• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri executați silit de ANAF din cauza subvențiilor APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care s-au trezit că sunt executați silit din cauza subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Fermierii care au încasat plăți necuvenite și nu au înapoiat banii la APIA s-au trezit cu decizii de executare silită. Potrivit unui bilanț al APIA Suceava, doar pe durata anului trecut, agenția județeană a descoperit şi dat în debit 485 de beneficiari „frauduloşi”, aceştia încasând plăţi de aproximativ 2,12 de milioane de lei.  Imposibil de recuperat sunt debite de 172.609 de lei transmise spre executare între 2011 – 2014, dosare ajunse la prescriere şi pe care serviciile fiscale le-au scos din evidenţă.

    Debite majore înregistrate de fermieri

    La sfârşitul anului trecut, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea în evidenţe 34.686 de debitori aferenţi sprijinului financiar acordat în baza cererii unice pe suprafaţă în perioada 2007 – 2020, 485 dintre beneficiarii în neregulă fiind înregistraţi în anul 2021. Totalul debitelor era de circa 37,10 de milioane de lei, suma de aproximativ 2,12 de milioane de lei fiind constatată doar pe durata anului trecut, conform www.crainou.ro.

    Potrivit Raportului de activitate al instituţiei judeţene sucevene, din total s-a reuşit recuperarea a circa 28,87 de milioane de lei, dintre care aproximativ 1,21 de milioane de lei în 2021, în curs de încasare rămânând încă circa 4,24 de milioane de lei.

    La finele anului trecut, procentul de recuperare a debitelor înregistrat la nivelul Centrului Judeţean Suceava era de 88, prin plată voluntară reuşindu-se adunarea a circa 12,67 de milioane de lei, în timp ce recuperările prin compensare au totalizat aproximativ 16,08 de milioane de lei.

    Dacă fermierii nu achită banii voluntar, se trece la executarea silită

    De regulă, stingerea creanţelor se efectuează prin conformare voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe. În situaţia în care debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, pot fi demarate acţiuni de executare silită.

    Astfel, în cazurile în care recuperările prin compensare ori prin plată voluntară nu au reuşit, către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Suceava şi unităţile subordonate acesteia au fost transmise, în vederea declanşării executării, 146 de dosare cu un debit însumând 595.091 de lei. În alte 111 de dosare, APIA Suceava a întocmit procese-verbale de constatare a imposibilităţii recuperării debitelor, valoarea acestora fiind de 172.609 de lei.

    „O mare parte din debitele nerecuperate sunt debite cu sume foarte mari, cu acţiuni în instanţă, pentru care nu a început încă acţiunea de executare sau pentru fermieri decedaţi. S-au analizat, în special, cazurile de debite transmise spre executare în perioada 2011 – 2014, la care recuperarea sumei a fost imposibilă, fiind dosare care îndeplineau condiţiile de prescripţie şi pentru care serviciile fiscale au întocmit procese-verbale de scoatere din evidenţă”, se subliniază în Raportul de activitate în 2021 al APIA Suceava.

    Conform acestui document, în cazul debitorilor care au achitat voluntar debitele, dar pentru care a intervenit şi compensarea, au fost înregistrate 204 de cereri de restituire. Pe de altă parte, pe motiv de încetare din viaţă a fermierilor beneficiari, au fost emise 30 de decizii de revocare a titlurilor de creanţă, valoarea acestora fiind de 4.750 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius