Primarul campion la fraudarea subvențiilor!
Roxana Dobre -Un primar a reușit să încaseze din fonduri europene suma de 271.440 lei, fără să aibă acest drept. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara informează că au dispus trimiterea în judecată, în stare de deținere în alta cauză, a inculpatului Gheorghe Percea, la data faptei primarul localității Ciclova Română, județul Caraș-Severin, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de instigare, în forma participației improprii, la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inculpatul ar fi determinat și ajutat două persoane să întocmească și să depună, fără vinovăție, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale mai multe documente false (cereri de finanțare, contracte de concesiune etc.), demersuri în urma cărora acestea ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 271.440 lei.
AFIR s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș Severin cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Conform presei din Caraș-Serverin, Gheorghe Percea ispășește deja o pedeapsă de 5 ani de închisoare într-un dosar intrumentat tot de DNA și tot legat de fraudarea fondurilor de la UE. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2012 – 2017, „Puiu” Percea, primarul localității Ciclova Română, județul Caraș-Severin, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți. În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.
În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, trebuia ca solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, „motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea”. ”Beneficiarul real al plăților efectuate de către APIA a fost inculpatul Percea Gheorghe, care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către APIA, în baza cererilor unice de plată pe suprafață. Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de APIA în cuantum total de 1.793.203 lei”, se arată în expunerea procurorilor DNA.
În aceeași perioadă, patru fermieri, „beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe”, au depus cu rea-credință la APIA mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Acționând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.072.055 lei.