• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INS: România – locul întâi în UE la suprafața și producția de porumb și floarea-soarelui în 2021

    Angelica Lefter -

    România a fost cel mai mare producător european de porumb și floarea-soarelui, în timp ce la cultura de grâu ne-am situat pe locul patru în UE, potrivit datelor provizorii publicate săptămâna aceasta de cătrr Institutul Național de Statistică (INS) privind producția vegetală la principalele culturi pentru anul 2021.

    Potrivit informațiilor publicate de INS, producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase şi leguminoase pentru boabe. Totodată, datele arată că producția a scăzut la cartofi şi legume.

    Astfel, suprafața cultivată în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume și a crescut la plante uleioase.

    Producția agricolă vegetală a crescut în anul 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe și a scăzut la cartofi și legume.

    Suprafaţa cultivată şi producţia principalelor culturi

    Evoluția producției agricole vegetale în anul 2021 comparativ cu anul 2020

    Datele Institutului Național de Statistică arată că în anul 2021 s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi.

    Cereale pentru boabe

    Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

    Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%.

    Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu care are o pondere de 38,0% în producția de cereale.

    Leguminoase pentru boabe

    Producția a crescut față de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creșterii în principal a randamentului la hectar.

    Plante uleioase

    Producția a crescut cu 40,2%, iar suprafața cultivată cu 1,0%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) și soia boabe (+7,8%).

    Cartofi

    Suprafața cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%. Legume Producția a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate.

    Suprafața viilor și a plantațiilor de pomi fructiferi pe rod, producția de struguri și producția de fructe

    Struguri

    În anul 2021, producția de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%), față de anul precedent, iar suprafața cultivată a scăzut cu 1,2%.

    Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

    Producția de fructe din livezi a crescut față de anul precedent cu 11,0%, datorită creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

    Suprafețele cultivate și producțiile realizate la grâu, porumb boabe, floarea soarelui și cartofi, în România și în unele State Membre ale Uniunii Europene, în anul 2021 – date provizorii

    Suprafața cultivată (mii hectare)

    Producția realizată (mii tone)
    INS: România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, în anul 2021 

    Potrivit datelor furnizate de INS, la porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată.

    La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia.

    La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania, arată datele INS.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial