• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania a cerut Comisiei Europene eliminarea subvenției APIA la cultura de sfeclă de zahăr!

    Mircea Olteanu -

    Asociația Germană a Producătorilor de Zahăr (WVZ) a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la plățile cuplate pentru sfecla de zahăr, susținând că această practică denaturează concurența pe piață, se arată într-un comunicat dat publicității de organizația care reprezintă industria germană a zahărului.

    „Practica actuală de plăți cuplate pentru cultivarea sfeclei de zahăr denaturează concurența. Potrivit regulamentului, bonusurile ar trebui acordate doar în cazuri excepționale. Cu toate acestea, în multe state membre, acestea au devenit de multă vreme o regulă. Acest lucru încalcă legislația europeană privind ajutorul de stat (…) Din acest motiv am depus o plângere privind ajutorul de stat la Comisia Europeană”, a afirmat președintele WVZ, dr. Hans Jörg Gebhard, care este și președintele consiliului de supraveghere al companiei Südzucker AG.

    „Cerem comisarului UE pentru Concurență, Margrethe Vestager, și omologul său, Janusz Wojciechowski, să creeze în sfârșit o concurență loială la nivelul UE. Practica anterioară de alocare trebuie corectată. Mai mult, această practică de denaturare a concurenței nu trebuie să se reflecte în continuare în planurile strategice naționale pentru Politica agricolă comună din 2023”, a completat reprezentantul industriei germane a zahărului.

    Plățile cuplate pot fi acordate atunci când sectoarele agricole se confruntă cu dificultăți care sunt de o importanță deosebită din motive economice, sociale sau de mediu. Din 2015, statele membre au putut, de asemenea, să aprobe plăți legate pentru cultivarea sfeclei de zahăr.

    România și alte zece din cele 19 state membre producătoare de sfeclă de zahăr au acordat fermierilor peste 1,3 miliarde de euro sub formă de subvenții pentru cultivarea sfeclei de zahăr.

    Potrivit asociației din Germania, „locațiile necompetitive sunt menținute în viață prin subvenții ilegale – în detrimentul industriei zahărului din statele membre care nu acordă plăți cuplate și în detrimentul unui sector al zahărului competitiv și durabil în Europa”.

    Lista țărilor care, potrivit asociației germane, acordă astfel de subvenții ilegale include Polonia, Spania, Italia, Finlanda, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Croația și Grecia.

    Polonezii au criticat acțiunea fermierilor germani

    Asociația Națională a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (KZPBC) din Polonia a criticat dur acțiunea industriei germane a zahărului, susținând că Germania vrea să domine piața zahărului, informează portalul Farmer.pl.

    Reprezentanții KZPBC au explicat că germanii au susținut eliminarea cotelor de zahăr și a prețului minim la sfeclă pentru a consolida poziția dominantă a producătorilor germani de zahăr în Europa.

    Plățile cuplate pentru producția de sfeclă de zahăr nu au rezolvat toate problemele, dar au permis o tranziție mai ușoară de la un sistem cu cote de producție de zahăr și un preț minim pentru sfeclă de zahăr la un sistem de piață liberă, susține KZPBC.

    Polonia și-a menținut o poziție puternică în Uniunea Europeană în ceea ce privește volumul producției de zahăr, iar subvențiile au permis continuare producției și în alte state membre.

    KZPBC consideră că acuzațiile prezentate de Asociația Producătorilor de Zahăr din Germania privind lipsa temeiului legal și încălcarea regulilor de concurență sunt cel puțin bizare. Sprijinul se plătește pe baza reglementărilor comunitare, fiecare stat membru, inclusiv Germania, având dreptul de a sprijini sectoare agricole care se află într-o situație dificilă și sunt importante din punct de vedere social, economic și al mediului.

    În opinia asociației poloneze, acțiunile producătorilor germani sunt îndreptate împotriva cultivatorilor polonezi și împotriva investițiilor care au fost făcute în industria zahărului (inclusiv a celor realizate de companiile germane).

    KZPBC a transmis că acțiunea producătorilor germani de zahăr survine într-o perioadă de tulburări majore în acest sector. Prețurile mijloacelor de producție au crescut semnificativ, astfel că este foarte dificil de echilibrat cheltuielile cu veniturile, iar sfecla pierde teren în fața altor culturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!