• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oficial european: UE nu poate și nu va acorda subvenții pentru creșterea porcilor

  Mircea Olteanu -

  Uniunea Europeană nu are posibilități procedurale, juridice sau financiare pentru a sprijini în mod punctual sectorul porcilor. Mai mult, situația precară de pe piață nu are atât o cauză agricolă, cât una financiară și economică, a declarat Michael Scannell, directorul general adjunct al Departamentului pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene, citat portalul de știri Nieuwe Oogst.

  Oficialul european a vorbit, marți, despre situația pieței porcilor în cadrul unei audieri în comisia pentru agricultură a Parlamentului European. Multe țări europene fac eforturi să convingă UE să ajute crescătorii mici și mijlocii de porci.

  Conducerea Departamentului pentru Agricultură afirmă că principalele probleme financiare din sectorul porcilor sunt cauzate de pandemie (personal bolnav, capacitate de sacrificare mai mică, cifră de afaceri mai mică în alimentație) și chestiuni economie (inflație, prețuri mai mari la combustibil, furaje mai scumpe).

  În plus, pentru o serie de țări din UE, exporturile către China, principala piață de desfacere, s-au oprit din cauza focarelor de pestă porcină africană din Europa. Dar această situație nu afectează și țările europene unde nu există cazuri de pestă porcină, acestea continuând să exporte în China.

  Nu există sprijin financiar pentru sector

  Comisia Europeană subliniază că măsurile UE ar trebui să se aplice întotdeauna tuturor. UE nu are voie să ofere sprijin financiar doar pentru fermele mici de porci din câteva țări UE. Oficialii europeni subliniază, de asemenea, că 75% din piața porcinelor este controlată de 2% din marile grupuri din industria alimentară. Potrivit acestora, aceste mari grupuri încă dispun de resursele necesare pentru a suporta costurile ridicate din prezent.

  Cifra de afaceri a sectorului porcinelor în UE se ridică la aproximativ 40 de miliarde de euro. UE dispune de un fond de urgență de 450 de milioane, adică 1% din valoarea industriei, astfel că efectul unei subvenții de urgență se va evapora într-o singură zi, afirmă Scannell.

  Spre deosebire de politica agricolă, Bruxelles nu are linii directe către fermele individuale (de porci) și nu există mijloace de consultare cu UE. Sectorul porcinelor vrea să aibă cât mai puțin de-a face cu Comisia Europeană. Însă, țările membre UE au voie să ofere sprijin financiar temporar unor ferme de porci. Nouă țări europene fac în prezent acest lucru, utilizând o varietate de mecanisme de ajutor.

  Depozitarea cărnii de porc în depozite frigorifice

  Singura posibilitate tehnică de ajutor pe care o vede Comisia Europeană este depozitarea temporară a cărnii de porc în depozite frigorifice. Reducerea ofertei de pe piață ar trebui, teoretic, să conducă la creșterea prețurilor. Dar, potrivit tehnocraților europeni, o astfel de măsură doar ar amâna problema cu care se confruntă sectorul porcinelor. Carnea depozitată va reveni în cele din urmă pe piață.

  Prin urmare, până în prezent, comisarul european Janus Wojciechowski nu a dorit să intervină, fiind convins că sectorul își va găsi, în cele din urmă, propria cale de ieșire din criză. Săptămâna trecută, comisarul a promis că va veni cu un pachet de potențiale măsuri, care va fi gata cel târziu până la sfârșitul lunii ianuarie. Oficialul însă exclude orice intervenție cu subvenții europene suplimentare.


  Te-ar mai putea interesa

  Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie