• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Azomureș condiționează reluarea producției de acordarea unui ajutor de stat de 50 de milioane de euro!

    agrointeligenta.ro -

    Azomureș este în discuții cu Ministerul Economiei pentru a primi ajutor de la bugetul de stat în valoare de 50 de milioane de euro. Suma va acoperi scumpirea gazului, spune Harri Kiiski, CEO al Azomureş. Anunțul a fost făcut la nivel intern printr-un video transmis angajaților combinatului, mesaj nepublic pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO îl face cunoscut, în exclusivitate, tuturor fermierilor români.

    Anunțul intern al șefului Azomureș vine la două zile distanță după ce Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, a acuzat producătorul de îngrășăminte deținut de holdingul elvețian Ameropa (care deține și afaceri de trading cu cereale în România) că ”și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele”.

    Negocierile Azomureș sunt purtate cu ministrul Energiei, Virgil Popescu

    Un mesaj intern transmis angajaților Azomureș de către Harri Kiiski vorbește despre negocierile purtate cu ministrul Virgil Popescu (PNL).

    ”Comisia Europeană a inițiat discuții pe acest subiect și în această săptămână a lansat un pachet de sprijin pentru agricultură. În jur de 500 de milioane de euro vor fi oferite pentru actorii din domeniul agricol. În același pachet a fost inclusă și industria fertilizanților, o companie poate primi o subvenție de până la 50 de milioane de euro. Este o veste bună pentru Azomureș pentru că astfel putem echilibra prețurile la gazul natural”, spune Kiiski în video-ul care ne-a fost transmis cu link de transfer pe adresa redactia@agrointel.ro.

    ”Săptămâna aceasta am avut o discuție cu ministrul Economiei și există suport clar din partea Guvernului pentru a reporni Azomureș cât de repede putem și din punct de vedere practic”, a mai precizat Harri Kiiski care a prezentat și un calendar estimativ al redeschiderii capacităților de producție începând cu 8 aprilie 2022.

    Senator: Azomureș și-a vândut gazul pe care l-a luat ieftin

    Anunțul șefului Azomureș vine la numai două zile după ce senatorul Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, a dezvăluit pentru DCnews că ”trebuie să știm că Azomureș și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele – și aici cred că autoritățile trebuie să spună ce s-a întâmplat și dacă este corect cum s-a întâmplat”.

    După ce jurnalistul Val Vâlcu a intervenit, cerând o clarificare asupra acestui ultim aspect, Toma Petcu a declarat: ”A contractat (n.r. gazele) la începutul anului 2021 și, când tarifele au luat-o razna și prețurile au crescut foarte mult, iar costurile de producție și prețurile la care vindeau îngrășămintele nu mai aveau sens, au vândut cantitățile de gaze pe care le contractaseră”.

    România poate acorda ajutor de maxim 50 de milioane de euro de la bugetul de stat

    Ajutorul de stat despre care Harri Kiiski vorbește este în valoare totală de 500 de milioane de euro la nivelul Uniunii Europene și este destinat fermierilor, coform Regulamentului delegat (UE) 2022/467 al Comisiei din 23 martie 2022 de acordare a unor ajutoare excepționale de adaptare producătorilor din sectoarele agricole. Din suma totală, României îi sunt alocați 25.490.649, iar ”statele membre pot acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate în temeiul articolului 1 până la maximum 200 % din cuantumul corespunzător stabilit pentru fiecare stat membru în anexă, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile rezultate să nu provoace denaturarea concurenței”. Astfel, ajutorul de stat pe care fermierii îl primesc din acești bani este de maxim 75 de milioane de lei.

    Banii pentru fermieri ar urma să fie dați ajutor de stat către Azomureș

    Conform Regulamentului, măsurile luate de statele membre contribuie la securitatea alimentară sau la corectarea dezechilibrelor pieței și sprijină fermierii care se angajează în una sau mai multe dintre următoarele activități care urmăresc aceste obiective:

    (a) economia circulară;
    (b) gestionarea nutrienților;
    (c) utilizarea eficientă a resurselor;
    (d) metodele de producție favorabile mediului și climei.

    ”Statele membre se asigură că, în cazul în care fermierii nu sunt beneficiarii direcți ai plăților în temeiul ajutoarelor din partea Uniunii, beneficiul economic al ajutoarelor din partea Uniunii le este transferat integral”, se arată în actul normativ publicat în Jurnalul Uniunii Europene.

    Din textul actului normativ și din afirmațiile lui Harri Kiiski reiese că în locul unei subvenții directe către fermieri pentru achiziția de îngrășăminte, Ministerul Economiei ar urma să plătească direct Azomureș, nefiind clar cum se va dovedi că beneficiul le va fi transferat integral fermierilor și la ce preț.

    Asociația Forța Fermierilor a cerut subvenție directă pentru fermieri

    Asociația Forța Fermierilor a solicitat oficial, în cadrul consultărilor Comitetului Comitet Consultativ pentru Politici Agroalimentare acordarea unei subvenții care să compenseze creșterea de preț la îngrășăminte, subvenție care săp fie acordată direct fiecărui fermier într-un cuantum pe hectar, urmând ca agricultorul având libertatea de a achiziționa îngrășămintele de unde consideră că a obținut cele mai bune condiții.

    Vă reamintim că de pe 17 decembrie 2021, Azomureș, producător de îngrășăminte deținut de holdingul elvețian Ameropa, a început închiderea producției motivând că scumpirea gazului face nerentabilă producția de îngrășăminte din România. La acel moment, Agrointeligența a publicat o investigație despre negocierile Azomureș pentru primirea unui ajutor de stat: Cum încearcă Azomureș să negocieze cu statul român pe spinarea fermierilor!

    Mesaj integral Harri Kiiski, director general Azomureș

    Dragi colegi,

    Ce vremuri trăim. Războiul din Ucraina continuă și are consecințe asupra Europei și a lumii întregi. Recent au avut loc multe discuții despre securitatea alimentară.

    Este un subiect important mai ales că 30% din recoltele de cereale ale lumii vin în mod normal din Ucraina și Rusia. Cum toate acestea, nu există un risc asupra disponibilității alimentelor în Uniunea Europeană. Avem aici mai multă producție decât consum. Probleme ar putea apărea în Orientul Mijlociu, Nordul Africii și alte regiuni.

    Comisia Europeană a inițiat discuții pe acest subiect și în această săptămână a lansat un pachet de sprijin pentru agricultură. În jur de 500 de milioane de euro vor fi oferite pentru actorii din domeniul agricol.

    În același pachet a fost inclusă și industria fertilizanților, o companie poate primi o subvenție de până la 50 de milioane de euro.

    Este o veste bună pentru Azomureș pentru că astfel putem echilibra prețurile la gazul natural.

    Săptămâna aceasta am avut o discuție cu ministrul Economiei și există suport clar din partea Guvernului pentru a reporni Azomureș cât de repede putem și din punct de vedere practic.

    Discuțiile se vor finaliza săptămâna viitoare, astfel că am stabilit un calendar pentru repornire pentru 8 aprilie.
    Ar mai putea interveni întârzieri, dar este important să avem un calendar pentru restart. Producția va porni astfel: Amoniac IV, Uree, Acid Azotic, Azotat de Amoniu III. În luna mai vom reporni Amoniac III, NPK și restul instalațiilor.

    Datele pe care le-am menționat nu sunt bătute în cuie, dar este clar că începem pregătirile pentru a relua producția.

    Vă urez tuturor un weekend plăcut, sper că v-am adus vești bune și că vedem luminița de la capătul tunelului. Traversăm o criză europeană, una și în România, începem să vedem că primim suport. Să păstrăm o stare de spirit pozitivă și să ne pregătim pentru reluarea producției. Vă mulțumesc.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini