• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce aveți cu apicultorii din Vaslui, de ce le cereți să dea banii înapoi?

    Roxana Dobre -

    Mai mulți apicultori din județul Vaslui s-au trezit că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) le cere înapoi indemnizația de sprijin COVID-19, pe care au încasat-o în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, din cauză că și-au redus temporar activitatea, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 132/2020. Aceasta se acorda lunar în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

    ”Asta s-a întâmplat doar de la AJPIS Vaslui. Am discutat cu alți colegi apicultori și ei nu au avut porpriri sau alte probleme. La noi pur și simplu au considerat ei că, pe baza Ordonanței prin care se acorda sprijinul, că activitatea apicultorilor nu a fost restrânsă și că noi, crescătorii de albine, ne puteam deplasa la stupină. Dar nu au luat în vedere că activitate restricționată nu se referă numai la deplasare, ci și la vânzări și la activitatea din ferma apicolă. Pentru că degeaba mă lași pe mine să mă deplasez cu stupii dacă oamenii oricum erau restricționați, pentru că eu nu lucrez singur la 250 de stupi, că nu sunt supra-om. Sau au fost închise târgurile, spre exemplu, și atunci normal că noi am fost afectați și ne-au scăzut vânzările. Asta nu înseamnă activitate restricționată?”, se întreabă supărat unul dintre apicultorii din Vaslui care a primit notificare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să restituie integral suma primită de la stat.

    O parte dintre apicultori au constestat decizia 

    Apicultorii din Vaslui s-au văzut nevoiți să dea în judecată statul și să conteste decizia privind recuperarea sumelor. ”Noi am acționat în judecată. Suntem trei în familie care am beneficiat și un proces l-am pierdut, dar mai avem unul pe rol. Dosarul s-a mutat recent și vedem”, a mai spus crescătorul de albine.

    În 2022, ajutorul îi exclude ”din start” pe apicultori? 

    Conform crescătorilor de albine din Vaslui, după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 30/2020, se poate cere și în 2022 o indemnizație lunară de la stat dacă au avut activitatea întreruptă sau redusă din cauza pandemiei, au intrat pe platforma Aici Gov unde se depun actele pentru ajutor și au sesizat că în acest an a fost introdus obligatoriu un nou document.

    ”Am văzut că acum se cere dovada documentului care atestă că activitatea a fost restrânsă/afectată. Așa apare la apicultori și aici nu e clar, nu se știe ce document? Că am avut COVID? Și dacă nu am avut nu tot sunt afectat, pentru că târgurile nu funcționează, vânzările au scăzut? De fapt se acordă, dar nu prea, m-am documentat și la concluzia aceasta am ajuns”, a menționat nedumerit apicultorul.

    De lămuriri sau ajutor punctual din partea funcționarilor AJPIS Vaslui spune că nici nu se pune problema.

    Un alt apicultor s-a trezit cu poprire pe salariu, deși ajutorul a fost luat pe firmă

    Un alt apicultor din Vaslui spune că s-a trezit cu conturile blocate și poprire pe salariu, după ce ANAF i-a eliberat decizie de recuperare a indemnizației COVID.

    ”Eu am avut noroc, dacă pot spune așa, că am prins doar pentru o jumătate de lună și, după aceea, când s-a dat 50 la sută, în 2020. Și după aceea eu nu am mai făcut pentru că ei direct mi-au zis să nu mai aplic să banii se dau înapoi, că de fapt apicultorii nu mai beneficiază pentru că ei au putut să se deplaseze. Dar ce am înțeles de la alți colegi de prin țară că la Vaslui este singurul județ unde ni s-au cerut banii înapoi. Eu personal am reușit să iau circa 4.000 de lei și am primit în primă fază 409 lei și după aceea mi-a venit poprire pe salariu. Mi-au luat bani și din bancă, au recuperat de unde au găsit. Dar mai este un lucru pe care eu nu l-am înțeles: eu când am făcut, am aplicat în numele societății – Intreprindere Familială (IF), iar ei mi-au oprit pe persoană fizică că au zis că au luat de pe Codul Numeric Personal (CNP). Sunt multe cazuri la Vaslui, am un coleg care a luat 8.000 de lei și a dus banii înapoi. Iar altul a luat 15.000 de lei și a ales să dea statul în judecată”, a explicat crescătorul de albine.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a  încercat să ia legătura cu reprezentanții Agenției Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială dar fără succes. În acest context ne întrebăm dacă pe un număr de telefon dedicat relației cu presa cei responsabili nu pot fi contactați, ce șanse au fermierii sau apicultorii să obțină vreun sprijin de la instituție?


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!