Cele trei subvenții pe care Guvernul le aprobă ASTĂZI pentru fermieri! Banii, imediat în conturi!
Roxana Dobre -Subvenții urgente care intră pentru aprobare, în ședința de Guvern astfel încât banii să ajungă în conturile fermierilor cât mai rapid. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dezvăluit miercuri – 26 ianuarie în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei” care sunt proiectele pentru subvențiile fermierilor, care intră pe agenda Executivului de joi – 27 ianuarie.
”Mâine – joi 27 ianuarie intrăm cu cele trei Hotârâri de Guvern în ședința Executivului. Este vorba despre subvenția la motorină, tomatele și usturoiul și vom începe implementarea programelor. Sectorul trebuie să fie salvat prin politici publice coerente”, a punctat ministrul miercuri – 26 ianuarie în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei”.
Subvenția la motorină va intra imediat în conturile fermierilor
În cazul subvenției pentru motorină, banii vor intra imediat în conturile fermierilor care așteaptă banii pentru carburantul utilizat în trimestrul IV din 2021. Ajutorul de stat se acordă pentru anul 2021 sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,5258 lei/litru.
De precizat că producătorii agricoli mai au de încasat și o restanță din sumele achitate pentru trimestrul III la motorina utilizată în agricultură în anul 2021, după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a sesizat că în conturile fermierilor sumele pentru ajutorul de stat, plătite de APIA pe 20 decembrie, au ajuns ”trunchiate”. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a întrebat direct la APIA Central care este situația plăților pentru Ajutorul de stat pentru motorină. Directorul general al agenției de plăți, Adrian Pintea, ne-a explicat că fermierii au primit 70 la sută din sumele integrale, bani raportați la plafonul de 191.953.640,00 lei.
Subvenția de 4.000 euro, pe agenda Guvernului de joi – 27 ianuarie
Potrivit ministrului și programul ce vizează susținerea producției de legume în spații protejate se va afla pe agenda Executivului pentru aprobare. Programul Tomata 2022, care include și programul Legume 2022, vine cu o serie de noutăți pentru legumicultorii care pot, prin cumularea sumelor pe ambele cicluri de producție, să ajungă la o plată de 4.000 de euro pe an, per exploatație. Fiind un ajutor de minimis, suma totală pe ultimii trei ani, încasată din ajutoare de minimis, nu poate depăși, însă pragul de 20.000 de euro.
Astfel, pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4.000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:
- Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie
- Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie
În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp.
Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:
- Castraveți 4.000 kg
- Ardei gras/ lung 2.000 kg
- Fasole păstăi 1.500 kg
- Spanac 1.000 kg
- Salată 15.000 plante
- Ceapă verde 100.000 bulbi
În tot procesul de implementare al programului, un rol important îl are Autoritatea Națională Fitosanitară, care prelevează probe de legume, în vederea monitorizării reziduurilor de pesticide, astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă doar produse sigure pentru consum. Bugetul total al programului producției de legume în spații protejate este de 225 milioane lei.
Un al treilea proiect despre care ministrul a anunțat în cadrul, interviului acordat pentru emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei” se referă la susținerea producției de usturoi care va aduce fermierilor în 2022 o subvenție de 3.000 euro.
Banii se vor acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei.