• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – obligați să cotizeze din subvenție pentru fondul mutual?

    agrointeligenta.ro -

    Statele membre nu trebuie să oblige fermierii să contribuie la constituirea unor fonduri mutuale peste voința lor, iar PNS-urile trebuie să fie ancorate în realitățile din teren, este mesajul transmis de la Bruxelles, unde europarlamentarii din Comisia pentru Agricultură au avut un schimb de opinii cu Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI).

    În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a avut loc un schimb de opinii cu domnul Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI), anunță europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European.

    În cadrul intervenției sale, Daniel Buda și-a exprimat surprinderea pentru modul în care are loc comunicarea Comisiei Europene cu statele membre pe marginea elaborării Planurilor Naționale Strategice (PNS).

    ”Domnule director, sunt foarte surprins de ce ne-ați spus astăzi aici. Nu a existat un plan comun de la Comisie comunicat către statele membre? Mi se pare inadmisibil să avem un stat membru cu 400 de pagini în PNS și altul să aibă 4.000 de pagini! Ceva este putred în Danemarca! Nu se poate așa ceva, este fără logică. S-ar putea să îngropăm fermierii acolo unde avem 4.000 de pagini. Țara mea se află printre statele care nu au trimis aceste planuri și am să le comunic să fie atenți la acest aspect”, a spus Daniel Buda.

    Mai departe, europarlamentarul român l-a întrebat pe oficialul DG AGRI dacă a permis statelor membre să oblige fermierii să contribuie cu o cotă procentuală din plățile directe la constituirea unor fonduri mutuale în țările UE: ”Am semnale din acest sens, că s-ar impune în unele planuri strategice, această obligativitate către fermieri peste voința lor, ceea ce mi se pare foarte grav”.

    ”O ultimă întrebare: aveți în acest moment o evaluare a statelor care au optat pentru plata redistributivă sau pentru plafonare?”, a mai întrebat Daniel Buda.

    Au rămas cinci state care nu au trimis încă PNS

    La întrebările eurodeputatului Daniel Buda, Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI), a transmis următoarele idei din evaluarea realizată: ”Regulamentul PAC prevede ca statele membre să înainteze regulamentele până la 1 ianuarie 2022. Până acum am primit 22 de planuri, dar 5 state membre încă mai trebuie să trimită aceste planuri. Noi suntem în contact permanent cu administrația statelor membre să îi ajutăm să finalizeze planurile. Vă pot asigura că în Comisie suntem pe deplin angajați de a evalua planurile transmise. Sunt documente voluminoase, complete, de la 400 de pagini până la 4.000 de pagini. Evaluarea privește toate cele 10 obiective ale PAC. Noi vrem să vedem dacă toate cerințele juridice sunt respectate într-o primă etapă, iar ulterior, ne uităm la obiectivele calitative. Jumătate din planuri sunt complete și cealaltă jumătate aproape completă. Noi trebuie să emitem obsevații pentru toate planurile pe care le-am primit. Vor fi publicate scrisorile de observații. În ce privește plățile redistribuitive, unele state membre au trecut peste 10%, altele au propus să înceapă acest proces mai târziu, în 2026. Nu am ajuns la un nivel de detaliu foarte mare. Am o listă foarte lungă de întrebări, vă voi oferi și în scris răspunsuri.”


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume