• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Piața îngrășămintelor zguduită din nou! Prețul unui fertilizant cheie va exploda!

  agrointeligenta.ro -

  Piața îngrășămintelor primește o nouă lovitură! Prețul unui fertilizant cheie va exploda! Situația alarmantă pe piața mondială are la bază situația unei mine de potasiu din Belarus, care reprezintă o mare parte a ofertei globale, și care a declarat forță majoră, zguduind o piață care se confruntă deja cu creșterea prețurilor.

  Belaruskali a declarat în jurul datei de 16 februarie că nu va putea să-și îndeplinească contractele, potrivit unei scrisori a unui exportator adresată clienților citați de Bloomberg. Livrările au fost oprite ca urmare a sancțiunilor americane și europene.

  Lipsa proviziilor din Belarus va avea consecințe mari întrucât potasiul este un nutrient cheie pentru culturi agricole importante, precum porumbul și soia, dar și pentru legume.

  Prețurile îngrășămintelor au crescut deja, iar creșterea costurilor gazelor naturale a forțat unele fabrici europene să oprească sau să reducă producția. Mai mult, pețurile spot din SUA pentru potasiu aproape s-au dublat în ultimul an. Îngrășămintele scumpe fac alimentele mai costisitoare și contribuie la creșterea inflației globale pentru consumatori.

  „Aceasta este o situație fără precedent pe piața de potasiu”, a declarat la telefon analistul CRU Group Humphrey Knight. „Ar putea dura multe luni, dacă nu mai mult, pentru ca această aprovizionare trebuie să se redreseze.”

  Belarus exportă aproximativ 10-12 milioane de tone de potasiu anual, conform datelor Green Markets. Țara reprezintă aproximativ o cincime din oferta globală. Este un furnizor important pentru Brazilia, India și China.

  „Contractele globale pentru potasiu s-au stabilit la cel mai mare preț din 2008, asigurând încă un an de inputuri scumpe pentru fermieri și câștiguri puternice pentru producători”, a declarat Alexis Maxwell, analist Green Markets, o companie deținută de Bloomberg, într-un e-mail.

  „Sancțiunile SUA asupra Belarusului au eliminat un concurent cheie” fără un furnizor alternativ disponibil.

  Sancțiunile SUA împotriva Belaruskali, singura mină de potasiu din Belarus, au intrat în vigoare în decembrie, în timp ce sancțiunile împotriva Belarus Potash Co., care exportă potasiul din țară, ar trebui să intre în vigoare la 1 aprilie.

  Sancțiunile pot avea ca rezultat schimbarea fluxurilor comerciale și o anumită raționalizare a cererii, a declarat directorul executiv interimar al Nutrien Ltd., Ken Seitz, într-un interviu. Clienții care au cumpărat în trecut din Belarus încearcă să-și asigure aprovizionarea în altă parte. De exemplu, Rusia dublează cantitățile de îngrășăminte oferite Braziliei, a spus președintele brazilian Jair Bolsonaro în timpul unui interviu acordat joi la Radio Jovem Pan.

  Președintele Belarusului Alexandru Lukașenko a discutat despre sancțiunile pentru potasiu cu omologul rus Vladimir Putin, a spus el în timpul unei conferințe de presă comune televizate la Moscova. Putin a ordonat să fie construit un port lângă Sankt Petersburg pentru exporturile de nutrienți, a spus Lukașenko, adăugând că Belarus se așteaptă să înceapă să încarce acolo „milioane” de tone de marfă în decurs de 1 până la 1 an și jumătate.

  Citiți mai multe pe bloomberg.com


  Te-ar mai putea interesa

  Parlamentul European a adoptat propunerea CE pe NGT, cu interzicerea brevetelor și măsuri de etichetare Corteva Agriscience a lansat biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România Adio Regulament SUR! Comisia Europeană retrage proiectul pentru reducerea consumului de pesticide Prețurile îngrășămintelor au scăzut, dar fermierii nu au bani să cumpere Oficial! Interzis de astăzi la aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole. Sunt și excepții!

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora