• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia a interzis exporturile de cereale fără licență de la Guvern. Decizia, în vigoare până pe 30 iunie!

    Mircea Olteanu -

    Pentru a menține stabilitatea pe piața internă, Rusia a interzis exportul de cereale și a limitat exportul de zahăr la țările Uniunii Euroasiatice. Premierul rus Mihail Mișustin a semnat luni seara un decret în acest sens, informează agenția de știri Interfax.

    Viceprim-ministrul Victoria Abramchenko a anunțat, luni, pe canalul său de Telegram că au fost aprobate „actele introduse de Ministerul Industriei și Comerțului pentru a interzice până la 31 august exportul de zahăr alb și brut din Federația Rusă, precum și grâu, meslin, secară, orz și porumb – până la 30 iunie a anului în curs”.

    Abramchenko nu a spus de când va începe să fie aplicată măsura, însă Ministerul Agriculturii a precizat  pentru Interfax că interdicția ar putea fi introdusă începând cu 15 martie.

    Viceprim-ministrul a promis că va permite exportul de cereale în limita cotei, cu ajutorul licențelor separate.

    Potrivit notei explicative la proiectul de rezoluție, citită de jurnaliștii de la Interfax, documentul definește cazurile care nu sunt acoperite de interdicția temporară. „În special, interdicția temporară nu se aplică culturilor exportate de pe teritoriul Federației Ruse pe baza licențelor de export unice”, se arată în document.

    Licențele unice sunt eliberate de Ministerul Industriei și Comerțului exportatorilor de cereale care au primit o cotă. Cota de export de cereale este în vigoare în Federația Rusă din 15 februarie 2022. Volumul său este de 11 milioane de tone, inclusiv 8 milioane de tone de grâu. Nu se aplică livrărilor către țările Uniunii Euroasiatice.

    Astfel, și exporturile de cereale către țările UEE sunt supuse restricțiilor.

    Potrivit notei explicative, livrările de cereale către țările Uniunii Euroasiatice au crescut semnificativ față de 2021.

    „Proiectul de rezoluție are ca scop prevenirea fluxului de cereale către statele membre ale UEEA, sporind eficacitatea măsurilor restrictive luate de Federația Rusă pe piața cerealelor”, se arată în document.

    Potrivit lui Abramchenko, exportul de zahăr în țările UEE va fi posibil conform deciziilor separate ale Ministerului Agriculturii.

    ”Desigur, aceasta este o măsură temporară de păstrare a volumelor din țară. Va ajuta la menținerea prețurilor și va acoperi nevoile consumatorilor și procesatorilor autohtoni”, a scris Abramchenko.

    De la 1 iulie 2021 până la 10 martie 2022, Federația Rusă a exportat 28,1 milioane de tone de cereale, ceea ce este cu 30,3% mai puțin decât cu un an mai devreme (excluzând exporturile către țările UEEA pentru ianuarie-martie). În special, exporturile de grâu au scăzut cu 30,9%, la 23 milioane de tone, orz – cu 34,7%, la 2,9 milioane de tone, porumb – cu 21,7%, la 1,8 milioane de tone.

    Potrivit experților din piața cerealelor, 2-3 milioane de tone de cereale sunt exportate anual în țările UEE.

    Potrivit Serviciului Vamal Federal citat de Soyuzrossakhar, în 2021, Federația Rusă a exportat 440.000 de tone de zahăr. De la începutul sezonului curent (sezonul zahărului – august-iulie) până în februarie, s-au exportat 250.000 de tone.

    Decizia de a introduce o interdicție temporară a exportului de cereale și zahăr a fost aprobată de subcomitetul pentru reglementarea tarifelor vamale și netarifare, măsuri de protecție în comerțul exterior al Federației Ruse, în cadrul unei reuniuni din 10 martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă