• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Doi miniștri germani militează pentru renunțarea la subvențiile directe pe suprafață

    Mircea Olteanu -

    Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, și cel al Agriculturii, Cem Özdemir, au prezentat recent o serie de propuneri privind reformarea politicilor agrare și de mediu. Cei doi miniștri germani, membri ai Partidului Verde, militează pentru eliminarea subvențiilor agricole în Europa și implementarea de măsuri cu scopul creșterii producției organice, relatează portalul de știri EURACTIV.

    Politica Agricolă Comună (PAC) a UE este cel mai important mecanism pentru redirecționarea subvențiilor către măsuri sporite de protecție a mediului și a naturii, a declarat Steffi Lemke în cadrul unui congres organizat la Berlin de către Ministerul Mediului și Protecției Consumatorului.

    „În viitor, trebuie să fie profitabil să practici agricultura într-un mod care conservă natura”, a afirmat oficialul german, adăugând că actuala reformă PAC include deja „primii pași precauți” în această direcție, dar nu merge suficient de departe.

    „Trebuie să renunțăm la sistemul de plăți forfetare pe suprafață”, a adăugat Lemke. Prin urmare, Germania va participa activ la pregătirea următoarei reforme pentru a se asigura că banii publici sunt cheltuiți doar pentru serviciile publice în următoarea perioadă de finanțare – începând din 2028.

    Actuala reformă a politicii agricole a UE, care va intra în vigoare în 2023, a fost aprobată de Comisia Europeană, Parlamentul European și miniștrii de profil ai țărilor membre în vara anului 2021. Ulterior, statele membre ar fi trebuit să își prezinte planurile strategiilor naționale (NSP) pentru PAC până pe data de 1 ianuarie.

    Cu toate acestea, Germania nu și-a prezentat încă planul. Ministerul german al Agriculturii intenționează acum să finalizeze elaborarea documentului până în februarie, a explicat Özdemir, în cursul congresului.

    Prezent la eveniment, comisarul UE pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a subliniat că Executivul UE „așteaptă cu nerăbdare să citească planul, precum și măsurile care vor contribui la protecția mediului”.

    Cei doi miniștri au mai anunțat că planul strategic va fi reevaluat și revizuit dacă va fi necesar.

    O politică agricolă și de mediu armonioasă

    Pe viitor, Lemke și Özdemir doresc, de asemenea, să colaboreze îndeaproape în alte domenii ale politicii agricole și alimentare.

    „În viitor, nu ne vom mai risipi energia într-o confruntare între ministere”, a spus ministrul Agriculturii.

    Unul dintre punctele centrale pe care cei doi miniștri vor să le abordeze împreună este reducerea uzului de pesticide. „Pesticidele nu afectează doar viețuitoarele pentru care sunt produse, dar dăunează și biodiversității”, a explicat Lemke.

    Așadar, guvernul german va pleda pentru o reglementare mai strictă a pesticidelor la nivelul UE. Efectele diferitelor substanțe asupra biodiversității vor fi examinate mai atent decât până acum, a spus ministrul Mediului.

    Comisia Europeană lucrează în prezent la un proiect de revizuire a directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

    La nivel național, cele două ministere doresc să promoveze dezvoltarea alternativelor la pesticidele chimice sintetice pentru a face utilizarea acestora mai compatibilă cu mediul. În acest sens, controversatul erbicid glifosat va fi retras de pe piață până la sfârșitul anului 2023.

    Özdemir a anunțat, de asemenea, că intenționează să facă din agricultura ecologică un model de agricultură durabilă pe care să-l promoveze.

    Fermierii ca protectori ai climei

    În cadrul acordul de coaliție, partidele din actualul guvern german a fost de acord să facă și mai ambițios obiectivul național privind agricultura ecologică, urmând ca 30% din suprafața agricolă totală să fie dedicată agriculturii ecologice până în 2030. În plus, Özdemir a clarificat că acest obiectiv s-ar aplica și ponderii produselor alimentare ecologice în consumul general.

    Ministerul Agriculturii „va lua diverse măsuri pentru a face față acestei sarcini majore”, a afirmat Özdemir. O atenție deosebită ar trebui acordată consolidării lanțurilor valorice regionale, a explicat el.

    În plus, noul guvern dorește „să consolideze rolul fermierilor ca protectori ai climei” , a afirmat Lemke, care a anunțat că ministerul său va elabora un „program de acțiune pentru protecția climei” în următoarele luni.

    Potrivit Ministerului Mediului, programul va viza, printre altele, refacerea turbăriilor și a zonelor inundabile. În plus, pădurile și solurile ar trebui utilizate mai eficient pentru captarea carbonului din atmosferă.

    În cadrul unei reuniuni ministeriale pe 17 ianuarie, Özdemir s-a exprimat în favoarea acordării de fonduri suplimentare pentru agricultura care stochează emisiile de carbon în sol. Miniștrii țărilor membre intenționează să adopte o poziție comună pe această temă până în martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!