• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Au bubuit prețurile la asigurările pentru utilaje agricole!

    Angelica Lefter -

    Fermierii români nu mai au liniște de când s-au scumpit considerabil inputurile, motorina și mai nou costurile pentru asigurarea utilajelor. Deja împovărați de sumele mari, agricultorii plătesc dublu pentru asigurările utilajelor, față de anul trecut.

    Daniel Radu, în vârstă de 50 de ani este prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și co-fondator al societății Agricola Frații Radu SRL, prin intermediul căreia administrează alături de fratele său o exploatație de 1.300 de hectare în comuna Gruiu din județul Ilfov.

    Fermierul Daniel Radu va plăti pentru asigurarea a 7 utilaje agricole o sumă de 5.718,08 lei pe un an

    Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a primit din partea persoanei care-i prezintă ofertele asiguratorilor, devize care conțin sume destul de mari față de anul trecut.

    ”Am primit un deviz în lei la unele tractoare pe care le folosesc, la un încărcător telescopic Manitou și la o remorcă, în total 7 utilaje. Am cerut niște prețuri la cât mă costă asigurările pe anul 2022 la utilaje, pe 6 luni și pe 12 luni. Avem perioade în care lucrăm cu unele utilaje și cu altele nu și atunci am cerut ca să știu cât mă costă. Deși au venit niște costuri mari, am dat ok-ul la ele să fie făcute, pentru că nu am alternativă. Am ales Euroins și Omniasig pentru că City Insurance este în faliment…nu mai am cum să fac la ei, parcă ei aveau prețuri mai mici față de celelalte societăți. Acum, prețurile au bubuit. Voi plăti asigurările la toate care sunt în listă, 7 utilaje, când o să ies cu combinele o să plătesc și la ele, sunt sume considerabil mai mari”, a menționat agricultorul.

    Daniel Radu a realizat un tabel cu ofertele, pe care l-a postat și pe Facebook cu mesajul ”Un deviz despre asigurări la unele utilaje agricole. Pentru băieții care cred că dacă au crescut prețurile la cereale, automat fermierii devin ”meleonari”…deviz în lei”, a subliniat fermierul

    Deviz pentru asigurările la utilajele agricole pe 2022

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au întrebat pe fermier ce înseamnă fiecare utilaj în parte și ce costuri sunt comparativ cu anul trecut. Astfel, am aflat că dacă pentru un tractor anul trecut plătea 350 de lei pentru o asigurare, în acest an prețul este de aproape 500  de lei.

    ”Nu am calculat exact cu cât s-au scumpit, dar anul trecut plăteam 350 de lei pe 6 luni asigurare la un tractor și acum mă duc la peste 400 de lei. Țipă mulți că fermierii vând la prețuri bune acum, că se îmbogățesc. Uite că nu te îmbogățești, că dai pe motorină 8 lei/litru, dai pe îngrășământ care s-a scumpit cu 300%, dai pe asigurări cât mai dai, inputurile, pesticidele au crescut și acestea, forța de muncă la fel, trebuie să mărești și salariul oamenilor angajați că nu mai fac față la cheltuieli, așa că este o presiune foarte, foarte mare. Ar trebui mărite consistent subvențiile pentru fermieri pentru că în acest context, în această criză, fermierii ar trebui foarte bine protejați. Secetă avem, războiul este aproape, presiunea plăților este uriașă, dacă fermierul nu este susținut și dă faliment ne întoarcem iar cu 20 de ani în urmă să avem câmpiile pline de bălării”, a opinat agricultorul ilfovean.

    Încărcător telescopic Manitou

    Cel mai scump utilaj este un încărcător telescopic Manitou, pentru care va plăti pe întreg anul 1.834 lei

    Daniel Radu a menționat că va plăti asigurările pe 12 luni și a explicat cât va costa pentru fiecare utilaj în parte, cel mai scump fiind utilajul Manitou, încărcător telescopic, pentru asigurarea căruia va plăti pe un an 1.834 de lei.

    Fermierul a mai adăugat că nici asiguratorul nu s-a bucurat prea tare când i-a trimis devizul, avertizându-l că trebuie să își păstreze calmul la vederea prețurilor.

    ”Asiguratorul când mi-a trimis devizul m-a întrebat: Stai pe scaun? Ia un aspacardin!”, a glumit, însă cu amărăciune, fermierul ilfovean Daniel Radu.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri