• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie de etapă pentru Asociația Forța Fermierilor! Schema de subvenționare la gaze și electricitate – publicată de Ministerul Energiei!

    Roxana Dobre -

    Schema de sprijin solicitată de Asociația Forța Fermierilor a fost anunțată oficial, iar actul normativ elaborat și pus în dezbatere publică. Producătorii agricoli vor beneficia de o subvenționare la prețul furnizării gazelor și a electricității. Schema se va aplica de la 1 februarie.

    Ministrul Energiei, Vigil Popescu, a anunțat vineri – 21 ianuarie că a fost finalizată şi publicată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece, care se va aplica începând cu data de 1 februarie. Documentul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    O noutate prevăzută de noua schemă de sprijin este că Guvernul plafonează acum prețurile și pentru companii – clienții non casnici, după ce Asociația Forța Fermierilor a lansat o campanie de avertizare cu privire la explozia tarifelor pentru energie și gaze care pun în pericol de faliment sectorul zootehnic, mai ales cel al cărnii de porc și cel de pasăre – carne și ouă.

    ”Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către consumatorul non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică. Ținând cont de faptul că operatorii economici s-au confruntat pe perioada stării de alertă cu probleme  determinate de existența unor restricții, întreruperea activității, scăderea cifrei de afaceri, toate aceste măsuri au condus la un blocaj al acestor activități economice la nivel național, ceea ce grevează asupra posibilității suportării costurilor suplimentare determinate de creșterea prețului pe piețele de energie electrică”, se arată în Ordonanța de Urgență.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, noua schemă de subvenționare se va aplica de la 1 februarie. 

    Document util: document-2022-01-21-25316157-0-proiect-oug-modif-oug-118-21ianuarie2022-fara-track-changes

    Ce prevede noua schemă de subvenționare pentru clienții non-casnici

    În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

    a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
    b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

    Plafoanele prevăzute mai sus reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
    a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
    b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

    Componenta de preţ al energiei electrice și gaze naturale prevăzute mai sus nu includ TVA.

    Ce prevede noua schemă de subvenționare pentru clienții casnici

    Pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

    Iar pentru gazele naturale, preţul final facturat se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh. Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, anterior.

    Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%.

    Asociația Forța Fermierilor a cerut sprijinirea producătorilor agricoli

    Vă reamintim că pe 7 ianuarie, Asociația Forța Fermierilor a lansat un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creșterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale și de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România. Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor, aparținând sectorului de creștere porc și pasăre, și-au exprimat revolta cu privire la notificările de majorări de tarife la gaze și curent, pe care încep să le primească.

    În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale și electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizau a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui.

    „Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, potrivit unui comunicat de presă remis de organizație.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius