• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Două nopți cu îngheț au lăsat fără rod livada de cireși bio a fermierului Gelu Bogdan

    Angelica Lefter -

    Înghețul târziu de primăvară a făcut prăpăd în multe livezi. Este și cazul exploatației Bogland Trade unde livada ecologică de cireș înființată de fermierul Gelu Bogdan a fost afectată de temperaturile cu minus de peste iarnă și din diminețile geroase.

    Valorile sub 0 grade Celsius afectează pomii care se află acum în vegetație, iar cele sub – 3 grade Celsius cauzează pagube însemnate. Cu o situație de acest fel se confruntă fermierul Gelu Bogdan, din satul Chiriacu, comuna Izvoarele, județul Giurgiu, care lucrează câteva zeci de hectare cultivate cu diverse culturi vegetale, dar deține și o livadă ecologică superintensivă de cireși, care după două nopți deosebit de reci a fost afectată în întregime.

    Fermierul Gelu Bogdan, din județul Giurgiu

    Livada se întinde per total pe 4,4 hectare de teren, iar plantația efectivă este de 3,6 hectare, având 7.172 de pomi plantați în luna mai 2019. Nu este prima dată când trece printr-un îngheț, însă anul acesta producția este deja afectată 100%.

    Îngheț în livada ecologică de cireși Bogland

    Toată producția de cireșe ecologice, afectată de îngheț

    Cireșii se aflau în al doilea an pe rod, dar și în al doilea an în care au trecut printr-un îngheț. Anul acesta, după două nopți de temperaturi cu minus, fermierul a pierdut toată producția, atât la cireșii timpurii cât și la cei tardivi, pomii fiind afectați în întregime, a spus Gelu Bogdan, administrator al societății Bogland Trade, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Cireșii i-am plantat în mai 2019, iar în 2021 se aflau în primul an de producție semnificativă. Am patru soiuri de cireși în livadă: două soiuri timpurii și doi târzii: Burlat și Merchant – timpurii, iar cele târzii – Regina și Kordia, material săditor adus din Olanda. Duminică seara, deși nu era anunțat nimic, pe nicio aplicație meteo, iar specialiștii spuneau că nu o să se mai înregistreze temperaturi sub zero grade deloc, conform ultimelor ”minuni” climaterice am avut surpriza să constat că a fost o brumă foarte densă, iar apa a făcut chiar și o pojghiță de gheață. Eu mă așteptam undeva seara trecută (n.r luni noaptea – 4-5 aprilie) să fie mai frig, adică să fie sub 0 grade Celsius. Dacă știam, aveam timp să aplic tratamentul antiîngheț. Aseară (n.r luni noaptea, 4-5 aprilie), am avut spre dimineață – 3 grade Celsius. La ora 2:00 erau 0 grade, la ora 6:00 erau – 3 grade Celsius, apoi au început să urce”, a explicat fermierul giurgiuvean care este și membru al Asociației Forța Fermierilor.

    Gelu Bogdan a subliniat că pentru cele două nopți de îngheț nu a existat nicio avertizare meteo sau a autorităților, astfel încât să fi luat măsuri. Mai mult, specialiștii în vreme erau convinși că, cel puțin în zona de sud a țării, nu vor exista temperaturi noaptea sub 0 grade Celsius.

    Ramura de cireș cu brumă pe ea, din livada bio Bogland

    Este al doilea an la rând în care producția bio are de suferit

    Tânărul fermier spune că cireșii se aflau la faza de butoni, iar pentru înghețul de duminică noaptea nu a reușit să-i pregătească din cauza vremii nefavorabile. Între timp a reușit să le aplice soluția anti-îngheț certificată ecologic, însă prea târziu, toată livada a fost compromisă.

    ”Cireșii erau la faza de butoni. Am reușit după înghețul de duminică să le dau o substanță, Cropaid (n.r soluție anti-îngheț certificată ecologic), să-i tratez, însă temperaturile scăzute de noaptea trecută nu i-a iertat. Pistilul este negru, este dezastru în livadă, producția este compromisă în întregime. În weekend nu i-am pregătit din cauza vânturilor puternice și a ploii, că mă așteptam să mai vină un episod din acesta. Ieri (luni – 4 aprilie) am reușit să le dau tratamentul, iar înghețul de aseară le-a pus capac. I-am verificat ulterior, eu nu mă așteptam la așa ceva, mă așteptam ca pomii să facă față”, ne-a spus pomicultorul.

    Toate estimările de producție s-au risipit și ele. ”Estimam în jur de 9 tone de cireșe de pe întreaga livadă, dar am pierdut toată producția. Și anul trecut am pierdut aproape toată producția de cireșe timpurii tot din cauza înghețului. Dacă din cele târzii am reușit să scot anul trecut 1.200 de kilograme din 3.600 de pomi, de la cele timpurii, de la alți 3.600 de pomi, am reușit să scot 100 de kilograme. Anul trecut a fost un ger pe 9 aprilie de s-a ajuns la -5 grade Celsius dimineața, pe cei timpurii i-a afectat practic în proporție de 90%”, a rememorat fermierul Gelu Bogdan.

    Tăieri la cireș

    „Pierderile din acest an sunt imense, este greu de făcut un calcul. Numai tratamentul antiîngheț m-a costat 2.500 de lei fiecare aplicare, și am aplicat de 2 ori. Tăiatul îl fac eu cu angajații mei, sunt în întârziere din cauza vântului puternic care a bătut în ultima lună ajungând la rafale de 90 de km/h. Mai aveam de tăiat o treime din livadă, se poate tăia până când înfloresc, chiar și când înfloresc. Un tăietor bun angajat taie în jur de minim 200 de pomi pe zi și m-ar fi costat peste 1.000 de lei, așa că am preferat să nu dau acești bani, intenționam să termin treaba alături de echipa mea”, a declarat administratorul livezii ecologice de cireși denumită Bogland.

    Gelu Bogdan a adăugat că și-a dorit o livadă ecologică de cireși, deși este conștient de faptul că atât lucrările de întreținere cât și investiția costă mai mult decât o livadă clasică, iar provocările sunt mult mai mari. Mai mult, pentru a o pune pe picioare a accesat și bani europeni prin AFIR.

    ”Mi-am dorit livadă ecologică, am accesat Măsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, și am luat fonduri prin AFIR. Costurile de întreținere pentru o livadă ecologică sunt cel puțin duble, iar referindu-ne la tratamente, spectrul din care poți alege este foarte mic. Nu poți face toate tratamentele precum la varianta clasică de livadă și nu sunt la fel de eficiente. Anul trecut am avut puțin peste o tonă producție și puțin peste jumătate am reușit să o livrez către un magazin care vinde online, am dus-o la angros cum ar veni, și o altă parte, 40% am făcut livrări către clienți direcți, imediat după ce culegeam cireșele”, a punctat în final fermierul Gelu Bogdan.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!