Adrian Chesnoiu a anunțat că România nu limitează exportul de cereale: ”Nu există niciun risc să nu putem aproviziona populația!”
agrointeligenta.ro -România nu va urma exemplul țările din jur care au blocat exportul de cereale pentru a-și proteja cantitățile existente în intern. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că nu este nevoie de restricții pe exportul de grâu întrucât România nu este în situația altor țări, ci are cantități suficiente pentru a asigura consumul intern.
”E vorba de Ungaria, Bulgaria și Serbia și trebuie să precizăm încă de la început că România nu este niciuna dintre aceste țări. Noi în mod tradițional suntem o țară exportăm pentru că producem mai mult decât consumăm în intern, și lucrul acesta trebuie foarte bine înțeles de toată lumea. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la MADR nu există niciun risc să nu putem aproviziona populația. Evident că pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează necesită măsurile indicate pentru a asigura populația României că are la dispoziție hrană și produse alimentare”, a anunțat Adrian Chesnoiu în cadrul unor declarații de presă susținute la sediul PSD.
Ministerul Agriculturii – responsabil cu producția, nu cu prețurile
Despre explozia prețurilor la grâu, Adrian Chesnoiu a precizat că nu Ministerul Agriculturii influențează cotațiile la achizițiile de grâne. ”Lucrurile acestea se analizează de foarte mult timp pentru că noi am prevăzut să fim foarte conștienți că nu este prima criză. Ea vine și se suprapune peste criza din energie, peste criza pandemică și toate aceste lucruri, în ultimii doi ani, au afectat agricultura României și, de altfel, agricultura tuturor statelor din UE. Ministerul Agriculturii se asigură cu producția, noi nu stabilim prețuri și știți bine că influența asupra prețurilor este determinată de alți factori care impactează formarea prețului. MADR se ocupă strict de producția agroalimentară, și la nivelul acesta vă spun că nu există în momentul acesta sincope cu aprovizionarea populației cu alimente”, a spus Chesnoiu.
Rezervele de stat nu sunt administrate de Ministerul Agriculturii
Ministrul Agriculturii a evitat să dea detalii despre rezervele de stat ale României și ce cantități de hrană – grâu, spre exemplu, sunt deținute acolo, justificând că nu MADR are în coordonare aceste resurse de urgență.
”Rezervele de stat nu sunt deținute la Ministerul Agriculturii, ele se administrează de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat și, cu siguranță, sunt suficiente alimente în rezerva de stat astfel încât să putem trece peste orice criză, din punctul acesta de vedere să nu vă faceți griji. Noi am făcut solicitări către factorii de stat ca rezervele de stat să fie îndestulătoare pentru că ne preocupă situația populației din România. Nu am făcut-o acum, nici după izbucnirea războiului, am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei pentru că trebuie să avem în vedere o evoluție pe termen scurt, mediu și lung. Soluțiile le avem, ele sunt implementate gradual, în funcție de necesitate”, a precizat ministrul Agriculturii.
România nu importă grâu
În finalul declarațiilor sale, Chensoiu a precizat că la acest moment România nu importă grâu decât anumite sortimente de nișă.
”Nu importăm grâu, sunt anumite sortimente de grâu care se importă, dar sunt în cantități limitate. România într-un an bun produce peste 11 milioane de tone de grâu, iar consumul intern este undeva la 4,3 milioane de tone. De aceea v-am spus că România nu este în situația celorlalte state care încearcă să își asigure consumul intern. În Ungaria se suprapune și cu perioada alegerilor și trebuie să interpretăm toate aceste decizii și în logica politică”, a concluzionat ministrul Adrian Chesnoiu.
Am avut producție bună, dar și exporturi record
De precizat că anul trecut, un an agricol bun, în România s-a obţinut o producţie totală de peste 11,445 milioane tone (cantitate totală, ce include și grâul furajer) şi un randament de 5.316 kg/ha. Potrivit datelor furnizate la începutul lunii februarie de către Comisia Europeană, în primele 31 de săptămâni ale anului comercial 2021/2022( 1.07.2021 – 30.01 2022), exporturile de grâu ale României au ajuns la 4,5 milioane de tone, o cantitate record pentru țara noastră.