• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poziția Ucrainei pe piața agricolă mondială

    Mircea Olteanu -

    Rolul semnificativ al Ucrainei în lume ca exportator de cereale și alte produse agricole este de necontestat. Cu toate acestea, nu sunt de așteptat probleme pentru industria agricolă și alimentară germană și europeană după izbucnirea războiului, informează portalul de știri agrarheute.com.

    Consecințele exacte ale atacului rusesc pe piețele agricole nu sunt încă previzibile. Cert este că Ucraina, datorită potențialului său agricol considerabil, a exportat tot mai multe produse alimentare în ultimii ani și s-a concentrat pe sectorul agricol.

    Condițiile foarte favorabile agriculturii, multe terenuri libere la prețuri mici au ajutat sectorul agricol din Ucraina să devină un jucător major pe piețele agricole internaționale în ultimele decenii. Cum și ce va afecta războiul și ce rol va juca sectorul agricol în acest sens poate fi doar prognozat momentan.

    Inițial au existat temeri privind potențiale blocaje de pe piața cerealelor după izbucnirea războiului din Ucraina. Ministrul federal al Agriculturii, Cem Özdemir, a subliniat că UE are suficient grâu, dar nu a exclus noi creșteri de preț – în special la îngrășăminte și energie. Potrivit lui Özdemir, scumpirea alimentelor și o creștere suplimentară a inflației ar putea avea un impact semnificativ asupra consumatorilor.

    O privire asupra performanței agricole a Ucrainei în ultimii ani ar trebui să ajute la analizarea evenimentelor.

    Penurie de porumb, rapiță și floarea-soarelui?

    Nu doar piața mondială a grâului va fi afectată de războiul din Ucraina. Anul trecut, Ucraina s-a situat pe locul patru pe lista celor mai mari exportatori de grâu, potrivit estimărilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA). Ucraina a recoltat și 42 de milioane de tone de porumb. În cazul grâului, peste 70 la sută din cele 33 de milioane de tone recoltate au mers la export.

    În plus, Ucraina este cel mai important producător mondial de floarea-soarelui (17,5 milioane de tone în 2021) și șrot de floarea-soarelui (7 milioane de tone în 2021). Potrivit USDA, țara vecină a fost anul trecut cel mai mare exportator de șrot de floarea-soarelui, cu o cotă de piață de aproape 61 la sută la nivel mondial. Cele 6 milioane de tone de orz exportate în 2021 au făcut ca Ucraina să fie al treilea cel mai mare furnizor din lume pe această piață. La secară, 40 la sută din volumul vândut la nivel mondial a fost furnizat de către Ucraina, ceea ce a plasat țara vecină pe primul loc.

    Nici producția de rapiță din Ucraina nu trebuie subestimată: țara vecină a furnizat 20% din exporturile mondiale, ceea ce a corespuns unui volum de 2,7 milioane de tone în 2021. Țara s-a clasat pe locurile 9 și 10 pe lista celor mai mari exportatori de unt, brânză și lapte praf integral, potrivit USDA.

    Importanța sectorului agricol în cadrul economiei Ucrainei

    Spre deosebire de rezultatele exporturilor de produse agricole ale Ucrainei, cifrele disponibile pe baza de date ONU privind comerţul de mărfuri (Comtrade) arată că Ucraina importă mai multe mărfuri decât exportă. În 2020, importurile au ajuns la o valoare de 53,7 miliarde de dolari, în timp ce exporturile țării au fost de 49,2 miliarde de dolari.

    China este cel mai important partener comercial al Ucrainei, atât în ceea ce privește exporturile, cât și privind importurile – aproximativ 15% din volumul de comerț este cu China. Potrivit ONU Comtrade, Polonia, Rusia, Turcia și Germania sunt următorii parteneri comerciali în ceea ce privește exporturile în 2020. Principalele mărfuri exportate au fost: cereale, fier, oțel, grăsimi, uleiuri, minereuri. Ucraina a importat cel mai mult din China, Germania, Rusia, Polonia și SUA. Printre altele, țara vecină a cumpărat combustibili minerali, uleiuri minerale, mașini, piese de vehicule și produse electronice.

    Faptul că agricultura joacă un rol deosebit este evidențiat în mod deosebit de creșterea producției agricole a țării în ultimele decenii. Potrivit datelor FAO, recolta de produse agricole a crescut cu 77 la sută între 2000 și 2019. Creșterea a continuat și în ultimii ani.

    Utilizarea terenurilor din Ucraina evidențiază, de asemenea, importanța agriculturii: conform FAO, aproximativ 71,3% din suprafața țării este disponibilă pentru uz agricol, adică o suprafeță de aproximativ 43 de milioane de hectare.

    Efectele directe asupra pieței agricole din Germania sunt puțin probabile, susține Berlinul

    Ministerul Federal al Agriculturii de la Berlin a transmis pe 24 februarie că statele membre UE sunt pregătite pentru provocări precum fenomenele meteorologice extreme, dar și pentru probleme cu aprovizionarea cu îngrășămintele, energie și forța de muncă. În acest scop, în UE a fost elaborat un plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară.

    În timp ce UE beneficiază de un nivel ridicat de autosuficiență, țările din afara Europei pot resimți mai grav criza. Țările din Africa de Nord, Turcia și țările asiatice sunt principalii importatori de grâu rusesc și ucrainean.

    Cu toate acestea, întreruperea lanțurilor de export ar putea cauza incertitudini, creșteri ale prețurilor și o volatilitate crescută pe piețele internaționale. În ansamblu, industria alimentară este afectată și de creșterea prețurilor la îngrășăminte și energie. Prin urmare, Ministerul Agriculturii de la Berlin nu exclude o nouă scumpire a produselor alimentare și o creștere a ratei inflației.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului