• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul motorinei îi îngrozește pe fermieri care se tem că nu vor mai rezista și acestui șoc!

    Angelica Lefter -

    Asigurarea motorinei pentru lucrările agricole de primăvară a devenit o miză esențială pentru multe ferme. Exploatațiile care au reușit să își facă stocuri urmăresc cu groază evoluția prețurilor și se tem că  nu au cantități suficiente și că vor fi nevoite să se aprovizioneze la prețuri exorbitante.

    După ce unii dintre fermieri au fost anunțați deja de șefii depozitelor de la care se aprovizionează că prețul motorinei va sări, de astăzi, 9 martie, la 8,5 lei pe litru, temerile pentru viitor au crescut și mai mult.

    O parte dintre fermieri și-au făcut stocuri de motorină

    Fermierul Valentin Mărginean, din localitatea Târnăveni, județul Mureș, lucrează 1.500 de hectare cultivate cu rapiță, soia și floarea-soarelui, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși și-a făcut un stoc de motorină cu care să poată începe campania agricolă de primăvară, cantitățile vor trebui refăcute cât mai rapid, iar noile prețuri sunt exorbitante.

    ”Știu că prețul motorinei ajunsese la 8 lei pe litru, nu mai știu la cât a crescut prețul, dar am auzit că e dezastru peste tot. Noi ne-am făcut stocuri încă din iarnă, oarecum am prevăzut acest lucru pentru că toate o luaseră razna și cu îngrășămintele și logic o lua și motorina din urmă. Nu e un stoc foarte mare, este strict pentru campania de primăvară. Aproape că ne putem descurca cu cât avem. După ce vom termina stocul ne vom alimenta la prețurile la care sunt. Chiar și acum dacă terminăm stocul va trebui să îl refacem, dar nu știm cu ce. Nu știu cât vom putea suporta îngrășămintele scumpe, motorina scumpă. Oricum trebuie refăcute stocurile, nu putem ajunge pe zero și apoi cu nimic, în următoarea perioadă o să cumpărăm. Unul dintre furnizori e chiar Agricover și lucrăm cu ei. Nu cred că sunt probleme în sensul în care să apară o criză și să nu se mai găsească carburant. Este mai mult la nivel de zvon. La motorină de la 6 la 8 lei, creșterea este destul de mare”, a declarat fermierul mureșean.

    Majorarea prețurilor la carburanți și inputuri, comparată cu instabilitatea din perioada pandemiei de Covid-19

    Și în zona Moldovei, fermierul Vasile Balcan, din Roman, județul Neamț, a menționat că și-a făcut stocuri pentru primăvară de aproape 70.000 de litri. Acesta lucrează 2.600 de hectare cultivate cu cereale și are un siloz de 150.000 de tone capacitate pentru finanțări de înființări de culturi în zonă. Ca și la îngrășăminte și-a luat măsuri de siguranță, însă ce va urma nu poate să prevadă, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Ieri, la noi în zonă, prețul motorinei era de 7,80 lei. La stație e mai scump, la depozit e puțin mai ieftină. Noi am luat motorină și pentru fermă și pentru siloz, că nu se știe ce va fi, dar nu cantități enorme, 60.000-70.000 de litri, ca să avem pentru începutul campaniei. Campania de primăvară este asigurată. Apoi, vrând-nevrând, trebuie să cumpărăm motorina cu cât este prețul, așa a fost și la îngrășăminte. Tot ne-am cotit că mai așteptăm, că poate s-o mai regla, dar ele tot s-au mai scumpit și atunci ce am apucat să luăm a fost mult mai bine. Noi facem finanțări de înființări de culturi pe zonă, deci asigurăm inputurile pentru încă vreo 15.000 de hectare. Din aproape în aproape am mai făcut stocuri, dar cine a putut să prevadă ce o să se întâmple? La îngrășăminte am tot căutat varianta cea mai bună, cu transport de la noi, cu achiziții direct de la importator din Constanța, dar este incomparabilă cheltuiala făcută acum față de anul trecut. Prețurile au crescut la toate produsele, inclusiv la semințe. La noi nu ar trebui să fie criză, dar dacă ne uităm la ce se întâmplă în lume…nu se știe, totul este acum ca și cu pandemia. O să se ajungă cumva și la o limită insuportabilă. Categoric se va ajunge la o situație de criză atât timp cât marfa pe care o produci, dacă nu ai valorificare la prețul și la cheltuiala pe care o faci, nu ai cum să reziști”, a spus fermierul Vasile Balcan, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor.

    Agricultorii bio, mai afectați. Au mai multe lucrări mecanizate

    La rândul său, fermierul Aurel Petruș, din județul Călărași, care deține o fermă ecologică de 1.300 de hectare și o fermă de găini ouătoare, a punctat că fermierii care lucrează în sistem ecologic sunt mult mai afectați pentru că toate lucrările sunt mecanizate.

    Agricultorul fost avertizat că se va scumpi motorina, motiv pentru care și-a făcut stocuri pentru campania agricolă din primăvară. Cu toate acestea, speră ca subvenția la motorină să crească pentru că altfel costurile cu producția vor fi enorme.

    ”Noi la motorină am reușit să luăm cu un preț până în 7 lei sau 7 lei și un pic, am umplut toate rezervoarele, vreo 25 de tone. Ne ajunge pentru campania de primăvară. Noi, cei care lucrăm în ecologic suntem mult mai atinși de prețul motorinei decât cei care lucrează în convențional pentru că noi avem foarte multe lucrări mecanice. Noi nu avem voie cu erbicide și atunci lucrăm mecanizat. Este mult mai greu: eu deja la grâu am trecut de 3 ori până acum mecanic. Avem și fermă de găini ouătoare. Noi lucrăm foarte mult cu Agricover, ei ne-au anunțat că se scumpește motorina, ne-au avertizat, dar am văzut și noi, că vedem ce se întâmplă în jurul nostru. Săptămâna trecută am făcut stocurile. Nu că m-aș îmbogăți, dar costul de producție este influențat rău de acest preț, este unul mare rău de tot! Eu tot sper, mai ales cum o dau cu întârziere subvenția la motorină, sper ca Guvernul să ia o măsură, să o subvenționeze un pic mai mult, dacă doare pe cineva! În perioada următoare vom achiziționa la prețurile din piață motorina. Am contracte cu Austria și Germania, pot să le spun că nu mai am rapiță sau floarea-soarelui că s-a mărit prețul la motorină ”, a menționat agricultorul Aurel Petruș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice!

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!