• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ADS, George Sava, a organizat prima ședință regională cu structurile județene. Situația terenurilor – în analiză!

    Daniel Befu -

    Prima ședință regională pe Transilvania și Banat a Agenției Domeniilor Statului (ADS) s-a desfășurat loc joi, 17 martie, la Sibiu. Ședința de lucru a ADS a fost convocată de directorul general al ADS, George Sava, iar la ea au participat 34 de reprezentanți ai structurilor județene. S-au abordat atât chestiuni generale, cât și probleme punctuale privitoare la patrimoniul aflat în administrarea Agenției.

    Directorul George Sava s-a interesat de suprafețele disponibile pentru tinerii fermieri

    În cadrul ședinței de lucru de la Sibiu, George Sava s-a interesat în mod special de suprafețele disponibile pentru contractare către tinerii fermieri, unul din focusurile mandatului său fiind cel de creștere de la doar câteva zeci de contracte de concesiune atribuite până la acest moment tinerilor sub 40 de ani, la câteva sute.

    Directorul ADS, care anterior a fost prefect timp de 3 ani, dar și secretar al Primăriei Buzău și secretar general adjunct al MADR, a profitat în îndrumările pe care le-a dat colegilor săi, de expertiza acumulată în respectivele funcții de conducere, care i-au permis să cunoască la virgulă cadrul legal, filiera documentelor și procesul decizional, precum și posibilele sincope care apar în litigiile privitoare la terenuri, atât în relația cu UAT-urile, cât și cu Comisiile Județene de Fond Funciar și instanțele de judecată.

    Angajați din cadrul ADS, sub presiunea mafiei din imobiliare

    În cadrul ședinței s-au abordat și probleme sensibile, de tipul presiunilor și amenințărilor asupra angajaților din teritoriu ai ADS, pentru a-i determina la renunțarea la anumite suprafețe aflate în administrare, sau pentru a nu ”se lupta” pentru apărarea ori recuperarea acestora. Din acest punct de vedere, reprezentanții ADS Cluj au prezentat în cadrul ședinței cu o serie de spețe concrete din jurul unor suprafețe tentante imobiliar, începând de la cele de pe raza primăriei Cluj-Napoca, până la cele de pe raza UAT-ului Turda, dar și din alte câteva locații ”fierbinți” din județ.

    George Sava a ascultat atent doleanțele subalternilor săi, pe care i-a încurajat să nu se lase intimidați, deoarece legea e de partea lor. Totodată, i-a îndemnat să îi prezinte un rezumat al stadiului litigiilor, precum și al aspectelor de legalitate încălcate pentru fiecare caz în parte. Acesta a pus totuși o condiție colegilor săi de la Cluj: ”Cu Cluj și cu încă un județ am putea să discutăm vreo 2-3 săptămâni. Vă sugerez să-mi faceți prezentare succintă a acestor cazuri, în 2 săptămâni. Însă vedeți cum faceți ca să nu îmi blocați mailul. Dacă nu reușiți pe mail, mi le puneți pe un memory-stick și mi-l trimiteți cu poșta militară. E posibil ca unele dintre ele să fi făcut obiectul unor cercetări penale. Pe cele cu NUP nu are rost să le mai reluăm. De celelalte sunt extrem de interesat”.

    La polul opus s-au aflat județele precum Harghita și Covasna, care se află pe penultimul și antepenultimul loc la nivel național în privința suprafețelor pe care le au în administrare, care totalizează între 100 și 200 ha per județ. Din acest motiv, directorul ADS, George Sava, le-a transmis colegelor de la reprezentanțele din secuime ale ADS-ului, că din rațiuni de economie vor trebui să devină navetiste.

    Mai jos prezentăm un mic fragment din dialogul care a mai descrețit frunțile:
    George Sava: ”Dragi colegi, știți cât păstorește colega noastră la Covasna?”
    Eva Nagy, reprezentanta ADS Covasna: ”Nu sunt ultima pe țară!”
    George Sava: ”Știu. În urma dvs. este Bacăul”.
    Eva Nagy, reprezentanta ADS Covasna: ”Nu, Harghita, cu 68 ha și Bacăul, cu 65 ha”.
    George Sava: ”La Covasna cât mai aveți?”
    Eva Nagy, reprezentanta ADS Covasna: ”198.46 ha”.
    George Sava: ”Îmi pare rău să vă comunic, dar în astfel de situații, ca cele din județele enumerate mai sus, e necesară relocarea colegilor noștri pe alte zone, fiindcă nu se mai justifică economic. Trebuie să găsim o soluție din punct de vedere legal în următoarele 3 luni de zile pentru relocarea dumneavoastră în județele învecinate, unde există activitate a ADS-ului. O să mergeți să ajutați colegii de acolo. În cazul punctual de la Covasna, Brașovul e un județ unde veți putea da o mână de ajutor, date fiind suprafețele frumoase pe care le administrează”.

    Cele mai mari suprafețe ale ADS, în Brăila, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea

    În prezent, ADS mai administrează 319.000 ha, circa un sfert din suprafața pe care o avea în păstorire la începutul anilor 2000. Județele cu cele mai mari suprafețe la nivel național sunt Brăila, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea, iar la nivel regional, pe zona Transilvania-Banat, sunt Sibiu, Timiș și Caraș Severin. George Sava a punctat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că din suprafața actuală, în jur de 52.000 ha nu sunt contractate, circa 20.000 ha fiind suprafețe cu diverse probleme de calitate și accesibilitate: păduri, ape, bălți, drumuri de acces, canale. Merită menționat și că ADS are circa 700 de litigii pe rol.

    George Sava a ținut să precizeze că își dorește ca în mandatul său să facă ADS-ul mai transparent în relația cu presa și să-și convingă colegii să iasă din postura pur defensivă, devenită reflex profesional, după ce în cele mai bine de două decenii de la momentul înființării instituției, Agenția Domeniilor Statului a fost criticată în mod constant pentru modul de acordare, adesea preferențial, a contractelor, pentru durata acestora și pentru cuantumul redevențelor.

    Sava a declarat că e conștient de problemele pe care le-a moștenit, însă a punctat și că 60% dintre suprafețe sunt în prezent lucrate de societăți care nu doar că își respectă obligațiile contractuale, dar au depășit cu mult la nivel investițional, devenind actori care concurează de la egal la egal nu doar pe piața europeană, ci pe cea mondială, în materie de eficiență, sustenabilitate și atenție față de sol.

    Directorul ADS vrea să lanseze campanii de achiziții de terenuri de către stat

    Deși la acest moment ADS e cel mai mare administrator de teren din România, George Sava a declarat că în contextul creșterii importanței strategice a terenului arabil, vrea să propună autorităților centrale transformarea ADS într-un adevărat hub strategic, prin lansarea unor campanii de achiziție de suprafețe de către statul român, ținta propusă de George Sava fiind de ajungerea la un portofoliu de 700.000 ha.

    Totodată George Sava le-a comunicat colegilor săi de la reprezentanțele județene că militează pentru majorarea salariilor angajaților agenției, care la acest moment sunt descurajante și în totală distonanță comparativ cu responsabilitățile pe care le au. Pentru toate măsurile pe care intenționează să le ia pentru îmbunătățirea activității instituției, directorul ADS a declarat că are un aliat în persoana ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care l-a asigurat că îi oferă sprijin necondiționat pentru orice decizie care duce la o mai bună administrare a patrimoniului ADS.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut