• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curcani Big 6: hrănire, îngrijire, randament carne

    Roxana Dobre -

    Big 6 reprezintă o rasă de curcani pentru carne cu o largă popularitate. Se pretează la creștere industrială, dar și în gospodărie. Având nevoie de o hrănire și o îngrijire echilibrată, curcanii Big 6 au un randament foarte bun la producția de carne.

    Creșterea curcanilor Big 6, o din rasă grea pentru carne, poate fi experimentată de orice gospodar, dar și de către fermierii profesioniști.

    Rasa de curcani Big 6 a apărut în 2008 prin încrucișare selectivă în Marea Britanie. Marile avantaje ale acestei rase de curcani pentru carne o reprezintă procentul mare de carne și costurile scăzute de întreținere, care fac ca îngrășarea păsărilor acasă să fie viabilă din punct de vedere economic.

    Curcani din rasa Big 6

    Curcani Big 6: cum arată, caracteristici

    Curcanii Big 6 sunt caracterizați prin corpul mare și un cap relativ mic. Sunt recunoscuți pentru culoarea albă și penajul pufos, cu puțin negru pe piept. Femelele nu au un penaj la fel de bogat precum masculii.

    O trăsătură distinctivă a masculilor de curcani Big 6 este gâtul cu pliuri roșii, a căror culoare ”clară” indică faptul că pasărea este sănătoasă.

    De vârful ciocului atârnă o bucată de piele; în momentul emoției, aceasta poate crește până la 15 cm.

    Curcanii Big 6, la fel ca și alți curcani, au un caracter destul de agresiv de aceea este recomandat să vă asigurați că le puteți un spațiu individual, fără găini, rațe sau gâște.  În unele cazuri este de preferat ca masculii să nu se țină nici mai mulți într-un singur loc pentru că și aici pot apărea ”conflicte” iar unele bătăi între curcani pot cauza chiar moartea dacă nu se intervine la timp.

    Pui de curcani Big 6

    Curcani Big 6: greutate, perioadă de eclozare

    Greutatea unui curcan matur din rasa Big 6 este de 25 kg. Femelele de curcan Big 6 sunt mult mai ușoare, ajung la 11 kg.

    Randamentul de carne este de până 80% din greutatea corporală, din acest motiv creșterea lor a primit o atenție sporită. Cel mai adesea, randamentul la producția de carne din curcani Big 6 este de 70-75% în cazul creșterii păsărilor în sistem gospodăresc.

    Curcanii încep să depună ouă de la 7 luni, iar pe an numărul lor ajunge la 100 de bucăți, fiecare cântărind aproximativ 80 g.

    Eclozarea puilor de curcan Big 6 este de 26-28 de zile.

    Condiții de creștere pentru curcani Big 6

    Curcani Big 6: condiții de creștere

    Curcanii Bog 6 au nevoie de anumite condiții de creștere. Una dintre acestea a fost deja menționată, fiind vorba de spațiu suficient și de o separare de alte specii de păsări de curte.

    O îngrijire aparte este necesară pentru curcanii de reproducție din rasa Big 6. Aceștia manifestă sensibilitate la frig, așa că și iarna, în adăpostul lor trebuie să fie asigurată o temperatură de 18-20 de grade Celsius.

    De asemenea, și curcanii mici de Big 6 au nevoie de un regim mai cald.

    Curcanii nu tolerează fluctuațiile de temperatură, așa că trebuie să creați aceeași climă pe tot parcursul anului.

    Câteva sfaturi pentru a vă ajuta să creșteți urmași sănătoși acasă:

    1. În adăpost trebuie să existe un număr suficient de hrănitori și adăpători, altfel unele păsări vor muri de foame, ceea ce va afecta negativ creșterea în greutate. Și această deficiență poate provoca și lupte între indivizi, care le vor afecta negativ sănătatea.
    2. Periodic, curcanii trebuie să-și curețe penajul, pentru a evita apariția paraziților, efectuează acest proces cu nisip și cenușă, așa că în adăpost trebuie să existe colțuri cu aceste materiale.
    3. Este necesar să se mențină igiena în cuști, pentru aceasta așternutul din rumeguș sau paie trebuie schimbat de cel puțin 1 dată în 3-4 zile.
    4. Pentru a evita umezeala, se va aerisi adăpostul curcanilor chiar și iarna.
    5. Când se calculează dimensiunea adăpostului, ar trebui să se pornească de la faptul că 2 păsări au nevoie de un spațiu de 1 metru pătrat.
    6. Asigurați-vă că aveți stinghii groase, din lemn și nu intră șobolani sau alți dăunători care pot ucide păsările.

    Pe vreme caldă, curcanii Big 6 trebuie să aibă acces la aer curat, la spațiu verde, iar noaptea păsările sunt duse din nou la adăpost. Feriți sub orice formă curcanii de ploaie sau vreme rece.

    În privința spațiului, într-o cameră nu trebuie să crești mai mult de 30-40 de curcani. Un mascul de curcan Big 6 este suficient pentru 6 femele.

    De asemenea, recipientul pentru hrană trebuie să fie spațios, astfel încât curcanul să poată mânca toată mâncarea deodată. Înainte de fiecare masă, acestea trebuie spălate pentru a evita infectarea cu diverse boli.

    Curcani Big 6: hrănire

    Hrănirea curcanilor Big 6 necesită atenție pentru a obține un randament cât mai bun la producția de carne.

    Furajarea curcanilor Big 6 se face de trei ori pe zi. Nu se recomandă hrănirea excesivă deoarece aceste păsări sunt predispuse la obezitate.

    Citiți și: Hrănirea curcanilor. Rețetă de furajare pentru creșterea rapidă a curcanilor

    Hrănirea curcanilor Big 6 trebuie să conțină un complex echilibrat de produse și să aibă în vedere câteva reguli:

    Rețetă de uruială pentru curcani Big 6

    Rețetă de furajare pentru curcanii Big 6

    Rețeta de furajare pentru curcanii Big 6 se poate face în gospodărie întrucât creșterea acestora cu furaj din comerț poate face afacerea să nu mai fie rantabilă din cauza costurilor ridicate.

    Furajul preparat pentru curcanii Big 6 trebuie să conțină următoarele elemente:

    1. Proteine: ajută pasărea să crească în greutate și înălțime; o cantitate mare se găsește în cereale, fasole și mazăre.
    2. Grăsime: ajută la menținerea temperaturii corecte a corpului.
    3. Carbohidrați: se găsesc în iarba verde și amidon.
    4. Fibra: este obligatorie, procentul său ar trebui să fie de 7-8 din masa totală a furajului.
    5. Minerale: ajută la dezvoltarea țesuturilor, sunt conținute în făina de oase.

    Pentru o furajare corectă a curcanilor Big 6, este necesar să se respecte proporțiile tuturor ingredientelor, altfel rezultatul va fi invers. Iată mai multe moduri de a pregăti mâncarea, proporția de produse este indicată pentru un exemplar pe zi:

    Altă compoziție:

    Este necesar să adăugați carbonat de calciu cu atenție, dacă faceți o greșeală cu gramele, aceasta va cădea ca o minge și va deteriora stomacul păsării. Înlocuirea grâului cu orz provoacă probabilitatea obezității.

    Curcanii Big 6 au un randament foarte ridicat la producția de carne

    Randamentul la producția de carne de curcani Big 6

    Curcanii din rasa Big 6 au un randament foarte bun la producția de carne. Așa cum spuneam și anterior, masculii pot ajunge la o greutate de 25 de kg, femelele ating 11 kg.

    Randamentul de carne este de 80% din greutatea corporală, din acest motiv creșterea lor a primit o atenție sporită.

    Pentru a lua în greutate cu 1 kg de carne, un curcan Big 6 are nevoie de 2 kg de furaj. Rația de furajare pentru un curcan Big 6 este de 250-350 g pe zi.

    Citiți și: Cele mai profitabile rase de curcani pentru înființarea unei ferme în România 

    Greutatea de sacrificare la curcanii Big 6

    Curcanii Big 6 ating o greutate de sacrificare la circa 3-4 luni. Peste această vârstă nu se recomandă sacrificare deoarece creșterea se oprește, iar carnea devine tare, ațoasă.

    Masculii Big 6 cântăresc aproximativ 5 kg la vârsta de 3 de trei luni, cei de cinci luni – mai mult de 10 kg în viu.

    În primele luni de viață, dinamica creșterii este calculată în săptămâni:
    – puii de șapte zile, indiferent de sex, cântăresc 160 de grame;
    – la 2 săptămâni, masculii ajung la 390 g, femelele – 360 g;
    – păsările de patru săptămâni câștigă 1,03 – 1,22 kg, în funcție de sex;
    – din a cincea săptămână, creșterea în greutate standard este de cel puțin 650 g, bărbații pot câștiga până la 900 g într-o perioadă de șapte zile.

    Înmulțirea curcanilor Big 6

    Creșterea efectivelor de curcani Big 6 se face fie prin achiziția de pui de o zi, fie prin ouă. Cea mai economică metodă este clocirea ouălor care oferă un randament de 85%.

    Instinctul matern al păsării este bine dezvoltat, demonstrează disponibilitatea pentru incubație, se așează de bunăvoie în cuibul propus.

    Citiți și: Creșterea curcanilor – răspunsul pe care familia Mertoiu l-a dat la întrebarea: ”În ce afacere să investim 30.000 de euro?”

    După eclozare, puii au nevoie de îngrijire specială, în special de căldură. Puii de până la o săptămână nu tolerează fluctuațiile de temperatură, fiind recomandat un nivel de 32-35 de grade Celsius în adăpostul lor, cu o umiditate de 72-74%. Este mai bine ca căldura să vină de jos. În timpul celei de-a doua săptămâni, temperatura poate fi redusă la 27-29 de grade Celsius și se recomandă menținerea umidității la nivelul de 60-52%

    Creșterea puilor de curcani Big 6

    Mai presus de toate, unui curcan mic se teme de umiditate, așa că nu ar trebui să izolați podeaua cu produse din material textil, deoarece acestea absorb instantaneu umiditatea. Este mai bine să luați fân sau iarbă uscată, dar este indicat să nu folosiți rumeguș, deoarece se murdăresc foarte tare. În plus, puii pot începe să-i ciugulească și, astfel, să aducă infecția în stomac.

    Hrănirea puilor se face cu un furaj special, starte, pentru primele 15-20 de zile, când li se adaugă și ouă fierte, ierburi și lapte bătut.  . Compoziția pentru uruiala puilor trebuie să conțină:

    Această compoziție asigură o sănătate bună a puilor, dar încă trebuie efectuată prevenirea bolilor.

    Citiți și: Sfaturi pentru îngrijirea puilor de curcă

    Din prima până în a treia zi, în dieta puilor se introduce vitamina C care se adaugă în cantitate de 2 g la 10 litri de lichid. De la 6 la 11 săptămâni, puteți administra puilor de curcan antibiotice, la recomandarea medicului veterinar.

    Avantajele creșterii curcanilor Big 6

    Avantajele creșterii curcanilor Big 6 sunt numeroase, motiv pentru care această rasă este preferată de mulți gospodari. Iată o scurtă listă cu plusurile curcanilor Big 6:

    1. Rasă grea de carne, masculii adulți ajung la 25 kg.
    2. Costuri mici de îngrășare, creștere rapidă în greutate.
    3. Randament ridicat la carne în carcasă, de până la 80%, din care 30% piept.
    4. Penaj superb, solicitat în producție.
    5. Producția de ouă la curcanii Big 6 este de 100 de ouă în jumătate de an. Se poate ajunge și la 150 de ouă.
    6. Carnea este dietetică și ușor digerabilă.

    Dezavantajele creșterii curcanilor Big 6

    Dezavantajele curcanilor Big 6 țin mai ales de condițiile de creștere, de sensibilitatea acestora la temperaturi scăzute. Iată care sunt principalele minusuri ale creșterii curcanilor Big 6:

    1. Păsările sunt termofile, prin urmare, în timpul iernii este necesară încălzirea suplimentară a adăpostului.
    2. Pentru a menține curățenia, veți avea nevoie de mult rumeguș și paie.
    3. Masculii grei nu pot fertiliza femela, așa că acest proces trebuie făcut artificial.
    4. Firea agresivă a păsărilor face necesară compartimentarea adăposturilor.

    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine!