• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG cu amenzi care îi vizează direct pe fermieri. Guvernul a aprobat noile sancțiuni!

    Angelica Lefter -

    Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern și care îi vizează direct pe fermieri, introducând noi sancțiuni ce pot ajunge până la 100.000 de lei.

    Într-un comunicat al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor este transmis faptul că Executivul a aprobat astăzi, miercuri – 6 aprilie, o Ordonanță de Urgență pentru eficientizarea măsurilor ce trebuie luate în gestionarea deșeurilor, iar una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației.

    Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat, după ședința de guvern, că începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani.

    ”Astăzi a fost o zi extrem de importantă pentru Ministerul Mediului, am aprobat 3 acte normative, 2 Ordonanțe de Urgență și o Hotărâre de Guvern, au fost și alte documente dar acestea sunt cele mai importante. Prima Ordonanță de Urgență se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deșeurilor și aici decizia cea mai importantă este incriminarea fatelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte, pedeapsa să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. În trecut, am susținut de fiecare dată, de la începutul mandatului necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală, incorectă a deșeurilor. Incendierea și îngroparea, practic, ne afectează pe toți, afectează aerul și afectează aproape ireversibil apele subterane, motiv pentru care și în Parlament și la audierile la care am participat în calitate de ministru propus am susținut cu bună credință de fiecare dată că este nevoie de decizii rapide în acest sens. Am ales varianta Ordonanței de Urgență pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență și sancțiunile pot fi înăsprite imediat”, a transmis ministrul de resort.

    Tánczos Barna a mai punctat că a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice, care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.

    ”În același timp, pentru abandonarea deșeurilor am venit cu clarificare a definiției. Am clarificat definiția abandonării și am majorat amenzile. Amenda pentru perosoana fizică începe de la 10.000 de lei pentru deșeurile abandonate până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 de lei amendă contravențională”, a spus Tánczos Barna.

    Incendierea miriștilor poate fi amendată cu până la 100.000 de lei

    Prin noua OUG a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. Aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor, a mai anunțat ministrul Mediului.

    ”În aceeași Ordonanță de Urgență am clarificat câteva aspecte legate de arderea miriștilor. Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care îl am pregătit informăm Ministerul Agriculturii zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în țară. Au fost la un moment dat 7.000 de focuri simultane în România, incendieri de miriști, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune când am lansat în avizare interministerială acest Proiect de Ordonanță de Urgență am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimum și 15.000 de lei maximul amenzii, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 și 100.000 de lei. În cazul miriștilor sunt foarte multe aspecte care trebuie avute în vedere. Pe de o parte este poluat aerul, pe de altă parte se distrug habitate, se distruge habitatul unei specii, de foarte multe ori aceste incendii au loc în zone protejate. Am avut ieri, exemplul Parcului Văcărești și văzând ce s-a întâmplat acolo și văzând cât de mare este iresponsabilitatea cetățenilor, cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari și cât se poate de drastice. În același timp afectăm și punem în pericol vegetația forestieră. De foarte multe ori aceste incendii se extind către zonele forestiere, spre fondul forestier și anul acesta am avut tragedii, am avut cazuri în care viața oamenilor a fost pusă în pericol, a fost chiar și un deces și s-au ars case, pensiuni, gospodării, anexe, din cauza acestor responsabilități și din cauza focurilor de miriști, turbării, litiere, stuf…în Delta Dunării, de exemplu”, a arătat Tánczos Barna.

    O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor.

    Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel, a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică, a declarat ministrul Tánczos Barna, după ședința de Guvern.

    ”În aceeași Ordonanță de Urgență, tot în domeniul gestionării deșeurilor, venim cu o soluție pentru autoritățile locale, pentru Consiliile Județene și pentru Consiliile Locale și prevedem în legislația privind exproprierile, posibilitatea ca terenurile necesare înființării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru creare de logistică de gestionare a deșeurilor, să fie expropriate pentru utilitate publică. Este un pas important, un ajutor real pentru Consiliile Județene, care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deșeurilor, acele SMID-uri și venim în sprijinul lor cu aceste prevederi”, a menționat ministrul Mediului, Tánczos Barna.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului