• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Crescătorilor de Ovine ”Dacia” a organizat cursul anual de instruire a controlorilor în prezența ministrului Adrian Chesnoiu

    Daniel Befu -

    Vineri, pe 11 martie, a avut loc cursul anual de instruire practică și teoretică privind bonitarea ovinelor de reproducție, organizat cu tehnicienii controlori de la asociațiile de control oficial al producției, afiliate la Registrul Genealogic condus de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor. La eveniment au participat 120 de persoane din 27 de județe, care reprezintă 15 structuri asociative de profil.

    Aproape 1 milion de oi intrate în proces de selecție în mai puțin de 8 ani

    Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia a fost înființată în anul 2004 de Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din Uniunea Europeană, cu un efectiv de aproximativ 50.000 de oi. În Registrul Genealogic al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, din județul Hunedoara, sunt înscrise 986.000 capete de ovine. Numărul de animale selecționate este unul record, dacă ținem cont că structura asociativă operează registrul de mai puțin de 8 ani, fiind acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului Genealogic în 2015.

    Florinel Bîrcă a asistat la lucrările cursului pentru controlori
    Șeful ANZ, Florinel Bîrcă, a pus întrebări și s-a interesat de mai multe aspecte tehnice ale procesului de bonitare

    Instructajul controlorilor care vor efectua controlul oficial al producției s-a desfășurat vineri, 11 martie, la ferma Romos, lângă Orăștie, una dintre cele mai moderne crescătorii de ovine existente în România, cu o capacitate de 3.000 de capete. Aici controlorii au fost instruiți cum se face bonitarea animalelor, în urma măsurării unui set parametri ai tineretului ovin, începând cu cantitatea de lână, masa corporală, producția de lapte, până la caractere anatomice ale animalelor. Partea practică s-a desfășurat sub ochiul lui Florinel Bîrcă, proaspătul director general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), care pe tot parcursul măsurătorilor, a putut fi văzut făcând notări, punând întrebări instructorilor în halate albe și atrăgând atenția asupra aspectelor observate.

    O parte din delegația prezentă la cursul susținut de Asociația ”Dacia” în ferma lui Dumitru Andreșoi

    La evenimentul de instruire au participat ca invitați și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, Adrian Pintea, directorul general al APIA, Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara și Petru Călin Marian, prefectul de Hunedoara, cărora Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, le-a făcut un tur explicativ privitor la activitățile derulate la cursurile de perfecționare a controlorilor Registrului Genealogic. Alte participări notabile sunt ale lui Dorin Dumitru Opreanu, directorul general al AFIR, Alina Mihaela Toma Președinte Director General FGCR, precum și deputații de Hunedoara Natalia Intotero și Ilie Toma, împreună cu senatorul Viorel Sălan.

    Dintre președinții asociațiilor de oieri de la nivel național îi menționăm pe Ioan Cîmpian, președinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud și președinte al Federației Crescătorilor de Ovine din România Pro-Ovis și pe Daniel Pop, Preşedintele AJCOC Pro Ovis Maramureș. Nu a lipsit de la eveniment nici Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACO Dobrogea), pe care-l leagă de Dumitru Andreșoi mai mult decât o strânsă prietenie. Pentru Iancu Polifronie, activitatea desfășurată de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia este una ”inspirațională”, acesta fiind atras la toate evenimentele majore organizate în județul Hunedoara de ”respectul față de munca de Sisif a lui Dumitru Andreșoi pentru promovarea intereselor oieritului românesc”.

    Ministrul Chesnoiu s-a ciocnit de fostul său mentor în ferma lui Dumitru Andreșoi

    Ministrul Chesnoiu de-a lungul anilor, în calitatea sa de șef al AFIR și ulterior de parlamentar a participat la diversele ediții ale Sărbătorii Oilor Țurcana, Regina Munților, însă participarea sa la un curs practic de instructaj al controlorilor pe partea de bonitare a ovinelor, a fost premieră care i-a stârnit curiozitatea. În intervenția sa publică, ministrul Agriculturii și-a declarat aprecierea pentru activitatea derulată de Dumitru Andreșoi, atât în calitatea sa de fermier, cât și apărător al intereselor breslei pe care o reprezintă. ”E momentul de majorat al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia. În loc să apreciezi fermieri ca Andreșoiu, Polifronie, Câmpeanu, sunt unii care spun: «Nu e bine. De ce ei fac performanță și noi nu?». Pentru că performanța vine cu antrenament, cu dârzenie, cu bani investiți și nopți nedormite și cu ideea că știi unde te duci și cum poți să ajungi acolo. De aceea membrii acestei asociații trebuie arătați ca exemplu tuturor celor care vor să facă ceva în agricultură”, a declarat Chesnoiu. Totodată, ministrul a ținut să-l salute pe un fost mentor al său, din perioada sa de debut în Ministerul Agriculturii: ”Îl prețuiesc enorm pe domnul Gheorghe Neață, pentru că atunci când am intrat în MADR în 2013, a fost unul dintre cei care mi-a călăuzit pașii prin tot ceea ce înseamnă sectorul zootehnic”.

    Veteranul Gheroghe Neață, care în prezent este director general al Registrului Genealogic condus de Asociația Dacia, a declarat că succesul economic al țurcanei e unul demonstrat de practică, dar că potențialul maxim al acesteia încă nu a fost atins.

    ”Țurcana e suprarasa cea mai numeroasă din Europa. Cel mai numeros efectiv de pe continent se află în România: aproximativ 13 milioane de exemplare. Ea n-a dispărut fiindcă a fost valoroasă. Crescătorii au dorit-o lângă ei deoarece a adus bogăție în casele crescătorilor, cu eforturi, dar a adus bogăție. Județul Hunedoara e unul de referință în creșterea oilor. Nu e întâmplătoarea înființarea Registrului Genealogic aici, la Deva. Președintele Andreșoi a reușit să dezvolte o activitate de creștere a oilor pe un număr foarte mare de oi, plasându-l pe primul loc în Europa, cu oile din zona Boșorod, Luncani, Costești. Nu e vorba numai de numărul de animale, ci fermele sale sunt renumite pentru producțiile extraordinare. Țurcana e foarte productivă și mai ales foarte adaptată la condițiile de creștere din România și nu e doar cea mai numeroasă din Europa, ci e valoroasă inclusiv ca valoare economică. Rasa țurcană generează României intrări valutare de 500 milioane euro anual. România are capacitate de creștere pentru specia ovină de 27,5 milioane oi, adică mai mult decât dublu față de prezent. Dacă ne-am atinge potențialul, am putea ajunge producătorul numărul 1 în Europa. România e o țară «de păstori», de oameni care au știut să crească și să păstorească din vremuri imemoriale aceste animale. De aceea consider că subvenția pe care o vor primi crescătorii e satisfăcătoare, dar să știți că e loc și de mai bine, dar pentru a aduce progres genetic în populație trebuie mult mai mult, trebuie dirijat mult mai bine spre efectivele valoroase, de aceea consider că ministerul Agriculturii trebuie să sprijine înființarea fermelor de elită, care să poată susține nivelul de creștere al subramurii ovinelor”, a declarat Gheorghe Neață.

    Fermele de oi care nu se modernizează sunt condamnate pieirii

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia a ținut să puncteze care este targetul autoimpus la nivel de asociație, în materie de ameliorare. ”Prezența senatorilor și deputaților județului Hunedoara, arată, la nivel simbolic, că activitatea pe care noi o desfășurăm, e una care aduce cinste și bunăstare crescătorilor și locuitorilor județului nostru. Toți crescătorii afiliați la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia desfășurăm o activitate intensă de a asigura progresul genetic al rasei țurcana și pentru dezvoltarea sectorului ovin. În prezent registrul Genealogic al Asociației Dacia are în derulare lucrări specializate pentru omologarea ca rase distincte a celor patru varietăți de țurcană: bucălae, bălă, oacheșă și brează. Aceasta e ținta noastră, să le putem omologa ca rase distincte, deoarece în opinia specialiștilor consacrați din zootehnie, țurcana este o suprarasă”, a declarat Andreșoi.

    Fermierul a ținut să sublinieze că oieritul, deși este o îndeletnicire ancestrală, trebuie să se reformeze și primenească, pentru a se adapta presiunilor și provocărilor secolului XXI. ”Ne așteaptă niște vremuri nu foarte ușoare. Creșterea ovinelor, deși e o activitate foarte frumoasă, totodată e una foarte grea. Evoluția lucrurilor la nivel mondial în ultimii ani și mai ales necazul de la graniță, ne obligă să fim pregătiți, capitalizați, pentru a trece peste aceste greutăți. Nu vom reuși dacă nu vom avea lângă noi parteneri solizi, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, Fondul de Garantare a Creditului Rural, care vine cu un procent de garantare de 90% din cuantumul creditelor. Avem nevoie clară și de susținerea băncilor comerciale și mai ales a CEC Bank, care are ca acționar Ministerul de Finanțe și care din punctul meu de vedere este banca cea mai apropiată de fermieri și care din 2001 mi-a fost mereu alături. Sistemul bancar trebuie întărit, pentru a putea derula credite pentru dezvoltarea sectorului. Și am un avertisment și față de colegii mei. Cine dintre noi nu e deschis la nou, la a ne moderniza și a deveni mai profitabil, nu are nici un viitor. Dacă ne amăgim cu o subvenție suplimentară de 20-30 euro/ha, aceasta nu va face decât să ne condamne la sărăcie în continuare. Bunăstarea noastră, a fermierilor, e posibilă doar dacă producem cât mai ieftin și vindem cât mai scump. Asta nu se poate decât cu o tehnologie de vârf. Asta va fi posibil cu implicarea Ministerului Agriculturii și a programelor pe care le are în derulare sau pe care ar trebui să le inițieze. Există Agro IMM Invest și de săptămâna viitoare începe și Rural Invest. Acestea sunt niște programe care ne vizează direct pe noi, fermierii și pe care eu vă sfătuiesc să le accesați, pentru că dacă în urmă cu 2 ani de zile ne spunea cineva că ne dă un împrumut pe 2 ani de zile fără nici o dobândă și fără nici un comision, aș fi spus că nu e posibil. Uite că a venit vremea să avem acces la bani, fără nici un cost. Mergem la bancă, cumpărăm bani de acolo, dar costurile le suportă Ministerul Agriculturii. De aceea sper să nu mai avem parte de tratamentul din ultimii ani, când crescătorilor de ovine li se trasau linii de la București, cu ce trebuie să facă. Propunerile trebuie să vină de la noi înspre autoritățile de resort, iar acestea să ne sprijine, ca împreună să fim parteneri, pentru a putea dezvolta acest sector”, a concluzionat Dumitru Andreșoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața îngrășămintelor scapă complet de sub control – cât vor mai crește prețurile Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură