• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Post de control înființat pentru tranzitul de produse de origine animală provenite din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Post de control feroviar deschis temporar la frontieră, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a facilita tranzitul de produse de origine animală provenite din Ucraina și destinate exportului.

    Într-un comunicat de presă al ANSVSA se arată că postul de control feroviar de la Punctul de Intrare Vicșani – Dornești din Suceava, a fost deschis la solicitarea guvernului Ucrainei.

    ”În contextul actual al crizei din Ucraina, a existat o solicitare din partea guvernului din Ucraina de a se permite tranzitarea teritoriului României cu produse de origine animală pe cale feroviară, luând în considerare faptul că, înainte de declanșarea conflictului armat, exportul din Ucraina al produselor alimentare se realiza prin portul Odessa, care acum este blocat în zona de conflict. Pentru a veni în sprijinul guvernului ucrainean, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Comisiei Europene (CE), permisiunea de a transforma temporar în Post de Control la Frontieră – Punctul de Intrare Vicșani – Dornești din Suceava – pentru tranzitul feroviar al produselor de origine animală din Ucraina”, este menționat în comunicatul de presă.

    ANSVSA a mai punctat că operaționalizarea acestui Punct de Intrare, ca Post de Control la Frontieră, se va realiza de către ANSVSA prin delegarea de personal din cadrul altor Direcții Sanitare Veterinare.

    ”Menționăm că, în prezent, PI Vicșani-Dornești este aprobat, conform legislației naționale, numai pentru controlul produselor de origine nonanimală și al furajelor provenite din țări terțe. De la izbucnirea războiului în Ucraina, ANSVSA a implementat toate măsurile de flexibilitate adoptate de CE în ceea ce privește derularea operațiunilor de import/tranzit a animalelor și a mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare cu proveniență Ucraina. Ca urmare a solicitării ANSVSA,  CE a aprobat temporar PI Vicșani – Dornești ca PCF feroviar pentru controlul  tranzitului produselor de origine animală, destinate exportului în alte țări terțe, în condițiile în care ANSVSA, prin structurile teritoriale specializate, monitorizează electronic aceste transporturi și se asigură că acestea părăsesc teritoriul Uniunii Europene. Operaționalizarea acestui Punct de Intrare, ca Post de Control la Frontieră, se va realiza de către ANSVSA prin delegarea de personal din cadrul altor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene”, se arată în informarea ANSVSA.

    Mai mult, Comisia Europeană a acordat un cod TRACES (n.r. Trade Control and Expert System – sistem de control al comerțului) temporar în vederea emiterii  Documentelor Sanitare Comune de Intrare Produse (DSCIP).

    ”Pentru a verifica și fluidiza transporturile de produse alimentare de origine animală aflate în tranzit, CE a acordat un cod TRACES temporar, aferent PI Vicșani – Dornești, în vederea emiterii  Documentelor Sanitare Comune de Intrare Produse (DSCIP), necesare notificării electronice a sosirii transporturilor în PCF, înregistrării rezultatelor controalelor sanitare veterinare de frontieră și urmăririi electronice a transporturilor până la părăsirea teritoriului UE”, a transmis ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar