Care sunt cele mai profitabile afaceri agricole de procesare
agrointeligenta.ro -Achizițiile de teren agricol, legumicultura, pomicultura, serviciile în agricultură și creșterea animalelor sunt afacerile în agricultură cu cel mai scăzut risc și cea mai mare rentabilitate în 2014 și anii ce vor urma, potrivit directorului Agricover Credit IFN, Robert Rekkers.
Într-o analiză prezentată în premieră la un eveniment JCI FNTM Business Target Club, fostul președinte al Băncii Transilvania a accentuat necesitatea unei finanțări optime prin credit în domeniul agriculturii, pentru a evita situații de supraîndatorare și suprainvestiție în capacități excedentare.
Exemplificând mai multe tipuri de afaceri din domeniu, Robert Rekkers (foto jos) a evidențiat profilele favorabile ale unor afaceri bazate pe extinderea suprafețelor, pe servicii agricole ori pe legumicultură, pomicultură, zootehnie, percepute ca fiind cu risc mai redus și cu o profitabilitate bună. În schimb, recomandă atenție la extinderile către energie, biogaz, din cauza incertitudinilor în reglementare.
Investiții agricole cu risc mic și rentabilitate mare
1.Achizițiile în teren agricol.
Prețurile terenurilor agricole din România vor continua să crească în perioada următoare, apreciază Robert Rekkers, considerând că nivelul maximal pe care îl va atinge un hectar de pământ la noi va fi similar cu cel din Franța, adică de 8.000-9.000 de euro. Directorul de la Agricover Credit IFN consideră că investiția în proprietăți funciare prezintă un risc minim și o rentabilitate asigurată în timp, fiind vorba de ”active fixe cu grad ridicat de lichiditate și trend crescător al valorii de piață în viitoarea perioadă”. Totodată, investitia în terenuri agricole este ”amortizabilă pe termen lung, mai ales că piața devine puternic concurențială, iar puterea de negociere este în scădere”, se mai arată în analiza Agricover.
Robert Rekkers: Prețul unui hectar de teren arabil a crescut cu 20-35%, în funcție de cât de bună este zona. Este incredibil cât de repede crește prețul (n.r. acum este între 3.000 – 4.000 euro/ha). Estimez o medie a prețului în 2014 de 5.000-6.000 de euro pe hectar, într-o zonă bună, cu pământ fertil. E adevărat că în Germania prețurile la terenuri sunt și de opt ori mai mari (n.r. – față de momentul actual, rezultând 20.000 euro/ha în unele zone). În Franța sunt ceva mai jos (n.r. – față de Germania) – sursa: EconomicZoom
2.Pomicultura și legumicultura
Piața legumelor și a fructelor are un mare potențial de creștere, în ciuda presiunii puse de importuri, crede Rekkers, care recomandă fermierilor români să își extindă afacerile în aceste două sectoare agricole de succes. Deși este nevoie de cheltuieli inițiale importante, noua schemă de finanțare europeană favorizează producătorii agricoli de legume și de fructe, recoltele oferind o profitabilitate medie, dar sigură.
3.Serviciile agricole
Există suficient loc pe piață pentru fermierii care vor să își extindă afacerile în domeniul serviciilor agricole. Profitul este încurajat mai ales de piața în creștere datorită nivelului de dotare scăzut din agricultura românească. Riscurile acestui business nu sunt mari, dar este nevoie de o investiție inițială importantă în utilaje, cheltuieli ce pot fi ușurate de accesarea fondurilor europene nerambursabile.
4.Zootehnia (ferme de porci și ferme de vaci)
Pentru fermierii care au deja producție vegetală, dezvoltarea unei afaceri complementare în zona creșterii porcilor sau a vacilor are potențial uriaș. Singurele presiuni sunt reprezentate de către importuri și de eliminarea cotei la lapte din 2015, ceea ce va liberaliza piața laptelui din Europa. Totuși, pentru zootehnie sunt alocate fonduri importante din PNDR 2014-2020, așa că fermele pot accesa ușor fonduri nerambursabile pentru a se moderniza și extinde. Un plus îl vor avea crescătorii de animale care vor avea activitate integrată: producție vegetatală, creșterea animalelor, procesare și comercializare.
Investiții agricole cu risc mare și rentabilitate scăzută
1.Morăritul și panificația
Această industrie prezintă un risc mare în prezent, precum și o profitabilitate redusă, apreciază Robert Rekkers. El subliniază că piața potențială se reduce la piața locală, pentru că pentru a intra pe piața națională, trebuie ca investitorul să concureze acerb cu marii jucători. Totodată, industria pâinii și a morăritului a înregistrat un trend descrescător în 2012, cu o scădere în 2013, iar perspectivele unei astfel de afaceri nu par promițătoare mai ales din cauza pieței fragmentate și a evaziunii foarte mari. Pentru agricultorii care produc și dețin cantități importante de cereale, în speță grâu, această afacere poate avea rezultate bune dacă se depozitează recolta și se utilizează materia primă din propria fermă.
2.Comerțul cu cereale
Ca să devii trader de cereale ai nevoie de o investiție semnificativă și de nervi tari pentru a nu claca în fața fluctuațiilor mari de preț. Lăsând gluma la o parte, comerțul cu cereale presupune o oarecare experiență, fler în afaceri și conștientizarea faptului că este vorba de un business cu risc mare și profitabilitate mică dacă nu vindeți cantități uriașe la export, spre exemplu. Partea bună este că cerealele românești sunt tot mai căutate și în afară și că acest agribusiness permite o mai bună valorificare a logisticii proprii.
Investiții agricole cu risc mare și rentabilitate ridicată
1.Energie
Afacerile cu energie – biogaz sau energie eoliană prezintă un risc mare, mai ales fiind vorba de investiții semnificative pentru pune investiția pe roate. Din păcate, foarte puțini fermieri au expertiză în acest domeniu, apreciază Rekkers, care arată și că acest business este riscant mai ales pentru că depinde de o serie de stimulente care ”acum se dau, mâine nu vor mai fi încasate și afacerea moare”. Totuși, directorul de la Agricover Credit IFN recunoate că afacerile cu energie pot genera o profitabilitate importantă în viitor, în special mulțumită trendului de exploatare a resurselor regenerabile și posibilității de accesare a fondurilor europene nerambursabile.
2.Silozuri de cereale pentru nevoile proprii
Investiția în silozuri de cereale prezintă un risc mediu, ce presupune cheltuieli importante și lichidități blocate. Totuși, rentabilitatea construirii de silozuri este legată de o mai bună a producției proprii de cereale, precum și de posibilitatea accesului la fonduri nerambursabile pentru acoperirea unei importante părți din investiție.
3.Distribuție de inputuri
Această afacere îi tentează pe mulți întreprinzători conectați la mediul rural, mai ales că promite o profitabilitate bună în cazul pesticidelor și semințelor. Rekkers apreciază că aici este o piață cu trend de ușoară creștere, dar că agribusiness-ul cu inputuri prezintă un imens risc de neplată la clienți, asta după ce ați cheltuit sume importante pentru stocuri și marfă livrată. Mai mult, concurența este acerbă din partea marilor jucători de pe piață care au dealerii lor locali de inputuri și oferă discount-uri și oferte foarte tentante.
Investiții agricole cu risc mic și rentabilitate redusă
1.Comerțul – rețele de magazine locale, fitofarmacii
Comerțul în mediul rural prezintă un mare risc și o rentabilitate relativ scăzută, așa că investitorii sunt avertizați dacă au de gând să bage banii într-o rețea de magazine locale. Concurența este mare, piața fiind controlată de distribuitori, în cazul produselor care nu provin din producția proprie a fermei proprietarului de magazine. Dacă, însă veți vinde produse agroalimentare proprii, atunci aveți șanse să eliminați intermediarii pentru a vă valorifica recolta. Asocierea cu alți producători agricoli locali poate fi o soluție.
2.Fabricile de nutrețuri combinate (FNC)
Pentru cei ce se gândesc că este o sursă rapidă de venit să înființezi o fabrică de nutrețuri combinate, Robert Rekkers le recomandă acestora să analizeze bine resursele de care dispun pentru că este o investiție cu riscuri mici, dar și rentabilitate scăzută. Astfel, la ferma investitorului se va reduce costul pe baza modelului integrat și va exista un control mai bun al calității furajului. Totodată, se permite eliminarea disfunctionalităților de aprovizionare și există posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile pentru un FNC. La fel ca și în alte business-uri în comerț, directorul Agricover Credit IFN atrage atenția că există merue un risc mare de neplată a clienților, precum și o concurență ce s-a consolidat în ultimii ani.
Analiză schematică (prezentare PowerPoint) a directorului Agricover Credit IFN Robert Rekkers poate fi consultată pe site-ul Economic Zoom.