• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluție cu amoniac pentru căpșuni: rețetă, perioade tratament

    agrointeligenta.ro -

    Fertizarea cu amoniac a căpșunilor ajută la obținerea unei recolte bogate. Este nevoie de trei stropiri simple cu soluție de amoniac pentru a avea căpșuni mari și gustoase în fiecare an.

    Obținerea unei recolte abundente de căpșuni de grădină nu este deloc ușoară. Grădinarii cu experiență folosesc o mulțime de trucuri pentru a ajuta căpșunile să rodească, iar între acestea, cea mai eficientă este cea a amoniacului aplicat primăvara în cultura de căpșuni.

    Amoniacul este o soluție apoasă pe care o găsiți comercializată în diferite concentrații – în soluție de 25% și în soluție de zece procente. Cea mai bună variantă de amoniac pentru stropirea căpșunilor este cea în concentrație mai mică, de 10 %.

    Amoniacul la căpșuni – beneficii

    Amoniacul la căpșuni – beneficii

    Beneficiile tratamentului cu amoniac la căpșuni sunt legate de aportul de azot pe care stropirea îl oferă plantei. Pentru căpșuni, amoniacul este o sursă de azot de foarte bună calitate, așa cum este și cel din tratamentul cu cenunșă de lemn.

    Principalul avantaj al utilizării amoniacului în agricultură este absența impurităților care ar putea să se așeze pe organele plantelor cultivate, ceea ce reprezintă o garanție de siguranță atât pentru plante, cât și pentru oameni.

    Utilizarea amoniacului pentru căpșuni reprezintă o metodă de prevenire eficientă a dăunătorilor precum afide, urși, viermi, furnici. În plus, amoniacul este o sursă de nutriție cu azot, îmbunătățește dezvoltarea masei verzi, crește numărul de flori formate, întărește imunitatea plantei, crescând rezistența sa la boli și dăunători.

    Când se fertilizează căpșunile cu amoniac

    Perioada în care se face tratamentul cu amoniac la căpșuni este la intrarea în vegetație. Primul tratament al căpșunilor cu amoniac ar trebui efectuat la începutul primăverii, momentul ideal pentru aceasta va fi prima decadă a lunii aprilie.

    Rețeta tratamentului cu amoniac pentru căpșuni

    Tratamentul cu amoniac la căpșuni – rețetă, preparare

    Rețeta tratametnului cu amoniac pentru căpșuni este simplă, iar pentru aplicarea lui se recomandă să aveți un pulverizator.

    Pentru prima stropire cu amoniac la căpșuni veți avea nevoie de:

    În soluția de amoniac de adaugă și soluția de săpun pentru ca amoniacul să nu se evapore prea repede. Săpunul se recomandă să fie de casă și va ajuta la crearea unei pelicule ce va fixa tratamentul pe părțile verzi ale plantelor. Dacă folosiți săpun de casă, acesta se dă se răzătoare și se amestecă cu apa și cu amoniacul până la dizolvarea completă a săpunului.

    Pentru a doua stropire cu amoniac la căpșuni, se prepară amestecul cu:

    Pentru a treia stropire cu amoniac la căpșuni, se prepară amestecul cu:

    Aplicarea tramentului cu amoniac la căpșuni

    Fertilizare cu amoniac la cășuni – perioade, aplicare

    Primul tratament cu amoniac la căpșuni se face primăvara, înainte de înflorire, în lunile aprilie-mai. Aplicarea tratamentului cu amoniac la căpșuni se face prin stropire sau pulverizare la nivelul frunzelor.

    Al doilea tratament cu amoniac la căpșuni se efectuează la o distanță de 2-3 săptămâni de primul, de regulă după terminarea perioadei de înflorire. Acesta are rolul de a distruge dăunătorii și agenții patogeni rămași.  Soluția este mai concentrată și nu se mai folosește săpun. Aplicarea se face prin stropirea căpșunilor și se lasă soluția să intre bine și în sol.

    Al treilea tratament cu amoniac se face la căpșuni după culesul fructelor, când plantele se pregătesc de repaus. De regulă, perioada pentru ultima stropire cu amoniac la căpșuni este în lunile august-septembrie. La soluția de amoniac, apă și săpun se pun și 5 picături de iod, un antiseptic natural care distruge focarele bolilor fungice.

    Amoniacul la căpșuni – atenționări

    La prepararea soluției de amoniac pentru căpșuni trebuie să aveți în vedere să nu lucrați în încăperi închise. Amoniacul are un miros înțepător și un contact prelungit de amoniac cu membranele mucoase ale nasului și nazofaringelui, poate cauza arsuri.

    Înainte de a începe lucrul, trebuie să vă puneți mănuși, iar hainele ar trebui să acopere cele mai mari zone posibile ale pielii, astfel încât amoniacul să nu ajungă pe ea și să provoace arsuri. Dacă, totuși, acest lucru s-a întâmplat, locul de contact cu amoniac ar trebui să fie clătit imediat cu apă rece curentă și, dacă apare roșeață severă pe piele, trebuie să consultați un specialist.

    Nu folosiți tratamentul cu amoniac pentru căpșunile cultivate în sere sau solarii.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”