• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oana Strătulă, avocat: Fermele – excluse de la despăgubirile PPA pentru că ANSVSA nu are metodologie de calcul pentru pagube!

    Roxana Dobre -

    Cum pierd fermierii români care cresc porci banii pentru despăgubirile pe care statul ar trebuie să le dea din cauza pagubelor înregistrare pentru Pesta Porcină Africană (PPA). Oana Strătulă, avocat partener în cadrul Stratulă & Asociații a explicat luni – 28 februarie, în cadrul Mesei Rotunde: Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT, eveniment organizat de Agrointeligența la Palatul Parlamentului, că deși au dreptul să primească bani de la stat, multe ferme intră în faliment.

    ”Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vă spune câteva cuvinte referitoare la probleme pe care noi le-am constat din practica avocațială, chestiuni care afectează activitatea producătorilor autohtoni de carne de porc și ne referim la fermele de creștere și îngrășare a suinelor.

    În primul rând în ceea ce privește fermele afectate de virusul pestei porcine, acestea au dreptul să primească despăgubiri, însă din păcate legislația națională prevede doar faptul că despăgubirile se limitează la contravaloare porcilor uciși și nu se acordă despăgubiri pentru toate celelalte pagube pe care o fermă care se confruntă cu un focar de pestă porcină le suportă. Și mă refer aici la cheltuielile de ucidere a porcilor și cheltuielile de dezinfecție a fermei care pot ajunge la valori importante atunci când vorbim de ferme de câteva zeci de mii de capete. Mai trist este că  Regulamentul 349/2005 recunoaște dreptul statelor membre de a primi cu titlul de despăgubire aceste sume, sume reprezentând aceste cheltuieli cu condiția însă ca statele să-i fi despăgubit în prealabil pe fermieri, ceea ce la noi nu se întâmplă, statul român preferă să nu solicite aceste sume Comisiei Europene și în mod subsecvent să nu plătească fermierilor”, a explicat Oana Strătulă.

    Legislația națională ”bate” regulamentul european pentru despăgubiri

    Avocata a completat că o altă chestiune care afectează grav fermele și așa lovite de virusul pestei porcine se referă la faptul că, deși regulamentul comunitar nu prevede niciun fel de excludere de la plata despăgubirilor, totuși legislația națională prin hotărârea de Guvern 1214/2009, prevede că nu se acordă despăgubiri fermelor care au săvârșit anumite contravenții.

    ”Contravențiile sunt prevăzute de articolul 8 din acea hotărâre de guvern și ce am constat noi în practică o chestiunea abuzivă credem noi, nu se emit deconturile pentru plata despăgubirilor pentru că o anumită autoritatea a statului întocmește procese verbale de contravenție și nu se mai plătesc despăgubirile, ceea ce pentru o fermă înseamnă milioane de euro absolut necesare pentru a-și putea continua activitatea. Durează uneori 2 ani până reușești eventual să anulezi acel proces verbal de contravenție timp în care despăgubirile pentru pierderile suferite ca urmare a focarului de pestă porcină nu sunt plătite fermelor respective, inutil să spun că unele dintre acestea nu reușesc să supraviețuiască 2 ani până când se soluționează un astfel de litigiu.

    Și-n fine o altă chestiune care e legată tot de pesta porcină africană, dar care afectează fermele la sate, în zona de protecție, în zona de supraveghere sau de restricție, respectiv faptul că aceste ferme, deși există o bază legală pentru acordarea de despăgubire, totuși nu primesc niciun fel de despăgubiri pentru pierderile pe care le suportă cât timp sunt sub imperiul acestor restricții de mișcare datorată faptului că într-o anumită rază raportată la ferma respectivă a apărut un focar de pestă porcină africană.

    Aceste ferme nu mai au voie să scoată porcii, nu mai au voie să vândă spre abatoare pe o perioadă de minim 30 de zile, dar din practică vă pot spune că au fost uneori luni întregi în care fermele și chestiunea la care voiam să mă refer deși există bază legală pentru acordarea acestor despăgubiri ele nu sunt plătite din cauză că nu există o metodologie de calcul și ANSVA spune că în lipsa unei metodologii nu știu să evalueze aceste despăgubiri”, a mai dezvăluit avocata-partener în cadrul Stratulă & Asociații.

    Masa Rotundă: Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT a fost organizat de Agrointeligența la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, Corteva Agriscience, Transavia, Carrefour România, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Crama Viișoara.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină