• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Draft PNS: Subvențiile și cuantumurile pe care le vor încasa fermierii pe suprafață și pe animale!

    agrointeligenta.ro -

    Draftul planului Național Strategic este finalizat și urmează să fie pus în dezbatere publică timp de 10 zile înainte de a fi transmis Comisiei Europene. Agrointeligența –  AGROINTEL.RO vă spune, în premieră, schemele, condițiile și sumele estimate pe care fermierii români le-ar putea încasa începând cu anul de cerere 2023.

    În premieră, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au realizat o analiză pe baza documentelor de tip draft dezbătute în cadrul consultărilor oficiale pentru elaboarea Planului Național Strategic. Datele și sumele prezentate pot suferi modicări în forma finală a documentației ce va fi făcută publică de către Ministerul Agriculturii, având în vedere că mai multe organizații și-au exprimat dorința de a transmite puncte de vedere. Considerăm însă, că, având în vedere încheierea formală a consultărilor cu formele asociative, publicarea datelor disponibile la acest moment ca fiind de ajutor fermierilor care au nevoie de o perspectivă a afacerilor lor după anul 2023.

    Suprafața minimă pentru încasarea subvențiilor

    Suprafața minimă eligibilă pentru încasarea subvențiilor APIA este menținută la un hectar pentru ferma de cultură mare. Vorbim despre o exploatație cu suprafață de minim 1 ha, cu parcelă de minim 0,3 ha pentru culturile în teren arabil sau pajiștile permanente și de­ minim 0,1 ha pentru culturi permanente, hameiști, pepiniere.

    Se încadrează la plată și exploatație cu suprafață minima de 0,3 hectare, pentru solicitarea sprijinului cuplat pentru legume în spații protejate compusă din parcele de minim 0,03 ha.

    BISS – subvenția minimă pe hectar: condiții, plăți pe hectar

    BISS – subvenția minimă pe hectar: condiții, plăți pe hectar

    Plata unică pe suprafață SAPS, devine BISS, dar cu condiții similare ca și până acum. Diferă cuantumurile care scad puțin față de plățile din prezent. Astfel, conform estimărilor MADR, pentru anul 2023, suprafața totală pentru care se acordă BISS va fi de 9,699,018 ha, cu un cuantum indicativ de:

    BISS se acordă pentru toată supafața eligibilă la plată.

    CRISS – plata redistributivă: condiții, plăți pe hectar

    CRISS – plata redistributivă: condiții, plăți pe hectar

    Subvenția CRISS este noua plată redistributivă, conform PNS. Schema dedicată fermierilor mici și medii se va achita pentru exploatațiile până în 50 de hectare, pe intervalul de suprafață 1-50 hectare. Conform ultimelor date prezentate în cadrul Comitetului Consultativ Tematic pentru elaborarea PNS, CRISS se va avea un plafon anual de 10% din plafonul total anual al plăților directe (FEGA) care se calculează după efectuarea transferul din FEGA către FEADR.

    Având în vedere suprafața determinată IACS din Campania 2020 pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54 euro / ha în anul 2027.

    Sprijin Tineri Fermieri: condiții, plăți pe hectar

    Sprijin Tineri Fermieri: condiții, plăți pe hectar

    Plata Tineri Fermieri este menținută în PNS, într-o formă actualizată. Vârsta limită pentru Tineri Fermieri rămâne 40 de ani, dar sprijinul se va acorda numai pentru primele 50 de hectare eligibile. O altă limitare este legată de perioada trecută de la instalarea ca șefi de exploatație. Schema se achită 5 ani maxim de la prima depunere a cererii unice de plată, iar fermierii care au beneficiat de aceasta plată integral în perioada de programare PAC 2014-2020 nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri în perioada 2023-2027.

    Plafonul pentru schema Tineri Fermieri în 2023 este de 19.391.009 euro din plafonul anual plăți directe FEGA. Având în vedere că în anul 2021 suprafața determinată prin IACS a fost de 531.000 ha, pentru anul 2023 cuantumul indicativ al plății este de 36,50 euro/ha, ajungând la 39,07 euro/ha în anul 2027.

    Eco-schemă Teren arabil

    Eco-scheme

    Pentru a-și completa plata pe suprafață, fermierii pot accesa o serie de ecoscheme, în funcție de specificul exploatației lor.

    Eco-schemă Teren arabil

    Ecoschema Teren arabil va reprezenta pilonul de bază pentru creșterea subvențiilor pe suprafață. Dacă în primă fază, schema era accesibilă numai de la 10 hectare în sus, în urma solicitării Asociației Forța Fermierilor, eco-schema a devenit accesibilă și micilor fermieri cu suprafețe între 5 și 10 hectare. O altă solicitare făcută de AFF a fost de includere în eco-scheme a practicilor de prelucrare a solului prin tehnici prietenoase cu mediul precum minimum tillage și no-till.

    Această eco-schemă se aplică pe toate suprafețele de culturi în teren arabil, pe hectar. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat (lăsat pârloagă) pe o perioadă de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole.

    Pentru a fi eligibili la eco-schema teren arabil, fermierii au de îndeplinit o serie de condiții:

    – Se angajează să respecte condițiile specifice eco-schemei;
    – Trebuie să dețină o exploatației de minim 5 ha teren arabil, cu parcele de minim 0,3 ha;
    – Trebuie să cultive pe minim 5% din totalul terenului arabil declarat, culturi anuale bogate în proteină vegetală/leguminoase, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene, rapiță, floarea soarelui.

    – În cadrul tehnologiilor agricole în teren arabil benefice pentru mediu, fermierul trebuie să aplice la alegere două practici benefice pentru mediu, din cele patru de mai jos, după caz, în funcție de dotarea tehnologică de care dispune:

    a. Trebuie să aloce peste 3 % din terenul arabil pentru elementele neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă). Pentru calcularea proporțiilor diferitelor culturi, suprafața acoperită de o cultură poate include elemente de peisaj care fac parte din suprafața eligibilă: arbori izolați, arbori în aliniament în cazul în care lățimea șirului de arbori măsurată la nivelul solului nu depășește 2 m, pe care nu se poate desfășura activitate agricola; în cazul perdelelor forestiere lățimea acestora poate fi de maxim 30 de metri

    b. Să practice DIVERSIFICAREA culturilor prin înființarea a mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:
    – în cazul suprafețelor cuprinse între 5 ha și 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin două culturi diferite, iar cultura principală să acopere maximum 75% din terenul arabil;

    – în cazul suprafețelor de peste 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin trei culturi diferite, iar cultura principală poate să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maxim 95% din terenul arabil;

    – Indiferent de mărimea exploatației pentru care solicita sprijinul prin aceasta eco-schemă, în cazul în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarbă / plante erbacee / leguminoase, sau acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție, pe suprafața rămasă, cultura principală trebuie să ocupe maximum 80% din terenul arabil rămas.

    – perioada care trebuie luată în considerare pentru calcularea proporțiilor de constituire a practicii de diversificare a culturilor în terenul arabil din cadrul exploatației este cuprinsa între mai — septembrie a anului de cerere;

    – Suprafețele pe care se seamănă un amestec de semințe, indiferent de speciile incluse în amestec, sunt considerate acoperite cu o singură cultură.

    c. Să practice o tehnologie de agricultură de tip conservativ – “No tillage sau minimum tillage” pe toată suprafața exploatației sau pe o parte a exploatației, caz în care, este eligibil doar pe suprafața exploatată sub această formă agrotehnică.

    Pentru a deveni eligibil pe suprafața pe care nu practică o agricultură de tipul conservativ, fermierul este obligat să aplice practicile de diversificare, cu excepția cazului în care suprafața neacoperită de practica conservativă este mai mică de 5 hectare, caz în care nu mai este necesară diversificarea.

    d. Să aplice practica de fertirigare rațională – care presupune administrarea nutrienților cu apa de irigare, funcție de stadiul de creștere și dezvoltare a plantelor, pe toată suprafața exploatației sau pe o parte a exploatației, caz în care, este eligibil doar pe suprafața exploatată sub această formă agrotehnică.

    Pentru perioada 2023 – 2027 cuantumul indicativ a fost calculat luând în considerare că suprafața determinată din IACS în anul 2020 a fost de 6.185.000 ha, care va reprezenta ținta indicativă de atins.  Conform calculelor MADR, eco-schema teren arabil s-ar putea plăti la 60 euro/ha pentru o suprafață medie de 6.250.000 de hectare, suma putând crește la 74 de euro/ha dacă suprafața eligibilă este mai mică, în jur de 5 milioane de hectare, sau să scadă la 53 euro/ha dacă se ajunge la o suprafață eligibilă de 7 milioane de hectare.

    Eco-schemă Tineret Bovin

    Eco-schemă Tineret Bovin

    Eco-schema pentru Tineret Bovine este o măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat. Intervenția urmărește:
    – creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație;
    – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor;
    – monitorizarea activității zilnice a animalelor.

    Cerințe specifice:
    Eco-schema se adresează crescătorilor de tineretul bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta cuprinsă între 8 si 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    -să dețină un efectiv de tineret bovin la îngrășat de maximum 5.000 capete. Inițial a fost în discuție și un plafon minim de 250 sau 100 de capete, dar în urma discuțiilor cu formele asociative s-a agreat să nu mai existe plafoane minimale.
    -efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
    -greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap.

    Cuantum total anual estimat:
    1. creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație
    76,57 euro/UVM * 200.000 UVM =15.314.000 euro

    2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
    10,91 euro/UVM * 200.000 UVM= 2.182.000 euro

    3. monitorizarea activității zilnice a animalelor
    22,04 euro/UVM * 200.000 UVM =4.408.000

    Total= 15.314.000 + 2.182.000 +4.408.000 =21.904.000

    Eco-schema Vaci de lapte

    Eco-schema Vaci de lapte

    Noua eco-schemă vizează creșterea nivelului de bunăstarea a vacilor de lapte.

    Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare
    1. verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
    2.schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
    3.folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
    4.efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
    5. monitorizarea activității zilnice a animalelor: – monitorizarea fără soft, minim 3 observații/zi; – monitorizare cu soft, ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate(hiperactivitate), temperatura(abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile.

    Cuantum total anual estimat:
    1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an,
    2. Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM/an
    3. Monitorizarea zilnică a animalelor – 20,83 euro/UVM/an
    BOVINE
    Total 50,26 + 29,09 + 20,83 = 100,18 euro/UVM/an
    300.000 UVM/an x 100,18 euro/UVM = 30.054.000 euro

    Eco-schema Gospodăria țărănească zootehnie

    Eco-schema Gospodăria țărănească zootehnie

    Eco-schema Gospodăria Țărănească se adresează fermelor de mici dimensiuni (denumita generic Gospodărie Tradițională), majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS. Eco-schema contribuie la asigurarea unei baze furajere, capabilă să eficientizeze consumul nutrițional și să garanteze hrană calitativă pentru animale și constituie o contribuție la reducerea importurilor de furaje care conțin substanță vegetală bogată OMG, având un aport considerabil și pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

    Condiții generale:

    – se angajează să respecte condițiile specifice eco-schemei;
    – deține o exploatație de cel mult 10 ha teren arabil, cu parcele de minim 0,3 ha;
    – se angajează sa asigure cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase care sa asigure furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, precum: specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță. De asemenea, fermierii vor cultiva: sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice) necesare alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase, care vor constitui materia primă pentru amestecuri furajere în cadrul fermelor mici. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole;

    Condiții specifice:

    – să asigure un efectiv mediu anual de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee de minim 0,5 UVM/ha;
    – se angajează anual să țină o evidență a producțiilor vegetale obținute în urma cultivării suprafețelor;
    – se angajează să realizeze o Rotație a culturilor, respectiv să alterneze culturile cel puțin o dată pe an la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierbii și a altor plante furajere erbacee. inclusiv a culturilor secundare gestionate în mod corespunzător.

    De asemenea se consideră că fermierii îndeplinesc practica benefică pentru mediu privind rotația culturilor și în următoarele situații:
    – în cazul în care peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;
    – în cazul în care peste 75 % din suprafața agricolă eligibilă este pajiște temporara sau este utilizată pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee.
    – în cazul în care fermierul va realiza o diversificare a culturilor, în special în cazul fermelor cu suprafețe și sole foarte mici și înguste, acolo unde rotația clasică, din motive agrotehnice este dificil de practicat. În acest caz fermierul trebuie să cultive terenul arabil al exploatației, cu minim două culturi, cultura principală – maxim 80% și cea de a doua 20%;
    – în cazul în care solicitanții sunt fermierii certificați ecologic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 (agricultură ecologică).

    Se estimează o plată anuală de 120 de euro la hectar pentru o suprafață totală eligibilă de 772.000 de hectare, și o plată de 105 euro/ha dacă se atinge o suprafață la plată de 880.000 de hectare.

    Eco-schemă Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști

    Eco-schemă Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști

    Această eco-schemă se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt înfiintate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști.

    Cerinţe specifice:
    • Suprafața dintre rânduri, alternativ (un interval înierbat, unul nu), pe toată suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau se înierbează.
    • se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice ecoschemei.

    Pentru perioada 2023 – 2027 cuantumul indicativ a fost calculat luând în considerare că suprafața determinată din IACS în anul 2020 a fost de 190.800 ha, care va reprezenta ținta indicativă de atins.

    Plata estimată este de 90 euro/ha la o suprafață eligibilă de 190.800 de hectare, și de 115 euro/ha la o suprafață de 150.000 de hectare.

    Sprijin cuplat sectorul vegetal

    Sprijin cuplat sectorul vegetal

    Ca și până acum, fermierii vor putea accesa scheme de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru mai multe culturi:

    Sprijin cuplat pentru vaca de carne

    Sprijinul cuplat pentru taurinele de carne va fi menținut într-o schemă similară, putând fi accesat de către exploatațiile cu minim 10 capete eligibile și plafon de plată la 250 de capete. Perioada de retenție a animalelor în fermă, după depunerea cererii la APIA, va fi de 4 luni, nu de 6 luni ca în prezent.

    Animalele din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile de carne, respectiv maximum 6 ani taurii de carne.

    Vacile de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, iar taurii de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală.

    Sprijin cuplat pentru vaca de lapte

    Sprijin cuplat pentru vaca de lapte se va acorda pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani. La fel ca la vaca de carne, perioada de retenție în fermă va fi de 4 luni.

    Fermierii care iau SCZ lapte trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte. În cazul vânzărilor valorificrii laptelui către consumatorul final, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare, care reglementează activităţile de obţinere a produselor alimentare de origine animală.

    Vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

    Sprijin cuplat ovine – caprine

    Sprijinul cuplat pentru ovine și caprine se va acorda în continuare pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv pe beneficiar cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci inclusiv pe beneficiar.

    Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare. Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci sau țapi.

    Perioada de retenție în fermă pentru ovine și caprine se menține la 100 de zile de la data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări.

    Femelele ovine pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, iar berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală.

    Sprijin cuplat bubaline

    Sprijinul cuplat pentru bubaline se va acorda fără plafon minimal sau maximal.

    Bivoliţele de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie menţinute în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată.

    Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul Național al Exploatației la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere.

    Bivoliţele de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!