• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima oră de la Guvern: Plata subvențiilor restante, aprobată!

    Roxana Dobre -

    Decizie de ultimă oră de la Guvern! Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 2 februarie, un proiect care aduce banii restanți pentru subvenția fermierilor dar și sume noi pentru anul 2022. Anunțul a fost făcut la finalul ședinței, de către secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise.

    ”Guvernul a aprobat astăzi hotărârea de ajutor de stat pentru motorină utilizată în agricultură. Potrivit acestui act normativ subvenția unitară va fi de 1,630 lei/litru. Suma alocată este 309 milioane de lei, asigurând subvenția determinată la plată de către APIA pentru anul 2021 cât și plata pentru 2022”, a spus secretarul de stat.

    Proiectul de hotărâre de Guvern pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată in agricultură intră în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial și prevede că valoarea totală a schemei este de 309 milioane lei, plafon care se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Ce plăți așteaptă fermierii 

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate achita subvenția pentru fermieri după ce proiectul de hotărâre de Guvern va fi publicat în Monitorul Oficial. Din acești bani APIA trebuie să achite prima dată restanțele din 2021, Trimestrul IV și 30 la sută din Trimestrul III după ce agenția a achitat în luna decembrie doar 70 la sută din suma alocată pentru fermieri.

    În plus, tot din această sumă fermierii urmează să primească sumele și pentru Trimestrul I din 2022 care se încheie la 31 martie, urmând ca după acest interval fermierii să depună cererile aferente trimestrului. Cuantumul pentru acciză, care se va aplica din 2022, și care este de 1,630 lei/litru.

    De această schema de ajutor de stat pot beneficia următoarele categorii:

    a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, Registrul național al exploatațiilor, după caz, care exploatează terenuri agricole şi/sau care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;

    b) organizațiile de îmbunătățiri funciare şi federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare şi Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare;

    c) organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

    Totodată, de schema de ajutor de stat pot beneficia și persoanele fizice, numai dacă prezintă un angajament care va preciza că în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanțare, aceștia vor prezenta certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului care atestă calitatea de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius