100 de vaci de lapte au murit subit într-o fermă
Roxana Dobre -O boală rară care afectează animalele este cauza morții a circa 100 de vaci. Bacteriile au fost luate de animale din furaje și au fost fatale pentru bovinele despre care s-a crezut inițial că au murit ”inexplicabil”.
Un număr de 100 de vaci de lapte au murit pe insula Jersey din Marea Britanie în decembrie. Cauza morții a devenit acum cunoscută după ce fermierii au făcut mai multe teste de laborator și au exclus pe rând cauzele.
Cauza morții subite a vacilor, descoperită după circa 2 luni
Cele 100 de animale au murit la jumătatea lunii decembrie iar inițial cauza nu era cunoscută. Guvernul insulei a anunțat de atunci că decesele animalelor au fost cel mai probabil cauzate de botulism. Imediat după incident, veterinarul fermierului a prelevat mostre din animale și hrană și le-a trimis pentru analize suplimentare.
Veterinarul șef al insulei a anunțat acum că guvernul suspectează botulismul ca principală cauză a deceselor. Alte diagnostice, cum ar fi ESB (Encefalopatia spongiformă bovină), ar putea fi eliminate rapid.
Botulism greu de detectat: inițial nu există toxine în furaj
Testele comandate ale hranei pentru animale nu au arătat inițial nicio toxină. Cu toate acestea, bacteriile producătoare de toxine au fost crescute din probe. Potrivit autorităților veterinare, botulismul este greu de detectat. Diagnosticul se bazează în primul rând pe simptomele clinice și excluderea altor cauze posibile.
Potrivit medicului veterinar responsabil, nu au fost găsite toxine, dar au fost detectați spori bacterieni. Prin excluderea bolilor de notificare și a simptomelor raportate la fermă la momentul respectiv, botulismul este cea mai probabilă cauză de deces, potrivit guvernului.
Cum să vă protejați vacile de botulism
Deși este o boală rară în fermele din România, pericolul botulismului nu este complet exclus. Botulismul este o boală cauzată de toxina bacteriei Clostridium botulinum. Toxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine naturale din lume.
Bacteriile sunt răspândite în sol și se găsesc și în tractul gastrointestinal al animalelor sănătoase. Cu toate acestea, toxinele se formează numai în anumite circumstanțe, în primul rând atunci când cresc în material organic în descompunere. Agenții patogeni cresc doar în absența aerului și, prin urmare, se găsesc din ce în ce mai mult în siloz. Cu toate acestea, cantități mai mici de oxigen nu duc la moartea clostridiilor, ci promovează eliberarea de toxine ca factor de stres.
Care sunt factorii declanșatori ai botulismului
Factorii de risc pentru contaminarea furajelor cu toxina botulinică includ:
– excremente de păsări contaminate cu clostridii care contaminează furajele,
– cantități mai mari de nisip sau pământ care intră în siloz,
– îngrășământ lichid, îngrășământ solid sau în substrat de biogaz ca îngrășământ pe pajiști. Fertilizarea cu gunoi de grajd de pasăre este deosebit de riscantă în acest context.
Botulismul clasic este cauzat de toxinele din furajele consumate de bovine. Din cauza otrăvirii, animalele se îmbolnăvesc subit. Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra au reușit, de asemenea, să identifice semne de botulism cronic.
Toxina botulinica acționează asupra nervilor care alimentează mușchii aparatului locomotor, limba, mușchii de mestecat, deglutiție și abdominali precum și mușchii respiratori. După ce boala se instalează primul lucru care se observă este o scădere a aportului de hrană și a producției de lapte.
Alte simptome tipice sunt:
– poticnire, va se clatină când merge;
– animalul nu bea apă;
– salivă care îi curge din gură, nu poate să înghită;
– diaree.
În cursul tipic al bolii, paralizia mușchilor începe la cap și se extinde pe întregul corp. Animalelor le este greu să mestece, nu pot înghiți, iar limba le atârnă pe gură. În plus, animalele se întind cu capul lăsatpe o parte. În cele din urmă, moartea apare din cauza paraliziei respiratorii. Aceste semne tipice de botulism nu sunt observate la fiecare animal.
Boala este de obicei recunoscută mai întâi după simptome. Detectarea Clostridium botulinum în intestin este de puțin ajutor, deoarece bacteria se găsește aici și la animalele sănătoase. Cu toate acestea, este posibilă detectarea directă a toxinelor în furaj. În plus, materialul suspect poate fi incubat timp de câteva zile, astfel încât otrava să poată fi apoi detectată într-un experiment pe animale.
Combaterea botulismului
Dacă o vaca se îmbolnăvește, șansele de succes a tratamentului sunt reduse. Ar trebui separată imediat de turmă, deoarece excretă agentul patogen prin secreții și poate infecta alte specii. Când se tratează animalul, trebuie avut grijă să se protejeze împotriva infecțiilor (purtați mănuși, spălați bine mâinile și îmbrăcămintea).
Dacă există un caz de botulism, furajele suspecte trebuie eliminate în siguranță.
Cum se previne botulismul
Printre metodele de prevenție se numără:
– toate furajele nu trebuie să intre în contact cu carcasele animalelor sau cu lichidele din carcasă (sânge, secreții n.r);
– intrarea nisipului și a pământului în siloz trebuie evitat la maxim;
– trebuie evitată contaminarea furajelor cu excremente de păsări;
– când faceți siloz, trebuie să vă asigurați că procesul de însilozare este optim;
– suprafețele de pajiști nu pot fi fertilizate cu gunoi de grajd lichid;
– zonele inundate trebuie verificate după uscare și înainte de cosire, să nu existe animale mici moarte aduse de ape.