• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Folea, Corteva Agriscience: Erbicidarea de toamnă la platforma AGROSHOW 2022 a fost o investiție foarte bună!

    Roxana Dobre -

    Noutățile anului sunt aduse fermierilor de companiile partenere în cadrul platformei Forța Fermierilor AGROSHOW 2022. În această primăvară, în premieră pe o platformă demonstrativă, Corteva Agriscience va aplica la cultura de rapiță cel mai nou fungicid de pe piață, fungicidul Capartis.

    Noutatea din platforma AGROSHOW 2022 a fost anunțată de către Vasile Folea, Customer Technology Specialist  în cadrul companiei Corteva, cel care a prezentat schema aplicată cu succes de companie dar și verigile tehnologice care urmează să fie efectuate în cadrul platformei. Dacă e să vorbim despre bolile culturii de rapiță și aici compania Corteva vine cu un produs nou și inovator – este vorba de fungicidul Capartis care conține piraclostrobin și boscalid.

    ”Acest fungicid vine să rezolve pot să zic cea mai păgubitoare boală din cultura de rapiță – este vorba de Sclerotinia. Pe lângă Sclerotinia, el rezolvă tot spectrul de agenți patogeni din cultura de rapiță. Ca și recomandare de aplicare, noi recomandăm să se facă aplicarea atunci când primele petale încep să se scuture. Practic, când avem între 10 și 20% din flori deschise, atunci încep primele petale să cadă și produc infecția. Dacă la acel moment substanța este în plantă, avem protecția garantată și vom avea o cultură de succes. Ca și doză recomandată este de 0,6-1 l/ha. În funcție de presiunea pe boli, putem optimiza această doză”, ne-a declarat Vasile Vali Folea.

    Erbicidarea de toamnă cu Bizon a lăsat cultura curată de buruieni

    Deja la platforma AGROSHOW 2022, efectul aplicării produselor Corteva este vizibil atât în loturile de rapiță, cât și la păioase. Cea mai bună investiție s-a dovedit erbicidarea cu Bizon, o lucrare de toamnă care a permis o cultură curată de buruieni în primăvară.

    ”Combaterea buruienilor am făcut-o cu un erbicid mai nou în portofoliul companiei Corteva. Este vorba de erbicidul Bizon care elimină încă din toamnă concurența buruienilor pentru plantele de cultură și o să vedeți că eficacitatea lui a fost una foarte, foarte bună. Erbicidul Bizon conține trei substanțe active – penoxsulam, diflufenican și florasulam – doză unică, 1 litru la hectar, eficacitate foarte bună. Erbicidarea de toamnă a fost o investiție foarte bună pentru că eliminăm concurența buruienilor la plantele de cultură”, a explicat reprezentantul Corteva Agriscience.

    Tratamentul semințelor cu Ympact a ajutat înrădăcinarea

    Un alt efect benefic culturii de păioase s-a remarcat prin tratamentul semințelor cu Ympact de la Corteva, un produs ce conține micro și macro elemente, acizi fulvici și humici, ceea ce a condus la obținerea unui sistem radicular foarte bine dezvoltat.

    În momentul de față culturile în platformă arată foarte bine, asta și datorită tehnologiei aplicată în toamnă. ”Grâul, după cum puteți observa, este foarte dezvoltat, are 3-4 frați, înrădăcinarea este foarte puternică. La nivel de țară dacă ar fi să facem o trecere, stadiul culturilor depinde de fiecare zonă în parte. Dacă în zona Dobrogei și în zona de vest culturile arată foarte bine și au avut parte și de ceva precipitații pe parcursul iernii, nu putem spune același lucru și de partea de Moldova unde culturile abia au răsărit, deficitul hidric este foarte mare. La fel și partea Munteniei și partea Olteniei – avem culturi răsărite din toamnă – dacă ne referim la cereale păioase, dar deficitul hidric este destul de pronunțat și în perioada următoare vom avea nevoie de precipitații și cred că la nivelul țării ar fi nevoie de precipitații pe toate zonele”, a mai menționat Vali Folea.

    Erbicidarea de primăvară, deosebit de importantă

    Specialistul Corteva a completat că pentru campania de primăvară la păioase cu produsele din portofoliul companiei va însemna în primul rând aplicarea unui erbicid. ”Specificul zonei de aici este că avem probleme și cu buruienile monocotiledonate (…), iar compania Corteva are iarăși cele mai performante erbicide pentru acest spectru de buruieni în portofoliu – și vorbesc aici de erbicide precum Pallas sau Floramix, două produse foarte performante care conțin – dacă vorbim de Pallas, pyroxsulam, iar dacă vorbim de Floramix, pyroxsulam și florasulam”, a mai spus Vasile Folea.

    În funcție de spectrul de buruieni pe care-l vom observa în cultură, a mai adus precizări reprezentatul Corteva, dacă avem probleme cu buruienile monocotiledonate vom aplica Floramix iar dacă nu avem probleme cu buruienile monocotiledonate, vom aplica pachetul Pixxaro Super – erbicidul cu cel mai larg spectru pentru combaterea buruienilor dicotiledonate.

    ”Pixaro Super are o fereastră de aplicare foarte largă – se poate duce până la burduf cu o eficacitate foarte bună pe tot spectrul de dicotiledonate. Ca o specificitate, Pixxaro Super de anul acesta vine ca recomandare de aplicare dintr-un pachet de la 3,2 până la 4 hectare în funcție de presiunea pe buruieni și stadiul de dezvoltare al buruienilor. Ca si conținut, Pixxaro Super conține cea mai nouă moleculă a companiei Corteva- este vorba de Arylex iar pe lângă Arylex, conține fluroxipir și tribenuronmetil. Alături de aceste trei substanțe active, avem un safener – Cloquintocet mexil. E clar că, din punctul meu de vedere, combaterea buruienilor trebuie făcută pentru că și-așa rezerva de apă este deficitară. Eliminând concurența, dăm plantelor de cultură șansa de a valorifica resursele acestea de apă”, a mai arătat reprezentantul Corteva.

    Încă nu avem dăunători la păioase. Încă!

    Specialistul Corteva a dat și o veste bună fermierilor: dăunătorii încă nu și-au făcut simțită prezența în culturi. Însă un an secetos, așa cum se preconizează a fi 2022, poate aduce o invazie de dăunători.

    ”Dacă e să vorbim de dăunători, încă nu s-au semnalat atacuri deosebite în culturile de cereale păioase dar e bine să stăm în contact cu cultura pentru că fiind un an secetos, e posibil să avem invazie de dăunători, e posibil să avem afide în viitor și aici, compania Corteva vine cu un alt produs excelent pentru combaterea afidelor din culturile de cereale păioase. Este vorba de insecticidul Transform care conține substanța activă sulfoxaflor. Doza de aplicare este de 48 grame/hectar iar rezultatele sunt foarte bune.

    Dacă este să vorbim de agenții patogeni din culturile de cereale păioase, s-au semnalat apariții de septorioze, s-au semnalat în zonele unde am avut precipitații, apariția făinării și aici, compania Corteva vine anul acesta cu o soluție nouă, cu fungicidul numărul 1  – este vorba de fungicidul Verben care îmbină două molecule performanțe (…), cu două moduri de acțiune diferită, anti-rezistență, care vin să rezolve toți patogenii specifici primului tratament la cereale păioase. Doza omologată este de 0,6-1 l la hectar iar noi recomandăm din testele noastre și rezultatele obținute, recomandăm 0,75l/ha”, a mai specificat Vasile Folea.

    Rapița, erbicidată primăvara cu Galera Super

    La cultura de rapiță în toamnă s-a aplicat erbicidul Galera Super. ”Știm cu toții că la capitolul combaterii buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță avem cel mai mare portofoliu din piață și cel mai bun portofoliu din piață – vorbesc aici de erbicidul Galera Super și erbicidul Korvetto – două erbicide care nu au egal în ceea ce privește combaterea buruienilor dicotiledonate la cultura de rapiță. După cum spuneam, în toamnă am aplicat erbicidul Galera Super iar în primăvară vom aplica erbicidul Korvetto care conține Clopiralid și Arylex, în doză de 1 litru/ha. Vom face și aplicarea unui insecticid și noi avem în portofoliu – insecticidul Inazuma, care are două moduri de acțiune, atât contact cât și sistemic. Conține două substanțe active foarte bune – vorbesc de Lambda-cihalotrin și Acetamiprid și la cultura de rapiță știți foarte bine că avem un număr foarte mare de dăunători și trebuie să fim în contact permanent cu cultura pentru a o proteja de acești dăunători”.

    În zilele următoare, la platforma Forța Fermierilor AGROSHOW, situată la 20 km de București, în ferma Agromad Crops, vor fi semănate loturile de porumb și de floarea-soarelui.

    Pe 24 mai, la platformă va fi organizat un eveniment de amploare națională în care vor fi prezentate toate tehnologiile aplicate la culturile de păioase, de rapiță și la culturile de primăvară până la stadiul din acel moment.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd