• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție nouă pentru fermele până în 50 de hectare! Plata minimă – 51 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) este plata care va înlocui plata redistributivă conform draftului de Plan Național Strategic, aflat în dezbatere la nivelul Ministerului Agriculturii. Începând din 2023, plata redistributivă va avea un cuantum indicativ de 51 euro/ha, conform calculelor făcute pe baza bugetului alocat României din noua Politică Agricolă Comună.

    Condiții pentru plata CRISS

    Intervenția presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată  de producție. Sprijinul redistributiv pentru venit sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil se acorda fermierilor care au dreptul la o plata in temeiul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității și se acorda pentru exploatațiile agricole cuprinse între 1-50 ha.

    Sprijinul redistributiv pentru venit sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil se acordă fermierilor care au dreptul la o plata în temeiul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității și se acordă pentru:

    – fermierul care exploatează o suprafață cuprinsă între 1-50 ha, în mod special din cadrul gospodăriilor țărănești, definite prin Legea 6/2022.

    – nu beneficiază de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, fermierii care si-au fragmentat exploatațiile după 2020 si nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentarii respective. Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă vor fi reglementate prin legislația națională.

    Fermierii vor avea obligația să respecte GAEC si SMR specifice activității fermelor vegetale, respectiv GAEC 1, GAEC 3, GAEC 4, GAEC 5, GAEC 6, GAEC 7, GAEC 8, GAEC 9, SMR 1, SMR 2, SMR 3, SMR 4, după caz.

    Cuantumuri estimate pentru CRISS începând cu 2023

    Plafonul anual reprezintă 10% din plafonul total anual al plăților directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) care se calculează după efectuarea transferul din FEGA către FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

    Plata anuală unitară pe suprafață rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției CRISS și numărul de hectare eligibile determinate de APIA în fiecare an de plată, având în vedere că se acordă fermelor care se încadrează în intervalul 1-50 ha.

    CRISS va fi acordată în conformitate cu de art. 102 (2) din Regulamentul Regulamentul UE 2115/2021 al Parlamentului European si al consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) si finanțate de Fondul european de garantare Agricola (FEGA) si de fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentelor (UE)1305/2013 si (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European si ale Consiliului, care oferă posibilitatea statelor membre să majoreze sau să diminueze cuantumul unitar/ha, după caz (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv).

    Având în vedere suprafața determinată IACS din Campania 2020 pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54 euro/ha în anul 2027.

    Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile la CRISS. De precizat că PNS este la acest moment la nivel consultativ, iar forma fișelor de intervenție pot suferi modificări. După o perioadă de 10 zile cât proiectul se va afla în consultare publică, forma finală a PNS va fi transmisă Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații