Nicolae Cioranu, Asociația Forța Fermierilor: ”Ne rugăm de ANSVSA să ne aprobe punctele de sacrificare în fermă!”
Angelica Lefter -Apel către politicieni de la unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai oierilor! Vicepreşedintele Asociației Forța Fermierilor și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, Nicolae Cioranu a analizat în profunzime relația dintre producător, consumator și retailer, ajungând la concluzia că ”produsele producătorului român nu mai au unde să se întâlnească cu consumatorul”.
Semnal de alarmă: Marfa producătorilor români nu mai are unde să se întâlnească cu consumatorii!
Invitat la Masa rotundă ”Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT”, organizată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, luni – 28 februarie, la Palatul Parlamentului, Nicolae Cioranu a lansat un apel la ”trezire” în cel de-al doisprezecelea ceas atât pentru factorii decidenți, cât și pentru micii sau marii producători.
”M-aș bucura ca după sutele sau poate miile de drumuri la București în perioada de 17 ani de funcție de președinte al unei asociații de crescători de ovine, să începem măcar în al 12-lea ceas, aș spune eu, să gândim pentru producătorul din România. Domnilor decidenți politici, oare de la Revoluție încoace nu se gândește nimeni că producătorul român, producția, produsele producătorului român nu mai au unde să se întâlnească cu consumatorul. În supermarket nu, în piețele agroalimentare foarte puțin, și ele închise în masă. Concluzia: satul românesc, nemaiavând unde să-și vândă producția, își anulează funcția de sat românesc, oameni buni! Din fericire, producătorul român în România totuși produce. Oare, în ultimul ceas, în al 12-lea ceas, haideți să pornim o filieră prin care acest producător mare, mic…cel mare să zicem că și-a găsit piața, dar cel mic, care sunt mulți producători…nu-i putem ajuta nici în al doisprezecelea ceas, pentru că avem atâtea instituții, de la comună, de la Primărie, Direcția Agricolă, ANSVSA cu Direcții Sanitare Veterinare județene? Haideți oameni buni să ne trezim toți, să nu ne trezim prea târziu!”, a punctat franc Nicolae Cioranu.
Decizia Uniunii Europene de a păstra comerțul cu animale vii, o gură de oxigen pentru oierii români
Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” a declarat că deși oierii au fost chemați de supermarketuri, mulți dintre ei au refuzat din cauza prețurilor deloc ofertante. Cu toate acestea, a menționat Cioranu, pierderea vine pentru consumatori, care nu găsesc în magazin calitatea pe care o oferă oierii României.
”Sectorul meu, sectorul ovin, pe care îl reprezint astăzi aici, nu plânge așa tare după piața supermarketului. De ce? Pentru că ne-am orientat în alte părți! Dacă supermarketurile pe noi să știți că ne-au contactat, nu am putut bate palma niciodată, mai ales pe prețul mielului din perioada Pascală. Dumnezeu ne-a ajutat, că noi avem o vorbă, oierii: când nu ne ajută nimeni, ne ajută bunul Dumnezeu! Dumnezeu ne-a ajutat anul acesta, știți foarte bine, decizia Europei a fost ca să rămână exportul de animale vii. Dar avem, oameni buni, calitate a laptelui, care nu se găsește aproape pe Glob, calitatea cărnii de oaie din România, de miel, de ce să o mănânce străinii când ar putea să mănânce o carne sănătoasă consumatorul din România? Este dureros!”, a accentuat Nicolae Cioranu.
Oierii au nevoie de aprobarea de către ANSVSA a punctelor de sacrificare în fermă
Cu toate acestea, la final de intervenție, vicepreşedintele Asociației Forța Fermierilor, Nicolae Cioranu, a tranșat o problemă majoră cu care se confruntă oierii din România, aprobarea punctelor de sacrificare în fermă.
”Ne rugăm de Autoritatea Sanitară Veterinară (ANSVSA) să ne aprobe, domnule președinte, niște puncte de sacrificare în fermă, care acestea reprezintă exact ce vrea și Europa acum: de la furcă la furculiță. Nu este posibil ca să nu accepți unui producător să taie, să sacrifice un animal și să meargă direct în satul lui sau în orașul lui la o măcelărie. Atenție! Condiții de curățenie fără discuție, control asupra trasabilității animalului – este medicul veterinar care este cel mai bun om, persoană, care este acolo și garantează, are istoricul fermei oricărui fermier. De ce ne ferim, oameni buni? Că așa se întâmplă din Ungaria încolo peste tot! Foarte, foarte, foarte simplu! Dacă producția este deja făcută, haideți, oameni buni, să învârtim câte un șurubel și să-i dăm voie la țăranul român să producă, nu să-l restricționăm!” a spus Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” și vicepreşedinte al Asociației Forța Fermierilor, întărind ideea de lanț integrat de care au nevoie crescătorii de ovine din România, dar în egală măsură și consumatorii.