Când va fi finalizat PNS. Chesnoiu: ”Sper ca în 5-7 februarie să putem pune documentul în consultare!”
Angelica Lefter -Se lucrează intens la elaborarea Planului Național Strategic (PNS), pentru ca la începutul lunii februarie documentul să fie pus în consultare publică. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a menționat că se dorește ca, la final, noul PNS să fie un document facil, programat pentru agricultura și fermierii din România.
Invitat în emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei”, ministrul de resort a reamintit că România trebuie să prezinte Comisiei Europene un document bine realizat, care să răspundă nevoilor agriculturii.
”Am continuat cu acest Plan Național Strategic, și știți că a prezentat o oarecare rumoare în rândul mass mediei sau în rândul anumitor persoane care nu erau neapărat cunoscătoare de domeniu, dar în stilul nostru specific al unora de aș da cu părerea de ceea ce nu cunosc și lucrul acesta s-a văzut, Planul Național Strategic vreau să fie și îmi doresc foarte mult ca atunci când va fi finalizat să fie un document facil și un document programat strategic pentru agricultura României și pentru fermierii ei”, a declarat miercuri, 26 ianuarie, ministrul Adrian Chesnoiu.
Șeful de la Agricultură a punctat că este foarte important ca documentul să nu impună fermierilor mai multe condiții decât sunt impuse de Uniunea Europeană și a reiterat nevoia de a face o analiză amănunțită pe fiecare fișă de intervenție.
”Pentru că dacă depuneam la 31 decembrie un PNS nediscutat cu fermierii care avea în mare parte copy-paste luate măsurile din vechiul PNDR din perioada 2014-2020 atunci cu siguranță acest document programat nu ar fi putut răspunde provocărilor cu care agricultorii și agricultura României se vor confrunta în următoarea perioadă 2023-2027 și poate chiar extinsă până în 2070(?) și atunci a trebuit să facem o analiză pe fiecare fișă de intervenție, am simplificat foarte mult fișele de intervenție raportându-ne strict la cerințele din regulamentul european, astfel încât să avem posibilitatea ca ulterior aprobării PNS să creionăm mecanismele și cadrul de implementare al acestui program în interiorul țării prin dezbateri cu fermierii, este foarte important să nu ne impunem în PNS mai multe condiții de cât ne impune UE și faptul că noi suntem membrii ai UE”, a opinat ministrul Agriculturii.
Adrian Chesnoiu a ținut la data de 10 ianuarie primele consultări tematice asupra viitorului Planului Național Strategic 2023-2027. Pe acest fond, ministrul a spus la Agrointeligența – AGROINTEL.RO că este necesară o analiză spre simplificarea măsurilor, însă nu trebuie pierdută din vedere viabilitatea proiectelor.
”De acolo trebuie fiecare măsură și fișă de intervenție tip de intervenție să se raporteze la specificul ei, să vedem care sunt condițiile asupra cărora trebuie să ne aplecăm, cum putem să simplificăm cât mai mult și să facem cât mai facil, dar trebuie să nu pierdem din vedere viabilitatea proiectelor și performanța în activitatea pe care noi o finanțăm pentru că oamenii trebuie să înțeleagă și toți trebuie să fim conștienți de faptul că fondurile europene nu sunt bani gratis care pică din cer sunt niște bani care ne vin pentru atingerea unor obiective. Politica agricolă comună s-a schimbat de anul viitor din 2023, nu vom mai avea analize de program la jumătatea programului. Vor fi analize anuale, atingerea indicatorilor sunt extrem de importanți. Este un aspect extrem de important și trebuie să fim foarte atenți de la bun început. De aceea nu putem să lăsăm acest PNS la voia întâmplării. Sigur, el nu e finalizat acum”, a punctat Adrian Chesnoiu.
Ministrul de resort a mai adăugat că la finalizarea PNS va avea loc o consultare publică unde se va putea discuta despre document așa cum este el în forma finală și a vehiculat data de 5-7 februarie pentru punerea în consultare.
”La finalizarea PNS-ului o să avem consultare publică în forma finală și vom putea discuta cu documentul agreat cu toate propunerile. Am avut ieri o dezbatere foarte bună pe sprijinul cuplat care a fost din punctul meu de vedere extrem de utilă pentru aparatul de lucru al ministerului, ca să vadă încă o dată care sunt realitățile din teren și să putem să le adaptăm la aceste realități. Eu sper că la finalul săptămânii viitoare, începutul lunii februarie, în 5-7 februarie să-l putem pune în consultare”, a arătat ministrul Agriculturii.
Reamintim că România se numără printre cele 9 state membre ale Uniunii Europene care nu au transmis încă Planul Național Strategic. În această situație se află și Germania, Belgia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Republica Cehă.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat de nenumărate ori că nu există riscul ca România să piardă bani dacă Planul Național Strategic finalizat este trimis mai târziu către Comisia Europeană.
Mai mult, Adrian Chesnoiu a menționat încă din luna decembrie 2021 că în mai multe state au loc schimbări de guverne, iar uzual ar fi ca planurile să fie depuse la 1 martie 2022, având în vedere că nu există încă sistemul electronic finalizat.