Vocile ”Forța Fermierilor”. Agricultorul Neculai Dulceanu, AFF: Prețurile la motorină și îngrășăminte – cele mai mari probleme acum pentru fermieri!
Angelica Lefter -Vocile Forța Fermierilor. Un nou serial de articole marca Agrointeligența – AGROINTEL.RO în care fermierii au cuvântul pentru a expune atât problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile pe care le aplică, strategiile pe care le implementează pentru a-și susține și dezvolta afacerile. În primul ”episod” al noului nostru demers editorial, am discutat cu Neculai Dulceanu, membru al Asociației Forța Fermierilor și fondator al unei ferme mixte în județul Botoșani.
Fermierul Neculai Dulceanu, în vârstă de 57 de ani, din comuna Hănești județul Botoșani, și-a dorit dintotdeauna să închidă lanțul integrat, însă deocamdată nu i-a reușit pe deplin. Este de admirat, însă, că reușește să valorifice fiecare centimetru de fermă pentru a avea producții cu valoare adăugată.
Inginerul Dulceanu, care practică agricultura încă din anul 1995, cultivă la acest moment 590 de hectare, are 80 de capete de vaci cu lapte, peste 40 de hectare de pășune, o moară și o făbricuță în care produce pâine.
A închis moara din cauza scumpirii energiei și a faptului că îi trebuie făină certificată
Deși lanțul integrat suferă unele fisuri, totul pare că are legătură în ferma agricultorului Neculai Dulceanu, după cum a declarat în cadrul campaniei inițiate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO – ”Vocile Forței Fermierilor”.
”Lucrez 590 de hectare, am și cereale, dar la mine este fermă mixtă, zootehnie – vaci cu lapte și cultură mare. Am avut și moară, dar am închis-o că nu este rentabilă, ea mai există, dar este închisă, însă în stare de funcționare. Am decis să o închid mai ales în contextul actual cu scumpirea la energie electrică, dar și pentru că pentru panificație îmi trebuie făină certificată pe care oricum o cumpăr. Tot aici în comună mai am o fabrică de pâine, unde fac pâine pentru zona aceasta și distribui în zonă. La ora actuală dețin și 80 de capete de vaci, din care 38 pot fi mulse acum, undeva la 45 sunt vaci cu lapte în total și am mai cumpărat toamna aceasta juninci de undeva de lângă București și sper eu să fie genetică mai bună. Am încercat să modific ferma, să lucrez cu oameni cât mai puțini și să aduc genetică mai bună. Ce am avut până anul trecut au fost mixte, Bălțată Românească cu Roșu și cu Negru. Am făcut o triere, le-am dus la abator astă toamnă și am cumpărat Holstein. Am undeva la vreo 40 și ceva de hectare de pășune, dar nu prea folosesc pășunatul. Cosesc, fac fân și le dau la iesle, practic vacile stau numai în stabulație”, ne-a declarat fermierul Neculai Dulceanu.
Sfecla de zahăr, o cultură nerentabilă pentru fermierul botoșănean
Ferma mixtă oferă avantajul unui ciclu bine stabilit, de la cerealele de care are nevoie fermierul pentru hrana animalelor, la laptele vândut către o fabrică de procesare sau sfecla de zahăr pentru care are contract cu Fabrica de Zahăr de la Roman, toate își au rostul și rolul lor.
”Cultiv porumb, bineînțeles și porumb siloz, pentru că am nevoie pentru hrana animalelor, floarea-soarelui, grâu, sfeclă de zahăr. Anul acesta nu am mai cultivat aceeași suprafață de sfeclă de zahăr pe care eu am programat-o de astă toamnă pentru că prețul la sfeclă este mic, iar costurile pe hectar au urcat. La sfecla de zahăr trebuie aproape o tonă de îngrășăminte la hectar și este complicat tare să risc dacă va fi secetă. Sfecla de zahăr este o cultură foarte periculoasă, așa o consider eu! Pentru un hectar de sfeclă de zahăr ne ducem cu costuri de peste 12.000 de lei, iar pe 50 de tone noi luăm undeva la 8.500 de lei, vă dați seama că diferența este fantastic de mare. Este o cultură foarte riscantă, este un an secetos și dacă scoatem sub 50 de tone putem ajunge la faliment. Am pus 20 de hectare ca să spună cei de la Fabrica de Zahăr de la Roman că închid fabrica pentru că nu cultivă fermierii. Noi cu tot cu subvenții de acoperim costurile și subvențiile nu sunt chiar mici, că sunt undeva la 1.000 de euro pe hectar, dar și subvențiile vin în al doilea an. Eu investesc anul acesta și iau subvenție la anul prin iunie-iulie pentru cultura de anul trecut”, a menționat fermierul botoșănean.
Cu cât ferma este mai dezvoltată, cu atât șansele să obțină fonduri europene sunt mai mici
Fermierul Neculai Dulceanu spune că dacă ferma este ceva mai mare, șansele să obțină fonduri europene sunt mai mici.
”La stilul la care au făcut programele pentru achiziții de utilaje agricole, pe noi ne consideră prea bogați. Dacă avem animale și pământ, astea se transformă în niște punctaje care se fac pentru a vedea dacă ne încadrăm sau nu la fonduri europene. Se iau în funcție de valoarea fermei, dacă eu am un tractor vechi, mie mi-l socotește, fiecare vacă, junincă, vițică mi le transformă într-un punctaj, dacă punctajul depășește o anumită valoare, înseamnă că nu pot accesa niciun fel de program, din cauză că fermierul este considerat prea bogat, așa consideră legiuitorul”, a explicat agricultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Tot lanțul de producție trebuie controlat de aceea fermierul nu își poate folosi cerealele din propria fermă pentru a produce pâine
Deși lucrează într-un lanț integrat, fermierul Neculai Dulceanu nu a reușit să închidă totuși acest lanț prin ultima sa verigă, procesarea produsului brut, dacă ne referim la cereale.
”Eu am vrut să închid lanțul, dar de exemplu moara nu am putut-o folosi. La pâine eu cumpăr făina pentru că moara trebuia făcută după normele europene ca eu să pot folosi făina în alimentație. Trebuie certificate, trebuie controlat tot lanțul, începând de la făină până la consumator. Posibilitate de depozitare pentru cereale nu prea am, practic negociez contractele toamna la recoltare și atunci le dau. În ceea ce privește laptele produs de vacile pe care le cresc, acesta ajunge la o firmă procesatoare. Pentru zootehnie am instalație de muls, am tancuri de răcire, am tot ce trebuie. Produc acum 22-23 de litri pe cap de vacă, eu sper să ajung la 28-30 de litri pe cap de vacă. Vând laptele cu 1,70 lei/kilogram. Pentru grâu am obținut anul trecut 0,84 de lei/kg, 2,50 lei/kg de floarea-soarelui și la porumb undeva 0,96 lei/kg”, a menționat inginerul Dulceanu, care a mai specificat că dorește să tehnologizeze și mai mult ferma, pentru a nu mai depinde de forța de muncă și așa deficitară.
Prețurile la motorină și îngrășăminte au sărit, iar subvențiile sunt foarte mici
În actualul context socio-economic problemele fermierilor sunt multiple, însă ce doare cel mai mult și are efecte imediate sunt scumpirile inputurilor.
”Cea mai mare problemă la noi este motorina, consumul în general pe hectar. Motorina și îngrășămintele sunt cele mai mari probleme care ne dor. Eu am renunțat la o parte din sfecla de zahăr pentru că mi-e frică să susțin cu îngrășăminte astfel de cultură. Prețul la îngrășăminte a sărit foarte mult, eu anul acesta am făcut o analiză, mai mult de 60% din cât ar trebui să folosesc în mod normal îngrășăminte nu pot să folosesc, mi-e frică. Majoritatea care vând îngrășăminte acum vor cu banii jos, nu mai vor să ne amâne cu plata la toamnă, la recoltare. Și prețul la motorină a explodat. Eu nu știu cum a calculat Guvernul României că dau la acciză, însă la 1 leu și ceva cât dă subvenție pe motorină în contextul în care se aude că motorina va ajunge la 10 lei pe litru, este foarte puțin! Acum că a apărut și război și atâtea blocaje, acum eu nu știu căci numai România se confruntă cu acestea, ci toată Europa”, a punctat ferm agricultorul.
Fermierul Neculai Dulceanu vede în actualul ministru al Agriculturii o persoană deschisă la dialog și capabilă
Cu toate acestea, încrederea în Ministerul Agriculturii a crescut odată cu sosirea la conducere a actualului ministru, a comentat fermierul.
”Eu am mare încredere în actuala conducere a Ministerului Agriculturii în comparație cu ce a fost înainte. Eu văd un ministru foarte capabil. Cel puțin ne ascultă, ne întreabă. Acum, poate nu poate să facă tot ce vrem noi, dar eu îl văd foarte capabil, mie îmi place acest ministru, Adrian Chesnoiu”, a spus agricultorul Neculai Dulceanu
Agricultorul Neculai Dulceanu: ”Asociația Forța Fermierilor a coagulat fermierii, dar și oamenii din alte domenii care vin în sprijinul lor”
Pe de altă parte, vede în Asociația Forța fermierilor un factor de coagulare a fermierilor care se implică în rezolvarea problemelor lor.
”Ce a făcut Asociația Forța Fermierilor, să știți că a făcut un lucru bun. A coagulat puțin și fermierii, dar și oameni din toate domeniile. Eu mă uit pe grupul nostru de fermieri și dacă cineva are o neclaritate, o întrebare, o problemă, imediat câteva persoane răspund în sensul în care vor să îl ajute. Este un lucru foarte bun și este extraordinar modul în care s-a înființat Asociația Forța Fermierilor. Față de alte asociații unde este foarte greu să se coaguleze, aici eu cred că au reușit. Ce a făcut fondatorul Vlad Macovei și restul oamenilor de acolo este mare lucru”, a opinat agricultorul Neculai Dulceanu.
Asociația Forța Fermierilor este susținută de membrii ei tocmai pentru că nu este impusă o cotizație
În opinia sa, cotizația către o asociație a fermierilor nu este neapărat necesară având în vedere că fermierii oricum se vor mobiliza să susțină asociația din care fac parte.
”Din punctul meu de vedere, dacă anul acesta am profit și, de exemplu, varianta ca să sponsorizez o anumită asociație, e mai bine să-i dau banii, așa, cu drag. Românii în general sunt reticenți dacă li se cere 1 leu. Dacă nu li se cere 1 leu, el din plăcere dă 3 lei. Dacă eu am un profit, atunci consider că trebuie să pun și eu umărul. Acum fiecare poate să dea cât are și cât poate, dar în momentul în care nu se impune unui om să dea nimic, atunci când poate o să dea mai mult”, a declarat fermierul din județul Botoșani.
În vremuri de restriște, trebuie ca toată lumea să se focuseze pe procesare
Atât fermierii cât și autoritățile trebuie să se focuseze în viitor pe producție, astfel încât să nu depindem de importăm, spune fermierul.
”Trebuie neapărat să integrăm totul, să nu depindem de export. Noi exportăm floarea-soarelui și importăm ulei. Importăm carne de porc. Vă dați seama că producțiile precum ulei, zahăr, importăm foarte mult. Aici trebuie să se focuseze Guvernul ca la producția aceasta să-i dea plus-valoare, nu să o ducem în export și să aducem înapoi produs finit. Trebuie să scoată variante de legi, să îi poată ajuta pe fermieri chiar dacă l-ar ajuta cu 80%. Ferească Dumnezeu, cum este războiul acesta, noi depindem de import!”, a menționat Neculai Dulceanu.
În încheiere, îndemnul agricultorului este ca autoritățile să se axeze mai mult pe sprijinul fermierilor care produc hrana poporului.
”Mesajul meu este ca autoritățile să aibă gândul cel bun față de fermieri și acestora din urmă succes și ploaie! Cea mai scumpă meserie din lume este a celui care produce pâinea, le urez succes!”, a încheiat fermierul Neculai Dulceanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.