Se înființează Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa București
Roxana Dobre -O stațiune de cercetare nouă intră pe ”harta” instituțiilor de stat care se ocupă cu studiile științifice. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat luni, 31 ianuarie, în dezbatere publică o hotărâre prin care se înființează Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa București prin reorganizarea Societății Comerciale «Sericarom» – S.A.
”Se înființează Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa București, ca instituție de drept public, organizată ca instituție publică cu personalitate juridică, prin reorganizarea Societății Comerciale «Sericarom» – S.A., care se desființează, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în coordonarea științifică a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“, se arată în documentul publicat de MADR.
Stațiunea va avea ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare şi conservarea fondului genetic sericicol. Stațiunea va funcționa cu un număr de 25 de posturi, preluate de la Societatea Comercială «Sericarom» – S.A, fără concurs.
Conform datelor MADR, SC Sericarom SA avea în patrimoniu Fondul Genetic Sericicol Animal și Vegetal compus din:
– 85 rase viermi de mătase;
– 59 soiuri de dud.
Colecția de rase de viermi de mătase este alcătuita din 85 de rase de proveniență indigenă și străină, realizată prin schimburi între colectivele de cercetare pe parcursul a mai bine de cincizeci de ani. Rasele de viermi de mătase indigene, în număr de 8, sunt următoarele:
1. rase cu gogoși de mătase albe
– Alb Băneasa, Alb Cislău, Alb Orșova – omologate în perioada 1955-1960;
– Băneasa 75, S 76 – omologate în perioada 1975-1976;
-J 90 – omologată în anul 1990.
2. rase cu gogoși de mătase galbene:
– Galben centurat Băneasa – omologată în anul 1985;
– RG 90 – omologată în anul 1990.
Document util: HG-infiintare-SCSBB-prin-reorg-Sericarom