• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

    Roberto Marius Popa -

    Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor este un pas esențial pentru succesul lucrărilor în livadă.

    Procesul de taiere tine de imaginația fiecăruia dar trebuie sa fie și un proces de analiză rapidă.

    Analiza coroanei înainte de efectuarea tăierilor

    Atunci când ne apucam de taiere analizăm vizual forma de coroană, care sunt ramurile de schelet și de semischelet, forma de fructificare, lungimea lăstarilor anuali care ne indică vigoarea și modul în care a vegetat anul trecut. Cu cât aceștia sunt mai lungi și mai deși cu atât tăierea trebuie sa fie mai „ușoară” cu mai puține scurtări .

    Analizăm pomul în ansamblu, cum se încadrează el în spațiul dedicat, unde sunt plasate ramurile mai bătrâne pe care le putem elimina, structura scheletului, dacă el este cu ax sau are o formă deschisă de vas și care sunt ramurile de schelet și de semischelet.

    Analiza ramurilor de rod înainte de efectuarea tăierilor

    Trecem apoi la analiza ramurilor de rod: cum sunt ele, de tip spur sau dimpotrivă ramuri lungi, vârsta lor în funcție de nodurile de creștere, poziția și numărul lor.

    În funcție de rezultatul analizei trecem la rărirea acestora astfel încât cele rămase sa fie poziționate în lateral iar lungimea lor să poată suporta greutatea fructelor.

    Toate aceste lucruri trebuie făcute rapid pentru a nu zăbovi prea mult de la un pom la altul. În timp, datorită experienței acumulate, această analiză se face foarte rapid, natural și intră în reflex fără a necesita un efort deosebit.

    Ajută enorm ca pomii să fie formați încă din primii ani de la plantare iar forma de coroană aleasă sa fie respectată. Asta face ca tăierile de întreținere și de fructificare să fie ușor de executat.

    Vă reamintesc că un pom bine tăiat este acela la care de la un an la altul tăierile necesar de executat sunt cât mai puține.

    Scopul final este de a menține un echilibru între creșterile vegetative și rod, de a asigura o buna iluminare și aerisire a coroanei și o limitare a gabaritului pomului astfel încât să se încadreze în spațiul alocat.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii