• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Traseul prin politică și agricultură al lui Costin Telehuz, noul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii

    Marian Buhociu -

    Dragoș Soare, primarul PNL al municipiului Slobozia, din județul Ialomița, a mutat munții, din punct de vedere politic, pentru a-l vedea înscăunat ca secretar de stat la Ministerul Agriculturii pe Costin Telehuz, care și-a construit imaginea publică ca reprezentant al intereselor fermierilor. O întreagă construcție politico-mediatică a fost pusă la bătaie pentru a-i deschide drumul lui Telehuz la MADR. În primul rând, a trebuit schimbat un secretar de stat, tot de la liberali, Marius Micu, care ocupa funcția din partea filialei PNL Călărași, în urma înțelegerii politice ce a urmat instalării Guvernului Ciucă. Dragoș Soare, care este și președinte al PNL Ialomița, a negociat și convins tot ce era nevoie, astfel încât PNL Ialomița a preluat acest post de secretar de stat de la PNL Călărași. Nu știm, încă, ce s-a oferit la schimb dar sigur vom afla asta în următoarele numiri din Executiv.

    De ce a ținut morțiș Dragoș Soare să-și numească un apropiat la Ministerul Agriculturii, în ciuda înțelegerii politice inițiale din PNL? Foarte probabil, adevărul va ieși în curând la iveală.

    Noul secretar de stat de la Agricultură, Dragoș Costin Telehuz (41 de ani) este fiul lui Radu Cicerone Telehuz, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din Ialomița. Acum trei decenii el a pus bazele fermei care astăzi se numește Telehuz Agriserv SRL din comuna ialomițeană Mărculești.

    Ferma ar lucra, pe terenuri proprii și luate în arendă, peste 600 de hectare de teren arabil, conform datelor obținute de Agrointeligența – AGROINTEL.RO de la instituțiile de specialitate din județul Ialomița.

    Politica l-a adus în administrația publică

    Costin Telehuz este absolvent al Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia, promoția 1999 și apoi al Facultății de agricultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, promoția 2004. S-a înscris în PNL în 2005, a fost președinte al organizației de tineret a PNL Ialomița, dar nu și-a mai continuat ascensiunea politică, iar în prezent este simplu membru.

    Faptul că provine dintr-o familie cunoscută și înstărită i-a adus acestuia în perioada 2008-2009 și primul contact cu politica și administrația publică. În 2008, conform datelor obținute de la Prefectura Ialomița, acesta a fost consilier personal al prefectului. „Am lucrat un an și jumătate, dacă îmi amintesc”, a precizat Costin Telehuz, noul demnitar. „În perioada în care am lucrat la Prefectura Ialomița, instituția a fost condusă de domnii Stelian Caramitru și Georgian Mocănescu”, și-a adus aminte Costin Telehuz.

    Conform declarației de avere de la numirea în funcție, încă din 2008, Costin Telehuz a preluat în acte întreaga fermă a tătălui său. Acesta trece în declarația de avere că este unicul asociat al fermei Telehuz Agriserv SRL din Mărculești, județul Ialomița. De atunci, tatăl său a mai revenit în acționariat. La acest moment, Costin Telehuz este din nou asociat unic, conform datelor obținute cu ajutorul platformei termene.ro.În ultimii șapte ani, conform datelor obținute cu ajutorul platformei termene.ro,

    Revenind la prefecții pentru care a lucrat Telehuz, Stelian Caramitru a fost mai mereu în funcție publică. Cea mai importantă: până în 2020 a fost secretar general al Autorității Naționale Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor.

    Și Georgian Mocănescu a păstrat legătura cu funcțiile publice. Acum este director, din luna februarie, al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Ialomița.

    Înapoi la fermă

    După experiența în administrația publică revine să se ocupe de ferma familiei, împreună cu tatăl său și cu fratele, Andreas Telehuz. Pe lângă activitatea agricolă, secretarul de stat începe în 2010 să-și amenajeze vila din Slobozia, lucrări pe care le termină în 2017 prin amenajarea unei zone de relaxare pe domeniul familiei, așa cum reiese din datele de cadastru.

    Telehuz Agriserv a avut o cifră de afaceri între 1,5 și 3,5 milioane de lei. Costin Telehuz a rămas să se ocupe aproape singur de această fermă, în timp ce fratele său a pornit alte afaceri tot din domeniul agricol.

    Pe plan personal, Costin Telehuz este căsătorit cu medicul Anca Telehuz (fostă Cioșnar), șef al Unității de Primire Urgențe de la Spitalul din Slobozia. Aceasta a fost și consilier municipal în perioada 2016-2020 din partea PNL. Liderul acestei organizații este primarul Sloboziei, Dragoș Soare. Edilul din Slobozia s-a lăudat mereu, din 2016, că este susținut de Anca Telehuz, unul dintre cei mai respectați medici din Ialomița.

    Anca Telehuz a fost colegă în consiliul local al Municipiului Slobozia, în mandatul 2016-2020, cu Alina Gabriela Chesaru. Aceasta din urmă este parteneră de afaceri cu Raluca Marilena Ștefan, care la rândul său a primit în arendă sau a cumpărat terenuri deținute de Andreas Telehuz, fratele noului secretar de stat.

    Apropiere de primarul a cărei soție e mare fermier

    Familiile Telehuz și Soare au devenit foarte apropiate din 2015, așa cum ne-au declarat sursele noastre din PNL. Costin Telehuz ne-a precizat însă că nu are nicio legătură de afaceri cu primarul care l-a propus pentru funcția de secretar de stat. „Nu am ce afaceri să am cu domnul primar. El se ocupă de administrația din Slobozia, eu cu altceva. Nu, nu avem afaceri împreună”, ne-a spus noul secretar de stat.

    Primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare (dreapta), în dialog cu producătorii din piață

    Dacă primarul Soare se ocupă de oraș, în schimb soția sa, Veronica Vasilica Soare, este un afacerist de succes în domeniul agricol. Veronica Soare deține 80% din acțiunile Sanagro SRL din Ialomița. Societatea, care face și comerț cu inputuri, a avut o cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro în 2020, an cu secetă. Pentru 2021 bilanțurile contabile vor fi publice după luna martie.

    Prefectura, ferma și asociațiile

    După ce a încercat munca administrativă și apoi a dezvoltat ferma familiei, Costin Telehuz intră la mijlocul deceniului trecut și în mediul asociativ al fermierilor. În 2015, este ales vicepreședinte în Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT). După patru ani, din martie 2019, el este chiar președinte al ACCPT Ialomița. El l-a înlocuit în funcție pe fermierul Nicolae Sitaru, cel care era președintele asociației din 2012.

    Pe 7 aprilie 2020, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Ialomița a semnat aderarea la Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), fiind cea mai mare asociație regională care devine membru cu drepturi depline. „APPR este o sursă de încredere pentru membrii noștri și un furnizor serios și consistent de lucruri de care noi avem nevoie”, a subliniat la acel moment Costin Telehuz.

    Reîntoarcerea la stat

    „Numele său a mai fost propus pentru poziția de secretar de stat încă din 2019, atunci când Ludovic Orban a devenit premier. Fie nu a dorit fostul ministru Adrian Oros, fie alte persoane au avut susținere mai importantă. Acum, el a fost susținut de organizația Ialomița, care a considerat are motive să impună un secretar de stat la Agricultură, pentru că județul este unul agricol. S-a depus mult efort pentru a-i convinge pe cei din Călărași să renunțe la a-l susține pe Marius Micu, care se afla pe o poziție aparent sigură”, ne-a declarat un lider din PNL.

    Până în acest moment, declarația de avere și de interese a noului secretar de stat nu era publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO îi va informa pe fermierii din România despre întreaga activitate în funcție publică a lui Costin Telehuz, ca de altfel a tuturor decidenților din Ministerul Agriculturii. Considerăm că activitatea într-o instituție a statului a unui reprezentant al fermierilor care declară că vine acolo pentru a face treabă exact pentru fermieri este de cel mai mare interes pentru sectorul agroalimentar. Rămânem, până la capăt, în slujba publicului nostru, format din majoritatea fermierilor României: Interesul public, înainte de toate!


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol