• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nou model de afaceri pentru fermieri. Dan Motreanu, eurodeputat: Din 2030, Uniunea își propune să stocheze câte 5 milioane de tone de CO2 pe an

    Roxana Dobre -

    Conferință importantă pentru sectorul agricol! Eurodeputatul Dan Motreanu anunță că a participat la conferința online Cicluri de carbon durabile, organizată de Comisia Europeană pe baza comunicării cu același nume din decembrie 2021. La conferință au participat și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, ministrul francez pentru tranziția ecologică, Barbara Pompili, ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, experți, autorități publice, reprezentanți ai industriei și societății civile.

    Cele trei direcții-cheie pe UE le va urma pentru a crea cicluri de carbon durabile sunt:

    Din 2030, Uniunea își propune să capteze și să stocheze permanent câte 5 milioane de tone de CO2 pe an. Pe lângă soluțiile industriale de reducere, captare, utilizare și stocare a carbonului, o importanță deosebită este acordată soluțiilor care pot fi aplicate de către agricultori și proprietari de păduri. Este vorba de practicile de cultivare a carbonului (carbon farming) pentru creșterea cantității de carbon absorbite și stocate în sol sau biomasă.

    Practic, fermierii vor avea la dispoziție un nou model de afaceri, noi surse de venit obținute prin reținerea permanentă a emisiilor de carbon în suprafețele agricole, prin diferite metode: alternarea culturilor, cultivarea terenurilor fără arătură, utilizarea culturilor de acoperire ale terenurilor după recoltare, protejarea solurilor bogate în carbon, cum ar fi pajiștile și turbăriile, practicile agro-forestiere. Estimările Comisiei prevăd că fermierii vor putea câștiga între 30-40 de euro/tonă de carbon captată.

    În calitate de raportor al grupului PPE din Parlamentul European pentru revizuirea Regulamentul LULUCF, în plină desfășurare, Dan Motreanu a solicitat printr-o serie de amendamente Comisiei Europene să propună un cadru juridic și surse de finanțare clare pentru captarea carbonului. Acestea ar putea fi fonduri europene din Politica Agricolă Comună (PAC), Programul de cercetare Orizont Europa sau Programul de mediu LIFE, cât și din finanțare privată. Numeroase întreprinderi sunt interesate să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de emisiile de gaze cu efect de seră pe care le produc.

    ”Am fost încurajat de faptul că, pentru președinția franceză a Consiliului, cultivarea carbonului reprezintă o prioritate în cadrul negocierilor pentru regulamentul LULUCF, iar în calitate de raportor PPE, am încredere că vom reuși să punem bazele unei politici pentru recompensarea adecvată a fermierilor interesați de această practică”, precizează oficialul european.

    Până la sfârșitul acestui an, Comisia va propune un cadru legal pentru certificarea absorbțiilor de carbon. Se vor stabili astfel norme pentru măsurarea, monitorizarea, raportarea și verificarea autenticității carbonului captat, asigurând totodată protecția mediului și a biodiversității.

    Săptămâna trecută, în cadrul Forumului mondial pentru alimentație și agricultură organizat la Berlin, 68 de țări s-au angajat să susțină măsuri de captare a carbonului în sol, cu scopul de a contribui astfel la soluri mai sănătoase și mai fertile, în concordanță cu viziunea climatică și de mediu a Uniunii Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA