• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor, sub presiunea conflictului Rusia-Ucraina. Cum evoluează bursele

    Mircea Olteanu -

    Piețele de cereale sunt influențate de o potențială escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina. După declinul accentuat de săptămâna trecută, prețurile grâului au crescut, începând de luni, cu 10 euro pe tonă, grâul fiind cotat joi la 274 de euro pe tonă.

    Motivul creșterii abrupte a prețurilor este acela că cele două țări europene se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Orice escaladare a crizei din zona pontică va provoca o perturbare grave a comerțul cu grâu prin porturile de la Marea Neagră.

    Ambele țări exportă împreună, în total, aproximativ 60 de milioane de tone de grâu, adică aproape 30% din întreaga cantitate de grâu comercializată la nivel global. În plus, Kazahstanul – al treilea cel mai mare exportator din regiune – trece în prezent printr-o criză politică majoră, lucru care perturbă exporturile de grâu ale țării central-asiatice.

    Mai mult, prețul țițeiului ajuns, din nou, la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, deoarece Rusia este, de asemenea, un exportator major de petrol și gaze, potrivit unei analize Agrarheute.com.

    Evoluția de pe piața grâului este influențată și de cererea globală puternică, alimentată de intensificarea activității pe piețele de export. Autoritățile din Iordania și Iran au organizat miercuri licitații majore pentru achiziția de grâu.

    Și mai există un element care joacă un rol important: deși condițiile meteo s-au îmbunătățit recent în unele regiuni cheie din America de Sud, totuși se preconizează că vremea va rămâne caldă și uscată în sudul Braziliei și Paraguay. Având în vedere vremea incertă, temerile privind inflația și tensiunile geopolitice, în acest moment, fondurile speculative, traderii de cereale și alți investitori par pregătiți să parieze în continuare pe creștere prețurilor pe piețele futures, afirmă un analist american.

    Val de frig în Statele Unite – temeri privind condițiile meteo

    În SUA, temerile privind potențialele daune provocate de vreme în cele mai importante zone de cultivare a grâului de iarnă determină, de asemenea, creșterea prețurilor. O prognoză ce indica scăderea temperaturilor în zona centrală a Statelor Unite a împins grâul de toamnă la cel mai ridicat nivel după 28 decembrie pe bursa de la Chicago. Comercianții au explicat că vremea nefavorabilă ar putea afecta grâul din regiunile neacoperite de zăpadă.

    Cu toate acestea, evoluția ascendentă a prețurilor este încetinită de recolta bogată din Argentina. Țara sud-americană a recoltat 21,8 milioane de tone de grâu, depășind recolta record anterioară, de 19 milioane de tone în sezonul 2018/19, a anunțat marți Bursa de cereale de la Buenos Aires. Recolta a fost, de asemenea, cu 2,8 milioane de tone mai mare decât se estima inițial pe bursă. Argentina este un exportator major de grâu, aprovizionând în special Brazilia, dar și țări din Asia și Africa de Nord.

    Argentina este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb din lume și cel mai mare exportator de făină de soia pentru hrana animalelor, exportând în principal în Europa și Asia de Sud-Est. Seceta din ultimele săptămâni a afectat culturile de porumb și soia din America de Sud, lucru care a determinat bursa de cereale din Rosario să scadă drastic estimările privind producția de soia și porumb. Cu toate acestea, ploile abundente din weekend au îmbunătățit semnificativ situația în zonele agricole cheie din Argentina.

    Prețurile cerealelor au crescut brusc și pe piața spot

    Joi după-amiază, grâul pentru luna martie 2022 era tranzacționat pe piața europeană futures la 274 de euro pe tonă, adică cu 10 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru luna mai 2022 a fost cotată la 272 de euro pe tonă, cu 8 euro mai mult decât luni. Noua recoltă de grâu pe anul 2022 era listată joi pe piața futures din Paris la un preț de 252,50 euro, adică o creștere de 7,50 euro pe tonă față de ziua de luni.

    Miercuri, grâul de pâine a fost listat la 288 euro pe tonă la piața angro și export din Hamburg, adică cu 16 euro mai mult decât pe piața futures și cu 7 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru perioadele ulterioare, prețul era de 291 de euro pe tonă. În aceeași zi, orzul furajer fost cotat la Hamburg la 260 de euro pe tonă, cu 10 euro mult decât la începutul săptămânii.

    La Rouen, cea mai importantă piață angro și de export din Franța, noua recoltă de grâu pe anul 2022 a fost cotată la 250 de euro pe tonă. Prețul fob pentru exporturi în Rouen se ridică în prezent la valoarea de 320,6 euro pe tonă – o creștere a prețului cu 10,60 EUR față de ziua de luni. Orzul furajer a fost livrat la Rouen la un preț de 252 euro pe tonă, adică cu 11 euro peste prețul înregistrat la începutul săptămânii. Noua recoltă de orz pe 2022 este cotată la Rouen la 242 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare