• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor Covid Bovine 2022. Plată pentru fermierii cu minim 3 vaci: condiții, acte necesare, termene plată

    agrointeligenta.ro -

    Ajutor de Covid pentru bovine în 2022, un sprijin pentru crescătorii de vaci de lapte și de carne care dețin minim 3 capete de animale eligibile înregistrate în exploatație cu cod ANSVSA. Condiții, acte necesare și termene conform proiectului de OUG pentru acest ajutor.

    Ferme de bovine încasează în acest an ajutor de Covid, alături de fermele de porci și de păsări. În total, sprijinul alocat pentru cele trei specii este de 453.899.000 de lei (91,65 de milioane de euro), iar plata ajutorului de stat se va face până pe 30 iunie 2022. Suma maximă de care poate beneficia o exploatație este echivalentă cu 290.000 de euro.

    Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se reglementează un sprijin special acordat în acest an sectoarelor de creștere a bovinelor (inclusiv bubaline), păsărilor și suinelor. Sunt cele trei ramuri puternic afectate în ultimii an atât de situația pandemică, cât și de scumpirea furajelor și a energiei electrice și a gazului.

    Atenție! Proiectul de OUG este lansat în dezbatere publică și poate suferi modificări în conținut în urma acestui proces. Din acest motiv, informațiile disponibile în prezent despre ajutorul de Covid pentru special bovine nu sunt definitive. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

    Ajutorul de Covid pentru bovine se acordă în 2022 indiferent de rasa animalelor

    Ajutor Covid Bovine 2022: Condiții sprijin

    Femierii care cresc bovine sau bubaline primesc ajutor în acest an în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, denumită în continuare schemă, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie.

    În sectorul creșterii bovinelor, ajutorul de Covid se acordă crescătorilor persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, în anul 2022, desfășoară activitate de creștere a bovinelor. Așadar, sunt eligibile și exploatațiile pe persoană fizică, nu numai cele pe persoană juridică.

    La specia bovine, beneficiarii schemei de ajutor de Covid din acest an trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
    a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
    b) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data de 31 decembrie 2019, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019;
    c) să dețină bovine în exploataţie cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE, la data depunerii cererii.

    De precizat că, în cazul bovinelor, exploatația nu trenuie să fie autorizată sanitar-veterinar, ci doar înregistrată la ANSVSA.

    Ajutorul de Covid se acordă exploatațiilor cu minim 3 capete eligibile

    Ajutor Covid Bovine 2022: Efectiv minim pentru eligibilitate

    Ajutorul de Covid pentru bovine se acordă fermierii care au minim 3 capete de vaci. Nu se precizează nicio condiție legată de rasa animalelor – deci nu trebuie să fie rasă, pot fi și metiși, și nici legat de producția animalelor – pot fi de lapte sau de carne.

    Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor crescători de bovine în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.

    Ajutorul de Covid pentru bovine beneficiază în acest an de un sprijin de 170 de milioane de lei

    Ajutor Covid Bovine 2022: Calcul cuantum per cap de animal

    Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 de lei, se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022. Din această sumă, 170.250.000 de lei se alocă pentru sectorul bovine.

    La bovine, cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la efectivul total de bovine eligibile.

    Pentru ajutorul de Covid 2022, cererile se depun la APIA

    Ajutor Covid Bovine 2022 bovine: Depunere cerere APIA, termen

    Accesarea ajutorului de Covid 2022 se va face în baza unei cereri pe care fermierii o depun centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al municipiului Bucureşti, câte o cerere pentru fiecare tip de ajutor de stat, însoţită de documentul privind coordonatele bancare/trezorerie.

    Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de Covid este de 20 de zile, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a OUG.

    Ajutor Covid Bovine 2022: Documente necesare

    În afară de cerere, fermierii trebuie să mai depună la APIA o serie de documente.

    Fermierii crescători de bovine trebuie să depună cu cererea și documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de bovine cu vârsta de minimum 16 luni și / sau efectivul de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, deținut în exploatația / exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere. Documentul se va emite la solicitarea beneficiarului și va fi transmis în format electronic de către utilizatorii SNIIA către centrele locale / județene APIA.

    Termenul de plată pentru ajutorul de Covid la Bovine este 30 iunie 2022

    Ajutor Covid Bovine 2022: Termen plată la APIA

    Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

    Schema se aplică până la data de 30 iunie 2022, pe întreg teritoriul României.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării