• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 450 milioane de euro – alocate anual din bugetul de criză pentru sprijinirea fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Noua PAC prevede o rezervă pentru agricultură, destinată finanțării măsurilor de piață în perioade de criză, de cel puțin 450 milioane euro anual, anunță eurodeputatul Daniel Buda pe pagina de Facebook.

    Acesta a adresat Comisiei Europene o întrebare legată de scăderea îngrijorătoare a producției din agricultură, în 11 state, inclusiv România, și cum intervine Comisia pentru a ajuta fermierii. Oficialul european s-a bazat pe datele Eurostat care arată că în 2020, 11 state din Uniunea Europeană au înregistrat un declin al producției agricole, cel mai mare declin fiind înregistrat în România.

    Valoarea producției agricole la nivel european a fost de 414,1 miliarde de euro, înregistrând o scădere de 1 % față de anul 2019. Valoarea producţiei vegetale a blocului comunitar a înregistrat scăderi de 1 %, iar valoarea producției animale a suferit scăderi de 1,1 %.

    ”În 2019, România a ocupat poziția a șaptea în topul producătorilor agricoli europeni cu o valoare totală a producției agricole de 19 miliarde de euro, adică 5 % din totalul producției la nivel european. Declinul înregistrat de România este de 11,3 % fiind urmată de Malta și Bulgaria care au un declin de 4,5 % și de Finlanda, Ungaria sau Țările de Jos care înregistrează declinuri ale producției de sub 4 procente. Această scădere îngrijorătoare m-a determinat să adresez Comisiei o întrebare scrisă, în care am solicitat să-mi comunice ce studii a efectuat sau ce are în plan să efectueze Comisia pentru afla motivul scăderii producției din aceste 11 state și ce instrumente are la dispoziție pentru a remedia imediat problemele identificate?”, a mai transmis eurodeputatul român.

    Ce soluții are Comisia Europeană

    În răspunsul formulat, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, i-a transmis lui Daniel Buda, că printre alte măsuri importante, ca parte a Pactului Verde European și pentru pentru a face față efectelor inevitabile ale schimbărilor climatice, Comisia a adoptat noua Strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice.

    ”Ca și alte sectoare ale economiei, agricultura din UE a fost afectată de criza provocată de pandemia de COVID-19, deși într-o măsură mult mai mică decât sectoare precum transporturile sau turismul. Perturbările au fost cauzate de lipsa de logistică și de forță de muncă în întregul lanț de aprovizionare, de întreruperea serviciilor alimentare și de alte perturbări de la nivelul lanțurilor de aprovizionare și al cererii. Cu toate acestea, sectorul agricol și cel alimentar au dat dovadă de o mare reziliență și au reușit să evite situația în care criza alimentară s-ar fi adăugat la criza sanitară.

    În ceea ce privește România, recolta cerealelor a fost afectată de o secetă severă, reducând volumul producției cu -40 % în 2020, ceea ce explică în mare măsură scăderea valorii producției agricole.
    După cum se arată în recenta Comunicare privind un plan de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în perioade de criză , politica agricolă comună (PAC) oferă un cadru adecvat și o serie întreagă de măsuri și instrumente pentru abordarea crizelor: sprijinul pentru venit contribuie la stabilitatea veniturilor, măsurile de piață ajută la rezolvarea situațiilor dificile de pe piață, iar măsurile de dezvoltare rurală pot răspunde unor nevoi specifice prin implementarea unor instrumente de gestionare a riscurilor. În noua PAC, a fost introdusă o rezervă îmbunătățită pentru agricultură, destinată finanțării măsurilor de piață în perioade de criză, cu un buget anual de cel puțin 450 de milioane euro.

    Ca parte a Pactului verde european și pentru a face față efectelor inevitabile ale schimbărilor climatice, în data de 24 februarie 2021, Comisia a adoptat noua Strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice”, a spus Janusz Wojciechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd