• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mâncăm aproape de două ori mai mult pește decât bunicii noștri. Vezi CIFRELE

    agrointeligenta.ro -

    Consumul mondial de pește s-a dublat practic între 1960 – vremea bunicilor noștri, și 2012 grație acvaculturii, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

    Consumul mondial de pește a ajuns în 2012 la 19 kilograme pe cap de locuitor, față de 10 kilograme în 1960, în timp ce producția mondială a ajuns la 158 milioane tone în 2012, cu 10 milioane de tone mai mult decât în 2010.

    În timp ce capturile maritime au rămas stabile în 2012 comparativ cu 2010 la aproximativ 80 milioane de tone, ‘producția mondială de acvacultură a înregistrat în 2012 un record de peste 90 milioane de tone, iar China a fost responsabilă pentru peste 60% din total’, a precizat FAO în raportul intitulat ‘Starea mondială a pescăriilor și acvaculturii’.

    Business mondial cu 60 de milioane de angajați

    Raportul FAO subliniază că peștele este responsabil pentru 17% din aportul mondial de proteine, iar în unele zone de coastă și insule poate ajunge la 70%. FAO estimează că pescăriile și acvacultură asigură mijloacele de viață pentru 10-12% din populația mondială, ceea ce înseamnă că oferă locuri de muncă pentru aproximativ 60 de milioane de persoane, dintre care 84% în Asia, urmată de Africa cu 10%.

    De asemenea, peștele rămâne cea mai tranzacționată materie primă alimentară, aproximativ 130 de miliarde de dolari în 2012, o cifră care foarte probabil va crește. În plus, peste jumătate (54%) din valoarea exporturilor de pește și peste 60% din volumul exporturilor au fost realizate de țările în curs de dezvoltare, ceea ce face din pescuit și acvacultură un element decisiv pentru multe economii.

    China este de departe cel mai mare exportator și în același timp este și al treilea importator mondial de pește după SUA și Japonia.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu