• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierul Nicu Crăciun vinde mieii în extrasezon cu 18 lei/kg. Cum și-a organizat fătările în fermă!

    Angelica Lefter -

    Oierul Nicu Crăciun din comuna Sagna, sat Vulpășești, județul Neamț se ocupă cu crescutul ovinelor de peste 33 de ani, iar acum deține 1400 de capete de oi, toate din rasa Țurcană. La început de lună februarie avea deja prima tranșă de miei, pe care a și reușit să-i vândă cu 18 lei pe kilogram în viu.

    Crescătorul a făcut un apel către toți oierii să nu vândă mieii sub 18 lei pe kilogram în viu pentru că deja costurile de producție sunt mai mari în acest an.

    ”Salutare făuritorilor de hrană, (chiar dacă voi fi blamat de ciobanii adevărați), nu vindeți mieii sub 18 lei pe kilogram! Atât am primit pe mieii de lapte, media 40 de kg!”, arată oierul în mesajul său.

    Oierul Nicu Crăciun crește ovine în județul Neamț

    Miei fătați în luna octombrie și vânduți în februarie

    Nicu Crăciun a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum a reușit să-și organizeze fătările, astfel încât în luna februarie să dețină deja miei la vânzare.

    ”Am încărcat ieri (n.r 6 februarie 2022) toți mieii pe care i-am avut de dat, cu 18 lei kilogramul. Am avut o medie la miei de 40 de kilograme, iar aceștia au fătați în luna octombrie. În luna mai am băgat berbeci în 200 de oi. Am avut acum 200 de miei, din care am vândut 140 de miei”, a declarat crescătorul de oi.

    Chiar dacă nu este încă vremea sărbătorilor Pascale, există firme care achiziționează acești miei pentru îngrășare. ”Am vândut la cineva de la Tulcea, o firmă de îngrășat, probabil. Banii urmează să mi-i vireze astăzi în cont. Ei preiau animalele să le îngrașe și probabil le dau la export”, a menționat oierul.

    Mieii din extrasezon vor pleca la export

    Nicu Crăciun explică faptul că mieii vânduți în extrasezon înseamnă ”o forțare”, însă în mod normal, în ferme abia acum au loc fătările.

    ”Noi am forțat un pic, dar fătările la Țurcană acum sunt, în februarie – martie. Eu am numai Țurcană. Prețul este bun acum și ne trebuie și bani pentru furaje, să păstrăm ferma funcțională. Mai avem 800 de oi care fată acum, mieii probabil că prima serie va fi în mai bună de vândut. Din cei 200 de miei pe care i-am dat acum, am oprit 60 de prăsilă”, a spus oierul.

    Dintre cele 200 de oi care au deja miei, jumătate au câte doi. ”Acum am 300 de miei în fermă, dar mai sunt de fătat, abia acum jumătate dintre oi fată”, a spus mândru Nicu Crăciun.

    Prețul mieilor va fi mai mare în acest an

    Crescătorul de oi spune că face apel la colegii de breaslă să nu lase prețul jos la miei pentru că toate s-au scumpit, începând de la furaje și alte inputuri.

    ”Toate s-au scumpit, porumbul e aproape dublu față de anul trecut, furajele la fel. Astea se răsfrâng în prețul mielului. Noi nu am luat dublu, dar am mai crescut puțin, anul trecut am vândut cu 15-16 lei kilogramul de miel în viu, anul acesta măcar cu 18-20 de lei. Cam acesta o să fie prețul ca să fie rentabil, dacă nu închizi poarta fermei…”, a mai spus crescătorul de ovine din județul Neamț.

    Brânza de oaie se vinde cu 35 de lei kilogramul la poarta fermei

    La o socoteală mai amănunțită, oierul spune că 2021 a fost un an foarte bun, atât în ceea ce privește oieritul cât și vânzarea brânzei, pe care o dă din poarta fermei cu 35 de lei kilogramul.

    ”Anul trecut a fost unul foarte bun, dar și acest început de an. Astăzi, brânza se vinde cu 35 de lei kilogramul. Avem desfacere pe plan local, vin clienți și vin în fermă. Este un preț mulțumitor”, a adăugat fermierul.

    Viitorul fermei este asigurat, anual oierul Nicu Crăciun își păstrează tineret pentru a reînnoi efectivul. De 2 ani crescătorul vinde miei în extrasezon pentru că obține un preț mai bun și bani pe care-i poate folosi ulterior în fermă.

    ”Noi păstrăm cam 300 de capete tineret, femele și 60-70 masculi. Vrem să avem constanță, ferma are o capacitate de 1500 de capete. Eu de 2 ani fac așa, vând miei în extrasezon. Este o practică bună pentru a avea capital, acum trebuie să plătim furajele. Ne producem noi cerealele în general, dar cumpărăm și furaje. Lucrăm undeva în jur de 100 de hectare de pășune”, a declarat oierul care mai spune că Țurcana se pretează foarte bine pentru zona Moldovei unde clima este mai aspră.

    Oierul nemțean preferă rasa Țurcană, adaptată la condițiile de climă din zona Moldovei. ”Sunt bune și rasele specializate, dar la noi, în zona Moldovei clima este aspră. Țurcana este foarte bună, eu mizez pe Țurcană și o voi crește în continuare. Noi mieii îi îngrășăm, au un spor la modul nostru de furajare de 330-340 de grame pe zi, media. Producție de brânză e bună, în mai, iunie când e puterea laptelui la țurcană avem o medie de 500 de litri de lapte pe zi. Secretul meu este că mieii îi separ de mame de la vârsta de 10 zile. Așa mieii sunt liniștiți, oile la fel, dacă îi învăț așa, mamele stau liniștite. După ce cresc ei la 30 de zile încep să consume furaje și le merge bine, sug și lapte și îi și ajutăm cu un starter. Oile sunt vaccinate, facem toate tratamentele în fiecare sezon și avem un efectiv sănătos, fără probleme”, a spus Nicu Crăciun.

    În ceea ce privește vânzarea mieilor, oierul spune că lucrează cu firme serioase, cu care a mai colaborat, asta după ce acum aproape 5 ani nu și-a primit banii pe un efectiv de miei vândut.

    ”Nu avem probleme legate de valorificare, colaborăm de mulți ani cu firme serioase. Celor de la Tulcea le-am mai dat și anul trecut. Am pățit-o acum 5 ani când unul care a cumpărat miei de la mine nu mi-a mai dat banii. Sfatul meu pentru toți crescătorii de miei este să îngrășăm mieii, să nu îi mai dăm mici. Să nu se grăbească, cererea de miei o să fie mare, să îi îngrijească, să fie de calitate!”, i-a sfătuit oierul Nicu Crăciun pe colegii de breaslă, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an