• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fără precedent! Comisia Europeană lansează un plan de urgență cu impact pentru fermieri!

  agrointeligenta.ro -

  Pandemia a pus la grea încercare sistemul de aprovizionare cu alimente, însă eforturile extraordinare făcute de fermieri au împiedicat apariția unei crize în materie de aprovizionare. Totuși, în ultimii doi ani, au ieșit la suprafață noi probleme ale sectorului agroalimentar, care trebuie rezolvate urgent.

  De aceea, în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, eurodeputata Carmen Avram a atras atenția asupra greutăților fermierilor și a cerut atenție sporită la modul de implementare a acestui plan de urgență:

  „Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a purta aceasta discuție cu privire la mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, la care lucrează Comisia Europeană.

  Nevoia pentru un astfel de mecanism nu e doar evidentă, ci și urgentă! Pandemia ne-a demonstrat cât de vulnerabil este lanțul agroalimentar. Deși au făcut eforturi supraomenești pentru a ne hrăni, fermierii europeni nu trebuie lăsați să mai ajungă într-o astfel de situație limită.

  Dar pericolele la care este supus sistemul agroalimentar sunt diverse: de la dependența de importuri pentru unele produse – precum anumite cereale, ori pește, la criza prețurilor la energie – care falimentează fermieri în timp ce vorbim – și chiar până la o criză a forței de muncă în agricultură. La începutul pandemiei, muncitorii sezonieri au fost plimbați dintr-o țară în alta, în condiții total nesigure, pentru a nu pune în pericol campaniile de recoltare.

  De aceea, am 3 întrebări pentru dvs.:

  – având în vedere noul pilon social din viitoare reforma PAC, se gândește Comisia Europeană să includă în viitorul grup de experți și reprezentanți ai sindicatelor?

  – având în vedere criza prețurilor la energie, vor face parte din acest grup de experți și reprezentanți ai sectorului energetic?

  – având în vedere că în comunicarea Comisiei Europene din noiembrie 2021 privind instituirea acestui grup de experți se ia în calcul cooptarea partenerilor comerciali externi, aș dori să știu în ce măsură Comisia Europeană va condiționa accesul acestora în funcție de o clauză de reciprocitate în materie de standarde agroalimentare? Altfel, riscăm să facem strategii împotriva unei crize alimentare cu parteneri care ar putea specula o scădere a producției europene de alimente? Vă mulțumesc!”

  Potrivit comunicării Comisiei Europene, planul de urgență va fi lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară. Acesta se va baza pe analiza unui nou grup de experți, format din reprezentanți ai statelor membre și ai unor țări terțe, dar și din actori din toate etapele lanțului de aprovizionare cu alimente. Mai multe detalii sunt disponibile la acest link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_21_5903


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale” Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora