Vacile de lapte – subvenție suplimentară de 100,18 euro/UVM/an!
Roxana Dobre -Vacile de lapte vor primi de anul viitor o nouă plată pe cap de animal, în cuantum total de 100,18 euro/UVM/an. Subvenția se va aplica sub forma unei eco-scheme care vizează creșterea nivelului de bunăstarea a vacilor de lapte, conform draftului pentru Planul Național Strategic (PNS) publicat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică pe 16 februarie.
Conform draftului de PNS, sprijinul este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a utilizării de soluții alternative care să conducă la reducerea utilizării antibioticelor.
Cine poate beneficia de noua subvenție
De eco-schema pentru vacile de lapte pot beneficia crescătorii de animale care se încadrează în categoria fermierilor activ (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului. Aceștia trebuie să dețină animalele înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).
În plus, crescătorii trebuie să:
- dețină o exploataţie autorizată sanitar-veterinar;
- solicite sprijin prin această eco-schemă pentru bovine femele vaci de lapte adulte;
- animalele să fie identificate și înregistrate conform sistemului oficial.
Ce standarde trebuie să respecte fermierii
Standarde actuale conform Directiva nr. 58/1998 privind protecţia animalelor de fermă
- Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deţine aptitudinile, cunoştinţele şi capacităţile profesionale adecvate.
- Toate animalele deţinute în sisteme de creştere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puţin o dată pe zi. Animalele crescute sau deţinute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferinţe.
- Animalele care nu sunt ţinute în adăposturi sunt, după caz şi în măsura posibilităţilor, protejate împotriva riscurilor pentru sănătatea lor.
Cerințe specifice care depășesc standardele superioare:
- verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
- schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
- folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
- efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
- monitorizarea activității zilnice a animalelor: – monitorizarea fără soft, minim 3 observații/zi; – monitorizare cu soft, ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate(hiperactivitate), temperatura(abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile.
Ce cuantumuri vor primi fermierii
Fermierii crescători de vaci de lapte vor putea accesa noua schemă de sprijin alături de sprijinul cuplat zootehnic și de ajutorul național tranzitoriu. Vorbim, astfel, de o plată suplimentară introdusă începând cu anul de cerere 2023.
Cuantumul total anual estimat pentru 2021 se acordă pentru următoarele măsuri de bunăstare:
1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an,
2. Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM/an
3. Monitorizarea zilnică a animalelor – 20,83 euro/UVM/an
Total: 50,26 euro/UVM + 29,09 euro/UVM + 20,83 euro/UVM= 100,18 euro/UVM/an
300.000 UVM/an x 100,18 euro/UVM = 30.054.000 euro
Sumele alocate până în 2027
Fermierii beneficiază anual de un plafon alocat prin Ministerul Agriculturii astfel:
De precizat că PNS este la acest moment la nivel consultativ, iar forma fișelor de intervenție pot suferi modificări. După o perioadă de 10 zile cât proiectul se va afla în consultare publică, forma finală a PNS va fi transmisă Comisiei Europene.