• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Know-how românesc pentru afaceri moldovenești

    agrointeligenta.ro -

    S-au apucat de crescut produse agricole ecologice, după ce au participat la un seminar organizat în cadrul unui proiect câștigat de Universitatea Agrară din Iași. Este vorba despre mai mulți agricultori din Republica Moldova care susțin că au avut multe de învățat de la partenerii lor de peste Prut. Banii pentru cursuri, circa 40.000 de euro, au fost oferiți Universității din fonduri europene. Iar instituția a decis să îi împartă cu agricultorii de la noi.

    „A fost o experiență utilă pentru agricultorii noștri. Produsele ecologice sunt o noutate pentru piața moldovenească, de aceea era important să îi instruiască cineva pe fermierii noștri despre cum trebuie crescute produsele ecologice, care se bucură de tot mai multă popularitate în Uniunea Europeană”, afirmă Iurie Vrabie, președintele Asociației producătorilor agricoli din Ungheni, Călărași și Nisporeni „Uncalnis”.

    După încheierea cursurilor care au durat 18 luni, mai mulți agricultori din regiune s-au și pus pe treabă. Unii s-au apucat de produs miere ecologică, alții – de plantat viță-de-vie. „Chiar dacă nu există încă proiecte din România de finanțare a agricultorilor din Republica Moldova, aceste cursuri sunt foarte importante. Ele schimbă atitudinea agricultorilor noștri față de munca lor. Îi fac să înțeleagă că agricultura nu mai trebuie privită ca o îndeletnicire, ci ca o afacere. În plus, ca să poți rezista concurenței, trebuie să te instruiești”, a explicat Vrabie cotidianului Național  din Moldova.

    Ion Pascaru participă cu regularitate la astfel de cursuri de instruire. Inginer de profesie, bărbatul, care este angajat la „Radiocomunicații”, se ocupă de apicultură în timpul liber. „Ținem albine de când mă țin minte. Am moștenit această îndeletnicire de la părinți. Dar afacere a devenit mult mai târziu, după ce am început să aplic la tot felul de proiecte organizate de România. Aduc de acolo tehnologii noi. Iată chiar acum lucrez în atelier la niște pernuțe pentru stupi. Am văzut așa ceva când am fost într-o vizită de studiu în Prahova, România. Mi-au dat o mostră și iată că încerc să o reproduc”, ne comunică apicultorul.

    Calculele unui apicultor ”școlit” în România

    Ion Pascaru afirmă că are multe de învățat de la colegii săi din România. „Au și stupi mai buni ca la noi. Și tehnologii mai bune. Tot ce am văzut în România, în cadrul acestor proiecte, mi-a fost de mare ajutor”, susține bărbatul, precizând că, după ce a participat la aceste cursuri, s-a apucat și de agricultură. Și-a plantat o vie și o livadă, dar crește și legume în seră.

    „Nu mă tem de Uniunea Europeană și de Acordul de Asociere. După ce ne-au speriat comuniștii, am vorbit cu agricultorii din România și mi-au spus că, de când au intrat în UE, au avut doar de câștigat. Dacă muncești și respecți toate regulile, UE te susține. Iată și eu vreau ca, până va veni UE în Republica Moldova, să-mi măresc numărul de stupi de la 60 la o sută. Să vadă europenii că sunt harnic și să mă ajute și pe mine”, ne dezvăluie bărbatul planurile.

    Pentru că a mers în mai multe vizite de studiu în țări europene, în cadrul unui alt proiect româno-ungar, Ion Pascaru a ajuns la concluzia că Republica Moldova, chiar dacă încă nu poate atinge nivelul de dezvoltare a agriculturii din Germania, poate concura cu agricultori cum ar fi cei din Bosnia și Herțegovina.

    Sursa: Ziarul Național


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till