• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Disponibilizează-ţi rezervele de îngrăşăminte din sol!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Anul 2022 a început incert din cauza situaţiei din piaţa energiei şi combustibililor. Îngrăşămintele se pare că îşi continuă trendul ascendent început anul trecut, ajungând la nişte preţuri pe care nu ni le închipuiam, darămite vroiam. Dacă anul trecut, în această dată, ne făceam griji de situaţia culturilor şi îngheţuri răzleţe dar serioase, anul acesta preţurile îngrăşămintelor, al combustibililor şi energiei sunt subiectele fiecărei zile.

    Se pare că fermierii trebuie să ia decizii. Unele grele. Am observat aici câteva tipologii de fermier:

    – Astfel, mulţi fermieri aleg să meargă pe minimul necesar. Adică reduc drastic cheltuielile: cantitatea de îngrăşăminte/ha, costul de înfiinţare al culturii respective în general. Taie în carne vie toate costurile pe care le consideră ei, neesenţiale. Cu gândul de a merge pe producţia minimă, cheltuieli minime, preţ?…nu se ştie. Dacă vine secetă? Nu se ştie.

    – Alţi fermieri aleg produsele minune: 1 l/ha, 2 kg/ha din ştiu ce produs, aplicat foliar sau chiar la sol, care va compensa lipsa de îngrăşăminte de bază sau va echivala cu 500-1000 kg din altul pe care deja îl folosea.

    – Dar există şi o altă grupă de fermieri, care consideră în aceste zile, investiţiile în cultură, absolut necesare. Care nu se mulţumesc cu 4 tone grâu/ha sau 5-6 tone porumb/ha. Care îşi dau seama că o astfel de situaţie, e de fapt o oportunitate. O oportunitate pentru ei de a se diferenţia de ceilalţi, de a produce mai mult, mai bine, şi în final, chiar la un cost mai mic decât cei care aplică minim de tehnologie.

    Trăim în era fermierilor performanţi. Utilaje foarte mari, puternice, capabile de lucrări cât mai aproape de perfecţiune, într-un randament cât mai bun şi cu un consum de combustibil cât mai bun. Un astfel de fermier performant, înţelege că agricultura nu se face după ureche ci după o analiză clară atât din birou cât şi din teren.

    Ce variantă să alegem? Ce fel de fermier vreau să fiu?

    Performant şi serios. Pentru că doar aşa voi ajunge mai bun!

    E important să vedem oportunitatea din această problemă clară – Costurile de înfiinţare foarte mari. Oportunitatea e că trebuie să produc minim la fel de mult ca până acum dar să am grijă la costuri.

    Cum fac asta?

    În primul rând facem o analiză a solului (dacă nu o avem deja). O cartare profesionistă (prelevare automatizată, la aceeaşi adâncime, cu identificare gps a punctelor de prelevare). Apoi e foarte important să urmărim toţi parametrii (fizici şi chimici ca structură, textura, Ah, Ph, humus N, P, K, Ca, Mg, Na, S, Zn, Mn etc). Să-mi bugetez această lucrare de cartare a solului pentru 4 ani. Chiar dacă asta înseamnă o muncă în plus din partea mea. Adică, în urma cartării văd ce am în sol şi primesc un plan de fertilizare pentru cultură pe care o înfiinţez.

    Aplic îngrăşămintele conform recomandării, iar la final, după recoltă, îmi calculez ce am exportat odată cu ea şi ce îmi mai rămâne în sol (bineînțeles ţin cont şi de regimul hidric înregistrat şi scontez următorul an). Apoi, în funcţie de consumul specific al viitoarei culturi, îmi fac un calcul şi îmi stabilesc un necesar de îngrăşăminte atât de bază cât şi foliare. Dar atenţie, să nu uităm de bază, analiza profesionistă a solului!

    Unde găsesc un astfel de serviciu?

    Pentru că este primordial să ştii, real, de la ce pleci şi pentru că punem mereu fermierul pe primul loc iar rezultatele bune pe care le au fermierii sunt vitale pentru existenţa noastră, noi CARMEUSE AGRO ROMÂNIA, oferim acest serviciu profesionist de prelevare automatiză şi analiză a probelor de sol, AGROFORCE.

    Compania AGROFORCE vine din Ungaria, unde prelevarea de probe de sol este obligatorie. AGROFORCE vine cu o mare experiență și dotarea corespunzătoare: 7 autoutilitare 4×4 echipate cu instrumente de prelevare probe de sol pneumatice. O singură autoutilitară poate preleva 300-350 ha/zi. Echipamentele AGROFORCE profesionale garantează o prelevare automatizată precisă a probelor de sol, în cel mai scurt interval de la solicitare! Realizează o hartă demonstrativă cu proprietățile solului, livrând rezultatele rapid, în termen util și oferind consultanță profesionistă de specialitate.

    Ok. Am lămurit cu primul pas.

    Dar ce fac cu solul meu, cum mă asigur că îmi funcţionează corespunzător – are structură perfectă, îmi păstrează apa la parametrii optimi, are o porozitate ideală?

    Trebuie să oprim fenomenul de degradare a solului şi putem face acest lucru cel mai bine şi rapid prin folosirea TERRACALCO.

    Un exemplu concret îl prezentăm în poza de mai jos, o dovadă clară că aplicarea de Terracalco 95 a transformat solul din tasat, cu structură compactă, cu porozitate slabă (băltiri) în sol afânat, cu structură granulară, capabil să absoarbă apă şi mai mult, să permită circulaţia acesteia prin sol. Un astfel de sol a permis rădăcinilor de grâu să se dezvolte nestingherit, fără fie blocate într-un amestec de mâl cu efecte clare în afectarea rădăcinilor şi îngălbenirea-uscarea frunzelor de grâu (apă+argilă – partea dreaptă).

    Terracalco vs Fără Terracalco

    Un al doilea motiv pentru care trebuie neapărat luat în calcul Terracalco este pentru a folosi rezervele de minerale ce stau blocate în sol.

    Apoi, anul acesta, 2022, mai mult ca în oricând, trebuie să disponibilizăm tot ce avem blocat în sol!

     

    Trebuie să ţintim spre un pH neutru pentru că acolo şi doar acolo, avem o disponibilitate totală a elementelor nutritive.

    Dacă avem un pH de 6 de exemplu, ne gândim că aproape jumătate din fosforul pe care îl avem în sol este blocat! Dacă avem un pH acid, de 5, situaţia e mult mai gravă, ¾ din totalul de fosfor avut în sol este blocat!

    Acum să discutăm de aplicarea unui îngrăşământ. Într-un sol cu un pH de 5.2 de exemplu, aproximativ 34 % din fosforul pe care îl aplic acum este disponibil restul de 66% se blochează. Astfel, dacă aplicăm 100 kg DAP 18:46, practic, avem aproximativ 15 kg fosfor disponibil/100 kg de produs 18:46, restul devine blocat. Vestea bună e că se deblochează utilizând Terracalco. Dar la azot, situaţia se complică, astfel într-un sol cu un pH de 5.2 aproximativ 43% din azot este disponibil. Asta înseamnă că aplicăm 100 kg uree cu 46% azot, din ea plantele folosind <20 kg de azot, restul pierzându-se prin levigare şi/sau volatilizare.

    Un exemplu concret este comparaţia dintre sol şi cămara noastră plină de conserve. Pentru a le desface avem nevoie de desfăcător de conserve. La fel şi în sol, pentru a desface “conservele” de N, P, K, mezo şi micro elemente şi pentru a face solul “funcţional” la maxim, aplicăm TERRACALCO.

    De asemenea, amortizarea costurilor cu Terracalco se face atât din deblocarea rezervelor de elemente nutritive blocate existente în sol cât şi din folosirea a 100% îngrăşăminte aplicate în anul în curs.

    Pentru ce soluri se adresează TERRACALCO şi în ce doză? Doar acide sau şi neutre sau alcaline?

    De la începuturile agriculturii, ştim că un amendament se adresează solurilor acide. În cercetările noastre am demonstrat că Terracalco se adresează atât solurilor acide, cât şi neutre dar şi celor alcaline. Binenteles, în doze diferite, în funcţie de scop. Şi voi explica în continuare de ce:

    – Pentru solurile acide, atât aciditate naturală cât şi artificială sau ambele împreună, ştim că Terracalco este produsul ideal, cu cea mai mare putere de neutralizare, aproape singurul capabil să mărească pH-ul într-un timp scurt (PNA până la 185). Aici doza de Terracalco este corelată cu pH ul solului şi aciditatea potenţială a solului (Aciditatea Hidrolitică). Ideea e să ducem pH ului solului spre un nivel neutru, fie prin introducerea in tehnologie a TERRACALCO si aplicarea acestuia an de an intr-o doza mai mica, fie prin aplicarea unei singure doze (în cazul unei acidităţi artificiale apărute în zone cu soluri bune, cernoziomuri etc) fie printr-un program de 2-3 ani pe care îl stabilesc specialiştii noştrii împreună cu fermierul, în funcţie de analizele de sol. Fermierii care au soluri acide şi au folosit Terracalco au avut rezultate foarte bune.

    – Pe soluri cu Ph neutru, aplicăm Terracalco pentru structură/textură, tamponare azot şi consum specific. Aici doza e mai mică iar rezultatele sunt excepţionale. După cum se poate observa şi în tabelul arătat mai jos, introducerea Terracalco în tehnologia de cultură a porumbului, în experienţa desfăşurată în anul 2020 la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda, în care pornind de la un pH aproape de neutru (6.74) o doză de 300 kg Terracalco a adus un spor de producţie de 1276 kg/ha, faţă de varianta martor în care am fertilizat cu nitrocalcar! Este un rezultat fantastic, care arată importanţa introducerii în tehnologia de cultură a porumbului, indiferent de zona, tip de sol, a Terracalco, bineînțeles în doza adecvată!

    – Pentru soluri cu pH alcalin. Pornind de la principiul antagonic Na-Ca, aplicăm cu succes Terracalco în cazul solurilor cu alcalinitate pe bază de Na+(adică sărăturile, popular) sau magneziu. Aici doza se adaptează în funcţie de conţinutul de Na+ din sol iar principiul de funcţionare este simplu, pus pe seama schimbării “locului” în micela coloidală: „Cationii slab absorbiți, precum cei de Na+ pot concura cu o slabă eficiență pentru a ocupa locurile specifice, comparativ cu ionii de Ca2+”. Aici doza diferă în funcție de conținutul de Na+(sau de excesul de Mg) din sol(analize).

    – De asemenea, folosim Terracalco pentru a rezolva problemele legate de tamponarea azotului. Aici e o dilemă veche, ce îngrăşământ acidifică solul mai mult, azotat de amoniu sau ureea. După Asociaţia producătorilor de Fertilizanţi din Europa (Eu Fertilizers), ambele acidifică la fel de tare. Şi e logic, pentru că azotatul de amoniu vine cu un pH de 4.5 pe când ureea, în descompunerea ei, eliberează un ion de H+ care acidifică solul. Dar vestea bună e că, pentru a tampona 100 kg uree/100 kg azotat de amoniu, folosim 100 kg Terracalco 95. De asemenea, nitrocalcarul trebuie tamponat şi el. Pentru fiecare 100 kg nitrocalcar luăm în considerare aplicarea a 50 kg de Terracalco. Pentru a tampona azotul – sau altfel spus, nu îl lasă să îşi manifeste aspectele negative (acidificare a solului, scurgere și poluare pânză freatică şi altele).

    – De asemenea, folosim Terracalco pentru a împiedica absorbţia de către plante a metalelor grele (Cd, Pb, etc). Deja în unele ţări vest europene (de ex.Belgia), nu poţi cultiva legume cu frunze verzi (spanac, salată) dacă ai un pH al solului <6, pentru că la astfel de pH uri, plantele absorb pe lângă aluminium, cadmiul. De exemplu, Bolan şi colab în 2003, arată că la un pH de 5.2 avem cu 1000% mai mult cadmiu în frunza de rapiţă decât la un pH neutru (care, sub o formă sau alta, ajunge la noi în farfurie).

    – Pentru a îmbunătăţi conţinutul de materie organică din sol. Este o problemă nu numai la nivel de România cât la nivel European chiar global, scăderea conţinutului de humus din sol. În analizele pe care noi le facem, vedem valori foarte mici ale materiei organice. După cum se ştie, la un pH neutru, mineralizarea humusului este maximă (cu 300 % mai mare decât la un pH de 5,2). De asemenea, numărul bacteriilor nitrificatoare (care pun la dispoziţie azotul plantelor şi fără de care amoniacul ar distruge solul şi iar pierderile de azot ar fi uriaşe) este cu aproximativ 400% mai mare la un pH acid faţă de un ph neutru.

    – Și să nu uităm de Consumul specific al plantelor de cultură. Orice fermier ştie că pentru a obţine o producţie de 1 tonă de porumb boabe, are nevoie de aproximativ 27 kg N, 11 kg P2O5 şi 26 kg K2O. Ce nu se ştie este că pentru această tonă de porumb mai avem nevoie şi de 11 kg de calciu pur (Terracalco). Atât consumă plantele. Cu alte cuvinte, o tonă de porumb boabe consumă la fel de mult calciu cât fosfor. La floarea soarelui, pentru 1 tonă de seminţe am nevoie de 28-30 kg calciu pur (Terracalco) faţă de doar 21-23 kg de fosfor. La soia, avem nevoie de 35 kg de calciu pur (Terracalco) faţă de doar 24 kg de fosfor. Astfel, când ne facem tehnologia de fertilizare, să ţinem cont de aceste aspecte.

    Cum aplicăm TERRACALCO acum în primăvară?

    Aplicăm Terracalco obligatoriu în suprafeţele ce urmează a fi cultivate cu porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia, lucerna, culturi legumicole etc.

    TERRACALCO se aplică, la pregătirea solului, înainte de a o lucrare superficială.

    Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (Disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco® între 2 şi 20 cm). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.

    Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii. De acum şi până la semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TERRACALCO® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.

    Ca şi doză, între 300 kg şi maxim 2 tone/ha, asigură condiţiile ideale pentru o cultură ideală. Pentru stabilirea exactă a dozei, luaţi legătura cu reprezentaţii Carmeuse Agricultură.

     De ce TERRACALCO şi nu altul?

    Pentru că, în toţi aceşti ani de când este utilizat pe scară largă de fermierii din România şi Europa, TERRACALCO şi -a dovedit eficacitatea şi a arătat că este un produs-substanta activă cu rezultate excepţionale, rezolvând toate tipurile de probleme ale solului într-un termen cât mai scurt. Şi da, Terracalco este produsul care ar trebui să facă parte din tehnologia fiecărui fermier, binenteles în doze diferite, în funcţie de mai mulţi parametrii.

    Pentru discuţii suplimentare, aşteptăm să ne contactaţi.

     Dr. Ing. Bogdan COSTEA

    Team Manager Agricultura Romania & Republica Moldova

    M:+40.757 929 157

    Email:agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro/

    www.terracalco.ro

    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului