• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consumul de carne de pui a ajuns la un nivel record

    Mircea Olteanu -

    Consumul de carne la nivel mondial este în continuă creștere, deși pare ca în unele țări a fost atins nivelul maxim. Aproximativ 80 de miliarde de animale sunt sacrificate anual pentru a produce 340 de milioane de tone de carne pentru consumul uman. Iar carnea cel mai des consumat la nivel global este cea de pui, relatează portalul de știri agromedia.rs.

    Consumul de carne de pui a atins un nivel record

    Creșterea consumului total de carne se datorează mai ales cărnii de pui, în timp ce consumul de carne de vită și oaie a scăzut. Aceste tendințe reflectă probabil apetitul consumatorilor și industrializarea sectorului zootehnic. Consumul mondial de pui pe cap de locuitor a fost de 14,8 kg în 2019, comparativ cu 9,8 kg în 2000. Consumul absolut de carne de pui per capita s-a dublat în 13 țări, potrivit unui studiu citat de site-ul poultryworld.net.

    Spre comparație, consumul mondial de carne de porc pe cap de locuitor a fost de 11,1 kg în 2019, iar cel de carne de vită de doar 6,4 kilograme per capita.

    Din cele 35 de țări incluse în studiu, în 30 dintre acestea se observă o tendință de creștere a consumului de carne de pui pe cap de locuitor în intervalul 2000-2019. În 15 țări, consumul a crescut cu peste 10 kg/locuitor, iar în Peru, Rusia și Malaezia cu peste 20 kg/locuitor.

    În Australia și Statele Unite se consumă până la 100 kg de carne/locuitor pe an

    Scăderi ușoare ale consumului de carne de pui s-au înregistrat în Etiopia, Nigeria și Paraguay, în timp ce în Israel și Thailanda a rămas neschimbat.

    Ponderea cărnii de vită și porc în cadrul consumul total mondial de carne a scăzut în intervalul analizat, astfel că ponderea cărnii de pui a crescut de la 33% în 2000 la 43,4% în 2019. Studiul nu include și date despre consumul de pește.

    Unele țări, precum India și Etiopia, consumă mai puțin de 5 kg de carne pe cap de locuitor pe an din cauza situației economice, în timp ce în Australia și Statele Unite se consumă până la 100 kg de carne pe cap de locuitor pe an.

    Creșterea consumului de carne

    Consumul mondial de carne pe cap de locuitor a crescut de la 29,5 kg în 2000 la 34 kg în anul 2019. În 26 din cele 35 de țări studiate, consumul total de carne pe cap de locuitor a crescut semnificativ. Cele mai mari creșteri anuale (de peste 2 kg/locuitor) au fost observate în țări în care consumul de carne se situa sub media mondială în 2000, adică Rusia, Vietnam și Peru. În țările din America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile și Columbia), care aveau un consum relativ ridicat în anul 2000, s-au observat creșteri anuale de peste 1 kg pe cap de locuitor.

    Consumul de carne în Serbia

    Conform datelor autorităților de la Belgrad, publicate în 2019, sârbii consumau anual în medie 41,8 kilograme de carne/locuitor, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 67,2 kilograme. În ceea ce privește tipul de carne, conform datelor Biroului de Statistică al Republicii Sârbe, pe anul 2017, sârbii au consumat în medie 13,9 kilograme de carne de vită, 45,4 kilograme de carne de porc și 50 de kilograme de carne de pui pe gospodărie.

    Pe cap de locuitor, consumul anual de carne de vită este de 4,8 kilograme în Serbia, comparativ cu o medie de 10,9 kilograme/locuitor în UE. Consumul mediu de carne de pasăre este de 17,3 kilograme pe an în Serbia, față de 24,2 kilograme în UE. De asemenea, sârbii consumă 15,7 kilograme de carne de porc pe cap de locuitor, în timp ce în UE, în același an 2017, media pe membru al gospodăriei a fost de 32,1 kilograme.

    Vegetarianismul în ascensiune

    În Noua Zeelandă, Canada și Elveția, vegetarianismul este în creștere, deoarece o parte importantă a populației își reduce în mod conștient consumul de carne ca urmare a preocupărilor privind protecția mediului, sănătatea sau bunăstarea animalelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!