• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploile roșii ajung în România! ANM: Fenomen meteo periculos până la sfârșitul săptămânii!

    Roxana Dobre -

    Fenomenul meteo care va cuprinde toată țara! Meteorologii avertizează asupra unui nor masiv de praf saharian ce este prognozat să se extindă în această săptămână în toată Europa Centrală. Potrivit mesajelor furnizate de specialiștii meteo, un val de praf saharian va fi semnalat începând de marți, 29 martie, și în România, spre finalul săptămânii înregistrându-se concentrații ridicate în cea mai mare parte a țării.

    În urmă cu aproximativ 14 zile, cantități istorice de praf saharian s-au răspândit în sud-vestul Europei, transformând cerul și zăpada în peisaje apocaliptice, asemănătoare deșertului, conform www.evz.ro.  Modelul meteorologic din această săptămână este pregătit să livreze un alt nor de praf, potențial uriaș, peste Marea Mediterană, în Europa Centrală, înainte ca următorul sistem frontal profund, cu multe ploi, să sosească dinspre nord. Penele mari de particule de praf care se adună deasupra deșerturilor din Algeria se vor ridica mult spre nord peste cea mai mare parte a jumătății sudice a Europei de marți până joi.

    Ce regiuni vor fi afectate în România

    Conform unei informări a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada 30 martie – 1 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

    Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

    Precipitațiile vor căpăta o culoare roșiatică în Europa

    La nivel european, valul de praf saharian va fi împins, după ziua de miercuri, peste Balcani în sud-estul continentului, odată cu progresul spre sud al sistemului frontal. Norul de praf saharian se va deplasa de-a lungul intensificării vânturilor de nivel înalt din sud-vest, între depresiunea nordică și Înaltul persistent de blocare de la sudul acesteia. Stabilirea modelului general al vremii în Europa indică o înălțime geopotențială mai mică în vest și o presiune ridicată în părțile de est și sud ale continentului european.

    Asta înseamnă că acest model meteorologic va schimba fluxul de vânt pentru a aduce masa de aer direct din deșertul Sahara. Direcția vânturilor de la nivelul superior crește adesea potențialul ca particulele masive de nori de praf să se răspândească mult spre nord pe continentul european. De fapt, un fenomen destul de asemănător a avut loc pe 15 martie, când o cantitate uriașă de praf a acoperit zăpada în lanțul muntos Pirinei.

    Acel eveniment a adus o cantitate cu adevărat remarcabilă de praf saharian peste peninsula Iberia și părți din vestul Mediteranei. Concentrații foarte mari, chiar istorice, de praf au transformat cerul și zăpada într-un peisaj portocaliu, asemănător deșertului. Unele dintre scenele de deasupra munților Pirinei păreau literalmente apocaliptice.

    Cantitățile de praf saharian prognozate pentru această săptămână sunt din nou prognozate a fi foarte mari și se vor răspândi pe o mare parte a Europei. Precipitațiile care vor urma după ziua de miercuri vor conduce particulele la sol, acoperind zăpada din Alpi și acumulându-se în sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”