• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de păsări: Am avut ofertă să vând ferma unui olandez. Regret că am refuzat! Azi sunt obligat să vând în pierdere!

    Angelica Lefter -

    Furajele se scumpesc de la o zi la alta, iar crescătorii de animale se văd concurați de prețuri la raft cu mult sub costurile lor de producție. Fermierii români se întreabă când va veni ajutorul promis de Guvern prin Ministerul Agriculturii și se tem că acesta va veni prea târziu, când deja ei își vor fi închis porțile exploatațiilor.

    Creșterea găinilor ouătoare devine nerentabilă – prețul ouălor, sub costul de producție

    O astfel de situație reclamă și fermierul Mihai Moldovan, de 47 de ani, medic veterinar și avicultor, din localitatea Bogata de Mureș, județul Mureș, administrator al societății Miavis. Acesta se ocupă de creșterea găinilor ouătoare de peste 20 de ani, însă în 2022 a ajuns să nu mai poată susține afacerea.

    Mihai Moldovan a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a făcut investiții considerabile în fermă, are idei noi și chiar a pus pe picioare un abator de capacitate mică pentru sacrificarea puilor, însă costul de producție al ouălor depășește cu mult prețul de vânzare.

    ”Am o fermă avicolă cu o capacitate de 20.000 de capete și este populată doar cu 10.000 de capete. Creștem găini ouătoare, avem și două hale de pui de carne și am intenționat să facem pui cu creștere lentă și avem, cred, primul abator de capacitate mică din țară autorizat. Creștem găini Loman, Isa Brown, Negru de Moravia, la pui Cobbs, Ross 308, Master, care este la rasă mixtă pentru pui cu creștere lentă”, a detaliat medicul veterinar.

    Observând cumva trendul de creștere a consumului de carne cât mai naturală, fermierul a intenționat să facă o cooperativă prin care să poată aduce la abator pui crescuți pe pășune. Până la a-și atinge scopul, a constatat, însă că afacerea cu ouă nu mai este profitabilă, vânzând în pierdere.

    ”Idei sunt, plus că pe lângă acestea, acum, am vrut, dar nu cred că voi mai putea realiza, să fac o cooperativă în care să produc pui la pășunat. Adică puiul să rămână în hală la noi 21 de zile, perioada în care trebuie să aibă o atenție deosebită în creștere, după care să îl transferăm la anumite persoane care doresc să intre în cooperativă să îl crească în regim gospodăresc, natural 100%, după care să se întoarcă puiul în abatorul nostru care este autorizat, să îl sacrificăm și să îl punem pe piață. O nișă de piață a acelor oameni care vor să mănânce altceva decât industrial. Adică va fi crescut într-un adăpost, la iarbă, pe pășune”, a menționat Mihai Moldovan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Prețul ouălor achiziționate angro a scăzut de la 0,42 lei/ou la 0,36 lei/ou

    Deși nu deține suprafață agricolă, având doar 2 hectare de teren agricol, hrana pentru păsări în mare parte o cumpără. Vorbim despre șroturile de floarea-soarelui, de soia sau de ulei. Brusc, cei de la care cumpăra aceste inputuri le-au scumpit considerabil, însă la vânzarea ouălor, depozitul către care furniza l-a înștiințat că prețul ouălor a scăzut de la 0,42 lei/ou la 0,36 lei/ou.

    ”Furajele s-au scumpit foarte tare, dar în magazine se găsesc ouă mai ieftine decât se produc. Este o problemă a mea și a altor colegi cu care am vorbit, dar care văd că nu iau atitudine, se complac în această mizerie. Prețul este puțin mai mare ca la nivelul anului 2019, iar șrotul de soia s-a scumpit în 2 săptămâni. Eu am și FNC, furajele ni le producem noi, doar că noi cumpărăm șroturile și colaborez cu o societate care are în lucru undeva la 130 de hectare și cumpărăm porumbul, grâul și altele necesare, iar șroturile le cumpărăm de la firmele din țară care se ocupă cu așa ceva. Eu îmi produc furajul destinat fermei. Am cumpărat șrotul de floarea-soarelui la 1,43 de lei/kg, am cumpărat un camion, ieri a trebuit să mai cumpăr și mi s-a oferit un preț de 2,10 lei/kg. Șrotul de soia, l-am cumpărat, ultimul camion la 2,77 lei/kg, iar ieri furnizorul mi-a spus că probabil mi-l va da la 3,20 – 3,25 lei/kg. Uleiul de soia presat, deci uleiul de soia vrac, a fost undeva la 7 lei/litru, iar acum mi-a spus că este 13 lei/litru. Și acum trecem la produsul finit. Depozitul care cumpără ouă mi-a spus că nu mi-l mai cumpără cu 0,42 lei/ou plus TVA, numai cu 0,36 lei/ou. Mi s-a spus că dacă vreau le dau, dacă nu să fac ce vreau cu ele! Sunt angrosiști care cumpără și revând mai departe. Problema este cum a putut un magazin mare să aibă ofertă un cofraj de 30 de ouă 9,99 lei sau 7,99 lei, având în vedere că prețul de producție este mai mare decât prețul vândut de ei? La un alt mare magazin tot 0,50 lei sunt ouăle de 2 ani. Înțeleg perfect, dar eu am vorbit cu nutriționiști, cu oameni care se ocupă de hrană, i-am întrebat dacă pot produce ouă mai ieftin să-mi salvez investiția și munca de 20 de ani. Mi-au spus că nu au cum să-mi spună să produc mai ieftin pentru că furajele sunt scumpe, gazul e scump, motorina e scumpă. Doar să le produc să le vând în pierdere, păi ce afacere este asta?”, a mărturisit avicultorul Mihai Moldovan.

    Fermierul Mihai Moldovan: ”Avem un sistem avicol pus la punct, de ce să-l distrugem ca să-l refacem cândva?”

    Fermierul a punctat că observă în România o tendință de a distruge anumite sectoare din agricultură, pentru ca apoi să vină noi reglementări prin care să se dorească refacerea lor, lucru pe care nu îl consideră normal.

    ”Avem un sistem avicol foarte bine pus la punct. Ne batem cu oricine în lumea aceasta la avicultură, atât ca și hale, investiții cât și specialiști. De ce să-l distrugem ca să-l refacem cândva? Vaca la fel, acum 10 ani, am avut vaci de valoare. Sistemul s-a distrus, pentru ca acum să se vorbească la nivel european că trebuie să-l refacem! Păi atunci, hai să ne trezim! Vorbesc în cunoștință de cauză, avem un sistem avicol că putem să producem pentru noi și să dăm și la export. Atunci de ce să îl distrugem, ca să îl refacem peste 5 ani cu investiții enorme? Îl avem, de ce să nu îl folosim?”, se întreabă medicul veterinar specializat în creșterea găinilor ouătoare.

    Fermierul Mihai Moldovan, crescător de găini ouătoare, din județul Mureș

    Semnal de alarmă: ”Să nu distrugem ce avem, investit enorm și nu mai putem produce în pierdere”

    Un alt fenomen pe care l-a observat pe piața din România este că marile magazine fac oferte de produse, printre care și ouă, la prețuri foarte mici. Nu își, explică, totuși, cum de se poate așa ceva, când în țara noastră prețul de producție este atât de ridicat.

    ”Un kilogram de porumb a trecut de 1,5 lei. Eu nu dau cu piatră în cei care muncesc pământul că și aceia trudesc și fac investiții, dar dacă dăm furaj scump la porc, cum poate să fie carcasa 5,5 lei? Sunt 4 kg de porumb sau cum poate fi oferta la super-magazine carnea de pui 6 lei? Sunt doar 4 kg de porumb! Trag un semnal de alarmă să nu distrugem ce avem, investiții enorme! Am 8 hale de găini care sunt complet utilate cu furajare, adăpare, ventilație, microclimat, am 2 hale de pui de carne care sunt utilate de pot să mă bat cu orice fermă mare în producție, am un FNC în care produc 1 tonă și jumătate de produs finit în 45 de minute, am un abator de mică capacitate, pot tăia 800 de pui, care cresc în 90 de zile. Nu am luat deloc fonduri europene. Ori am fost prea tânăr, ori prea bătrân, ori prea mică ferma sau prea mare, niciodată nu m-am încadrat!”, a adăugat avicultorul mureșean.

    Fermierul și medicul veterinar Mihai Moldovan

    Avicultorii așteaptă subvențiile APIA la final de lună pentru a mai supraviețui pentru puțin timp

    Investițiile în ferma avicolă au fost substanțiale, fără bani europeni, doar din venituri proprii, iar la vânzarea fermei putea să obțină 1 milion de euro. Avicultorul român nu a vrut să înstrăineze ferma unui olandez, însă acum este la capătul puterilor pentru că nu mai poate produce în pierdere.

    Mai mult, spune că încă așteaptă subvenția APIA care ar trebui să intre până la finalul lunii martie, bani cu care ar putea rezista doar foarte puțin timp.

    ”Când am vrut să vând ferma am primit pe ea 1 milion de euro, de la un olandez. Îmi pare rău că nu am vându-o. Eram la început cu puiul cu creștere lentă, se făcea așa ceva doar undeva în Prahova, nu apăruseră încă puii cu colorant. Am zis că nu o vând și acum îmi pare sincer rău! Nu se mai poate lucra în pierdere, am încercat să strig în stânga și în dreapta. O să mai vând din găini, o să scad capacitatea, nu pot susține financiar pierderile pe care le am. Așteptăm și noi sprijin din partea Ministerului Agriculturii. Apreciez că la conducerea ministerului a venit un om tânăr, dar aș transmite ceva: după ce nu mai suntem pe piață, degeaba ne dă ajutor! Subvenția o așteptăm în fiecare zi, ne uităm în cont, trebuia să intre în ultimele zile ale lunii martie. O să ne vină ceva bani, vom mai supraviețui puțin, dar dacă prețul la furaje urcă și prețul la ou scade, de unde să mai susținem. Anul 2020 a fost un an greu cu pandemia, situația a continuat în 2021. Nunțile unde se consumau ouă pentru preparate nu s-au mai făcut, s-a suprapus această situație pe 2 ani grei”, a concluzionat Mihai Moldovan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii